A lemon curd (citromkrém) egy lenyűgözően izgalmas és sokoldalú krém, amelyet számos desszertben és sütiben lehet felhasználni.
Lemon curd eredete
Ezt a savanykás, pikáns krémet az angolok tették fel a nemzetközi terítékre, amiért sokan vagyunk hálásak. A 19. században jelent meg először. Eredetileg citromlével, cukorral, tojással és vajjal készült, hogy egy sűrű, gazdag krémet alkossanak. Sok receptben a citrom héját is felhasználják a krém ízének fokozására, ezáltal még intenzívebbé téve a citromos aromát. Egyszerű boltikekszet is csodássá tesz és gasztroajándéknak is szuper!
Lemon curd felhasználása
A lemon curdot sokféle módon lehet felhasználni. Leggyakrabban kenyerre vagy kekszre kenve fogyasztják, de töltelékként is használható süteményekben, például muffinokban, tortákban, palacsintákban vagy sütikben. Gyakran használják krémként is, például pitékben vagy édes tésztákban.
Lemon curd variációk
Bár a citrom a legelterjedtebb változat, a lemon curd készíthető más citrusfélékből is, például lime-ból, narancsból vagy grapefruitból. Illetve bogyós gyümölcsökből, pl. eperből és áfonyából is kiváló lesz.
Lemon curd eltarthatósága
A lemon curd jól tárolható hűtőszekrényben és légmentesen lezárva. Így akár két héten át is eltartható. Ez teszi ideálissá, hogy sütemények töltelékébe elkészítsük, sokkal jobban bírja, mint a pudingok.
Lemon curd elkészítése
A lemon curd készítése során fontos figyelni a tojások melegítésének és keverésének módjára, hogy elkerüljük a tojás túlzott hő hatására való kicsapódását. Ezért mutatom meg nektek a gőz feletti készítést, amivel nem lehet hiábzni.
📖 Recept
Lemon curd, citromkrém recept
Hozzávalók
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 1 db bio citrom reszelt héja
- 80 ml citromlé
- 10 dkg cukor
- 10 dkg teavaj
Elkészítés
- A citromos krémet gőzfürdő felett fogjuk elkészíteni, amihez vizet melegítünk egy lábasban. Fontos, hogy csak annyit tegyünk bele, hogy ne érje majd el a keverőtál alját.
- Egy keverőtálba felütjük az egész tojás, a két sárgájával. Belereszeljük a citrom héját (ízlés szerint a fele is elég) és belefacsarjuk a levét, ha nem elég leveses, két citrom is kell a 80 ml-hez. Beleszedjük a cukrot, a vajat és a tálat az éppen, hogy mocorgó, de nem forrásban lévő víz fölé tesszük. Habverővel kevergetve egészen sűrű főzzük 8-10 perc alatt. Kihűlés után tároljuk hűtőben, maximum 2 hétig.
Vélemény, hozzászólás?