Azt hiszem, ami úgy kezdődik, hogy csokis mogyorós az már nem lehet rossz. Egy szép parfétorta tökéletes születésnapokra is kerek tortaformában készítve, vagy családi ebédek utáni ünnepi desszertnek is.
Csokoládés parfétorta
Csokoládéból én a tejet szeretem ehhez a parfétortához használni, de ízlésed szerint nyugodtan cserélheted étcsokira is. Sőt akár fehércsokival is nagyon finom lesz. A lényeg, hogy ne spóroljuk meg a csoki temperálását, hogy roppanós és fényes legyen a dermedés után is.
Mogyoróvaj házilag
A házi mogyoróvaj receptjét már korábban megosztottam veletek. A recept videóban láthatjátok, hogy milyen egyszerűen és olcsón is el lehet készíteni ezt a finom alapanyagot.
Sűrített tej
Az Auchanban mindig találni szoktam a Nestlé által gyártott sűrített tej konzervet, amiből a legegyszerűbb elkészíteni a marlenka krémet. A krémhez az üvegben kapható sűrített tej változat nem jó sajnos, de a tubusos vagy a házi igen. Lehet vásárolni tubusban a Sparban, Tescoban, Coop üzletláncokban is. Az a lényeg, hogy adott mennyiségnél kicsit többet vegyél, hogy pontosan ki tud mérni a tubusból kinyomkodva is.
Sűrített tej készítés házilag
Ide kattintva találod a sűrített tej recept leírást.
Laktózmentes csokis-mogyorós parfétorta
Minden alkotóelemet lehet laktózmentesre cserélni. Habtejszínből és mascarponéból is lehet venni a nagyobb áruházakban laktózmenteset. A sűrített tejet, pedig te is el tudod készíteni laktózmentesen, aminek a receptjét megtalálod az oldalamon a sűrített tej leírásában.
Cukormentes csokis-mogyorós parfétorta
Csokoládéból már sok helyen lehet venni cukormenteset, a porcukrot is könnyen cserélhetjük porított eritritre, az egyetlen problémát a cukrozott sűrített tej jelenti. A sűrített tej eritrittel nem lesz jó, csak kókuszvirágcukorral. Helyette használj üveges, cukormentes sűrített tejet és a mascarpone mennyiségét növeld meg 10 dkg-al. Valamint ízesítsd édesre eritrittel vagy más diétádba illő édesítőszerrel. A mennyiségét ki kell tapasztalni.
Csokis-mogyorós parfétorta formázása
A parfétortát egyaránt lehet kerek és vekniformában is készíteni. A videóban látható szilikonformát az Aldiban vettem pár éve, de gyakran látok ilyet háztartási üzletekben most is. A sima, fém vekni formában is elkészítheted, csak ezt mindenképpen béleld ki a betöltés előtt, hogy könnyebb legyen a tálalás.
📖 Recept
Csokis mogyorós parfétorta
Hozzávalók
- 20 dkg sűrített tej (cukrozott)
- 20 dkg mascarpone
- 10 dkg tejcsokoládé (vagy étcsokoládé)
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg natúr mogyoróvaj
- 3 dkg kakaópor (cukrozatlan, holland)
- 6 dkg porcukor
Elkészítés
- Előkészítünk egy 11 x 26 x 6 cm-es szilikonos vekniformát, vagy egy sima fémet, de akkor béleljük ki sütőpapírral vagy fóliával. A sűrített tejet és a mascarponéhoz egy tálban elkeverjük. A csokoládét kisebb darabokra vágjuk és temperáljuk. A 2/3-át egy kisebb tálban 3 db rövid, 20 másodperces körre a mikróba tesszük melegíteni. Minden kör után átkeverjük. Miután felolvadt a maradék 1/3 csokit is belekeverjük így temperáljuk a csokoládét.
- A habtejszínt egy kancsóban verjük kemény habbá, mert így gyorsabban felverődik, mint egy széles tálban. A robotgéppel 3-4 percig dolgozzuk át a sűrített tejes mascarponét is, hogy habosabb legyen. Így könnyebben bele tudjuk forgatni a tejszínhabot anélkül, hogy kikevernénk beledolgozott levegőt.
- A mogyoróvajat kimérjük egy közepes méretű keverőtálba és a mikróban röviden megmelegítjük, hogy folyósabb legyen, de nem szabad melegre hevíteni, éppen csak langyos legyen. A fagyi alap harmadát vagy akár felét belekeverjük széles, nagy mozdulatokkal, hogy ne keverjük ki a beledolgozott levegőt.
- A maradék fagyialaphoz szitáljuk a cukrozatlan kakaóport és a porcukrot. Szedjük bele a temperált csokoládé felét és alaposan keverjük össze. Szedjük a formába a csokisfagyi felét és szépen húzzuk ki a szélére. A deszkával együtt finoman, csak 2-3 alkalommal csapjuk az asztalhoz, hogy az alján ne legyen buborék.
- A félretett csoki egy részével csíkozzuk be. Osszuk el a felületén a mogyorós fagyit és szépen simogassuk el. A maradék csokit egyenletesen csorgassuk rá. Végül jöhet rá a maradék csokis fagyialap is. A spatulával szépen elterítjük és így tegyük a fagyasztóba minimum 6 órára dermedni. A fagyasztóban 1 hónapig tartható el.
További fagyi receptek:
- Krémes citromfagyi recept, fagyigép nélkül
- Vienetta jégkrém recept házilag, fagyigép nélkül
- Puncsfagyi recept, fagyigép nélkül
- 3 gyors házi fagyi
- Nutellás fagyi házilag
- Mc Freeze recept házilag
- Oreo fagyi recept, fagyigép nélkül
- Epres parfétorta recept
- Joghurtos meggyfagylalt házilag
- Boros szilvafagyi házilag
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?