A fonott, teljes kiőrlésű kalács egészségesebb alternatíva lehet a hagyományos fehér lisztből készült változatokhoz képest. 3 trükköt is bevetek, hogy a lehető legfinomabb legyen!
Teljes kiőrlésű kalács trükkök, praktikák
- A korpát kiszitálom a lisztből és meleg vízbe áztatom, hogy megpuhuljon, így dolgozom a tésztába.
- Előtésztát készítek, hogy levegősebb legyen.
- A maradék lisztet a vízzel összekeverem a dagasztás előtt. (Nem igazi autolizálás, de az eredmény szinte ugyanaz.)
Egészségtudatosabb kalács
A teljes kiőrlésű liszt magasabb rosttartalommal rendelkezik, mint a fehér liszt, és több ásványi anyagot, például vasat, magnéziumot és B-vitaminokat tartalmaz. A magas rosttartalom miatt a teljes kiőrlésű lisztből készült kalácsot lassabban emészti meg a szervezet, hosszabb ideig fenntartva a teltségérzetet. Ez segíthet az étvágy kontrollálásában és egy egészségesebb választás a táplálkozás szempontjából.
Teljes kiőrlésű kalács textúra
A teljes kiőrlésű lisztből készült fonott kalács sűrűbb és tömörebb lehet, mint a fehér lisztből készült változatok. A liszt magasabb rosttartalma és más tápanyagok miatt az ilyen kalácsok általában sűrűbb textúrával rendelkeznek, ami egyedi íz- és textúraélményt nyújthat. Én ezen próbálok segíteni a 3 trükkel.
Egészségesebb alapanyagok
A fonott kalács receptjében más egészséges összetevőket is fel lehet használni, például juharszirupot vagy édesítőt a cukor helyett, valamint olívaolajat vagy kókuszolajat a vaj helyett, hogy még egészségesebbé tegyük az ételt.
📖 Recept
Foszlós fonott kalács teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók
- 35 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 7 g porélesztő (2,5 dkg friss)
- 2,6 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál juharszirup
- 5 evőkanál olaj (olíva, napraforgó)
- 1 db tojássárgája a lekenéshez
Elkészítés
- A liszteket átszitáljuk és a korpához annyi meleg vizet keverünk, amennyit felszív.
- Az előtésztához egy dobozban összekeverünk az átszitált lisztből 10 dkg-ot, az élesztővel és 1 dl langyos vízzel. Lefedve, szobahőmérsékleten 45 percig pihentetjük, amíg a duplájára duzzad.
- A maradék átszitált liszthez keverjük egy spatulával a sót, a juharszirupot, az olajat és a maradék vizet. Fóliával lefedve hagyjuk pihenni, amíg az előtészta kel.
- A megduzzadt korpát és az előtésztát a tésztához dolgozzuk. 6-7 perc alatt szépen ki lehet dagasztani kézzel. Lefóliázzuk és 20 percenként a spatulával áthajtogatjuk úgy, hogy 4 oldalról alányúlunk és felfelé önmagára hajtjuk. Ezt 2 alkalommal ismételjük, így összesen 60 percet kel.
- Lisztezett deszkán 4 részre osztjuk, feszes rudakat formázunk, majd kisodorjuk őket. A tetejüket összecsípjük, a kezünket keresztezve megfogjuk a két szélsőt, középen megcsavarjuk a szálakat és a jobb oldalit belülre letesszük, felvesszük mellőle a szélsőt, amivel megcsavarjuk a bal kezünkben lévőt, amit szintén belülre fektetünk le és felvesszük a szélsőt, újabb csavarás és ezt ismételgetjük, amíg tartanak. A végét összecsípjük, sütőpapírra emeljük és fóliával lefedve 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Az annuskam.hu/sos-kalacs/ oldalon részletesebb videót találsz a fonásról!
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel). A tojássárgájával lekenjük a tésztát és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Vélemény, hozzászólás?