A töltött kalácsok között az egyik legjobb a mákos babka recept, amit előre is elkészíthetünk, mert hosszan megtartja zamatosságát.
A mákos babka titka
A hagyományos csokis babka nagy népszerűségnek örvend az oldalamon, és annál a verziónál sok tippet is megosztottam veletek. A babka titka a hosszas pihentetésben és érlelésben van, amitől nagyon finom állaga lesz, de természetesen gyorsítva is elkészíthető ez a finom családi sütemény.
A mákos babka eredete
A babka recept eredetét nem lehet biztosan felkutatni mert vannak feljegyzések arról, hogy ez egy lengyel húsvéti sütemény, de más kutatások a zsidó kulturára vezetik vissza. Tény és való, hogy Izraelben nagyon népszerű ez a sütemény így én inkább ez mellé teszem a voksomat.
A mákos babka népszerűsége
Ez a kalács nem véletlenül lett ennyire sikeres, a szépsége és zamatossága vitán felül veri az összes többi töltött kalácsot. Érdemes hétvégére időzíteni a készítését, de kiváltképp jól jön ez a recept húsvétkor, amikor a vendégeket is lenyűgözhetjük vele.
Babka recept kókuszolajjal
A receptekben mindig lecserélhetjük a teavajat kókuszolajra, ami sokkal jobb áron vásárolható és a sütemény tovább friss marad vele. Ne aggódjunk, az íze egyáltalán nem lesz kókuszos tőle, bátran használhatjuk mindenhez.
📖 Recept
Mákos babka recept
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg kenyérliszt
- 5 dkg porcukor
- 1 evőkanál porélesztő (vagy 1 dkg friss élesztő)
- 1/2 teáskanál só
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tej
- 4 dkg kókuszolaj (folyékonyra olvasztva)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg mák (darált)
- 1 db tojásfehérje
- 7 dkg porcukor
- 1 teáskanál citromhéj (reszelt)
- 4 dkg kókuszolaj (folyékonyra olvasztva)
A sziruphoz:
- 5 dkg cukor
- 1/2 dl víz
Elkészítés
- A lisztet, a porcukrot beleszórjuk egy tálba, a sót az egyik, az élesztőt a másik oldalra szórjuk és alaposan összekeverjük. A közepében mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet, a tojássárgáját, a kókuszolajat és kidagasztjuk a tésztát amíg szép sima lesz. Műanyag dobozban 12 órát hagyjuk pihenni a hűtőben, vagy ha gyorsítva szeretnénk elkészíteni 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a konyhapulton.
- A töltelék hozzávalóit egy kisebb keverőtálban összekeverjük. Ha a tojásfehérje kisebb volt, adjunk 1-2 kanál tejet/vizet a töltelékhez, hogy ne legyen száraz, morzsalékos.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 30 x 25 cm-es nagyságra kinyújtjuk. Megkenjük a mákos töltelékkel és szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk és a vágott felét felülre fordítva összecsavarjuk a két szálat. Egy sütőpapírral bélelt 25 cm hosszú vekniformába emeljük és fóliával lefedve egy újabb órát kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 30-35 perc alatt készre sütjük. A sziruphoz a cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntünk ugyanannyi vizet és időnként megkeverve 8-10 percig forraljuk, amíg sziruppá sűrűsödik . Ezzel alaposan kenjünk meg a babka tetejét és csak kihűlés után szeleteljük. Jól zárodó dobozban 5 napig tarthatjuk el hűtőben vagy hűvös helyen.
Vélemény, hozzászólás?