Fedezd fel az ízek harmóniáját ebben a könnyed, krémes tojássalátában! Az egyszerűen elkészíthető recept finom ízeket és tápláló összetevőket rejt. Ideális választás tízóraira vagy könnyű vacsorára salátával!
Tökéletes kemény tojás
A tökéletes kemény tojás elkészítése érdekében friss tojásokat használjunk, amiket szobahőmérsékleten tárolunk. Helyezzük a tojásokat egy lábosba, majd közepes lángon, forrástól számítva 7 percig főzzük. Ezután áthelyezzük egy hideg vízzel teli tálba, hogy a főzési folyamat leálljon. Ha lehűltek, törd meg a héjukat és hagyd őket egy kicsit pihenni, hogy könnyebb legyen a hámozni. Ebben segít az is, ha jéggel vagy hideg vízben hűtjük le a főzés után.
Ne tedd a hűtőbe!
Ahogy a boltokban, úgy az otthonunkban is jobb helye van a tojásoknak a konyhapolcon, mint a hűtőben. A tojások szobahőmérsékleten való tárolásának előnye, hogy könnyebben hámozhatóvá válnak, amikor főzéshez használjuk őket. A tojások a szobahőmérsékleten egyenletesebben főnek meg, ami segít elkerülni a főtt tojások szürkülését, amely a túl hosszú főzés eredményeként jelentkezhet. Így a szobahőmérsékleten tárolt tojások főzése során könnyebben elérhetjük a tökéletesen kemény, mégis krémes textúrát.
Egészséges tojás
A tojások kiváló fehérjeforrások, amelyek esszenciális aminosavakat tartalmaznak, hozzájárulva az izomfejlődéshez és az egészséges sejtképződéshez. Emellett a tojások rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, a D-vitamin, a vas és a cink. Ezen túlmenően, a tojássárgája luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek fontosak a szem egészségéhez. És hogy ne csak a táplálkozásról legyen szó, érdemes megemlíteni, hogy a tojás héjának rendkívül erős szerkezete miatt az egyik legellenállóbb természetes anyag, amelyet ismerünk.
Krémes tojássaláta hozzávalók
A krémes tojássaláta elkészítése egyszerű, ugyanakkor az eredmény ízletes és tápláló fogás, amelyhez csak néhány alapanyag szükséges. A recept alapját természetesen a friss, keményre főtt tojások adják, amelyeket apróra törünk a krémes alaphoz. A majonéz lágyságot és krémességet kölcsönöz a salátának, míg a mustár pikáns ízvilágot ad hozzá. Kurkumával kaporral, petrezselyemmel, sóval és borssal ízlés szerint lehet finomhangolni az összhatást. Ezek az alapanyagok együtt alkotják a krémes tojássaláta egyszerű, mégis gazdag ízvilágát, amely ideális választás lehet egy könnyű reggelihez vagy ebédhez.
📖 Recept
Krémes tojássaláta recept
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 3 evőkanál majonéz
- 2 teáskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 1-1 csipet kapor és petrezselyem
- 1 csipet kurkuma
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál bors
- ¼ teáskanál snidling (apróra vágva)
Elkészítés
- A tojásokat forrástól számítva 7 perc alatt keményre főzzük. Hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk és egy tálba szeleteljük.
- Krumplitörővel durvára dolgozzuk és összekeverjük a majonézzel, mustárral, tejföllel és a fűszerekkel. Tegyük a hűtőbe fél órára, hogy az ízek jól összeérjenek, és a saláta jól lehűljön. Tálaljuk friss zöldségekkel, salátával, pirítóssal vagy friss kenyérrel.
Vélemény, hozzászólás?