A tejszínes, roppanós csokilapokkal gazdagított Vienetta jégkrém egy ikonikus fagyidesszert. Házilag elkészítve is ellenállhatatlanul finom lesz. Mindenképpen ki kell próbálnod!
Ez a vékony csokilapokkal töltött fagyi szerintem pont az egyszerűsége miatt lett olyan népszerű. Ma már több ízben is meg lehet vásárolni, nem csak a klasszikus csoki-vaníliát, de nekem ez a legkedvesebb, úgyhogy elsőként ezt készítettem el nektek.
Vienetta jégkrém formázása
A fagyit nem tudjuk úgy formázni, mint eredetileg van, mert ahhoz kellene itthonra egy sokkoló vagyis egy nagy teljesítményű fagyasztó. Helyette használhatunk egy bordás szilikonformát, amiben legalább a látvány hasonló lesz. Ha nincs ilyen, sima vekni formában is elkészítheted, csak ezt mindenképpen béleld ki a betöltés előtt. A szilikon formát az Aldiban vettem pár éve, de gyakran látok ilyet háztartási üzletekben most is.
Vienetta jégkrém, csokitemperálás
A csokoládét mindenképpen temperálnunk kell, amihez a legegyszerűbb módszert mutatom meg. Felesleges gőz felett olvasztani. Pár rövidebb kör a mikroban kíméletesen megolvasztja, ha odafigyelünk rá. Azért szükséges több, rövid körben olvasztani és kevergetni, hogy ne égjen meg a csokiban lévő cukor és ne melegedjen fel túlságosan, mert akkor nem lesz fényes, és roppanós a csokink.
Cukrozott sűrített tej
Az Auchanban mindig találni szoktam a Nestlé által gyártott sűrített tej konzervet, de lehet vásárolni tubusban a Sparban, Tescoban, Coop üzletláncokban is. Az a lényeg, hogy adott mennyiségnél kicsit többet vegyél, hogy pontosan ki tud mérni a tubusból kinyomkodva is.
Sűrített tej készítés házilag
Ide kattintva találod a sűrített tej recept leírást.
Laktózmentes Vienetta jégkrém
Minden alkotóelemet lehet laktózmentesre cserélni. Habtejszínből és mascarponéból is lehet venni a nagyobb áruházakban laktózmenteset. A sűrített tejet, pedig te is el tudod készíteni laktózmentesen, aminek a receptjét megtalálod az oldalamon a sűrített leírásában.
Cukormentes Vienetta recept
Csokoládéból és vaníliás cukorból szerencsére már sok helyen lehet venni cukormenteset, az egyetlen problémát a cukrozott sűrített tej jelenti. A sűrített tej eritrittel nem lesz jó, csak kókuszvirágcukorral. Helyette használj üveges, cukormentes sűrített tejet és a mascarpone mennyiségét növeld meg 10 dkg-al. Valamint ízesítsd édesre eritrittel vagy más diétádba illő édesítőszerrel. A mennyiségét ki kell tapasztalni.
📖 Recept
Vienetta házilag
Hozzávalók
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg sűrített tej (cukrozott)
- 20 dkg mascarpone
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1 dkg kakaópor
Elkészítés
- Előkészítünk egy 11 x 26 x 6 cm-es szilikonos vekniformát, vagy egy sima fémet, de akkor béleljük ki sütőpapírral vagy fóliával. Vágjunk 2 db sütőpapírt 25 x 35 cm-es méretre. A csokilapok szabásához készítsünk két papír sablont. A kisebbik passzoljon a forma aljába a szélesebb pedig a fentebbi szintekhez, mivel a forma, felfelé szélesedik.
- A temperáláshoz a csokoládét 1/3- 2/3 részre vágjuk. A nagyobbikat kicsire felvágjuk és egy tálban a mikroba tesszük 30 másodpercre. Addig felvágjuk a maradék 1/3-ot is. A csokit keverjük át és tegyük vissza 20 másodpercre. Kivesszük és újra átkeverjük, addig ismételjük, amíg az átkeverésnél nem olvad fel teljesen. Általában 3-4 kör mikró kell hozzá. A felolvadt csokihoz, több adagban keverjük bele a félretett harmadot, amivel tulajdonképpen temperáljuk a csokoládét.
- Amikor szép sima magunk elé helyezünk egy fadeszkát, ráterítjük az egyik sütőpapírt és ráöntjük a közepére csokit. A spatulával nagyjából elsimítjuk, hogy egyenletesen elterüljön a papíron. A második sütőpapírt ráfektetünk és egy kenőkéssel óvatosan simogassuk ki a lap széléig a csokit. Tegyük a hűtőbe 3-4 percre, hogy keményre dermedjen, de még vágható legyen törés nélkül. A csokiról óvatosan lehúzzuk a papírt és 2 kicsi, 3 nagy csokilapot kiszabunk belőle. A maradékot tegyük félre, bármikor újra felhasználható. A csokilapokat óvatosan emeljük le és tegyük félre.
- Most jöhet a vaníliás fagyialap elkészítése. Először a habtejszínt egy kancsóban verjük kemény habbá. Így sokkal gyorsabb, mint egy keverőtálban. A sűrített tejhez szedjük a mascarponét és a vaníliás cukrot és a habverővel 2-3 percig habosítjuk, nem tovább, mert a mascarponénak nem tesz jót. A kemény tejszínhabot hozzá szedjük és széles mozdulatokkal óvatosan beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne keverjünk ki túl sok levegőt. A forma alját 1 centi vastagon megtöltjük vele és 1-2 alkalommal az asztalhoz ütjük, hogy ne maradjon alul túl sok buborék.
- Jöhet bele egy kisebb csokilap és egy újabb réteg fagyi, szépen a széléig kisimítva. Így haladjunk tovább a csokilapokkal és a fagyialappal, amíg tartanak. Ha menet közben eltörik egy lap, akkor tényleg szép vékonyra sikerült készítenünk. A desszertben ez nem fog látszódni a szeletelésnél. Ezzel készen is van, tegyük a fagyasztóba minimum 6 órára keményre dermedni. Tálalásnál a két szélét letakarjuk és így szépen díszíthetjük kakaóporral meghintve.
További fagyi receptek:
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?