A hagyományos karácsonyi ízek kedvelőinek telitalálat ez a puha, zamatos stollen, ami akár gasztroajándéknak is tökéletes. Az eredeti verzió hosszas, kovászos érleléssel készül, akár a Panettone. Elég bonyolult és időigényes, ezért a gyorsabb, élesztős verziót készítettem el nektek.
Hagyományos stollen recept
A hagyományos stollen vagy christstollen nem élesztővel, hanem kovásszal készül és hosszan érleljük hűvős, hűtőhideg helyen. Én ennek egy gyorsabb, élesztős verzióját mutatom meg, mert sok buktatója van az édes, kovászos tésztáknak.
Bár sokan elvakultan bizonygatják, hogy melyik receptnek, melyik a pontos eredetije, de igazság szerint a stollen sem egy Dobos torta és nincs kőbevésett recept rá. Lehet egyben hagyni a marcipánt és beletölteni és bele is lehet darabolni, ahogy én készítem. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket is ízlés szerint lehet variálni, a lényeg, hogy a mandulával együtt az összesúlya legalább legyen, mint a liszt, azaz 50 dkg.
Élesztőmentes stollen recept
Tudom sokan érzékenyek az élesztőre, nekik azt tudom javasolni, hogy 1 tasak sütőporral készítsék el, pihentetési idő nélkül. A tésztához ebben az esetben 3 dl tej fog kelleni és csak vekniformában lehet kisütni, különben elfolyik a tepsin.
Miért jó a kenyérliszt a marcipános stollen recepthez?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható, ami egy minőségi alapanyag a kelttészta készítéshez, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Kvázi lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor nyugodtan használj finomlisztet ehhez a kalácshoz.
Marcipános stollen tudnivalók
- A stollen sütéstől sok embert visszatart egy rossz, száraz emlékű bolti stollen vagy a rengeteg mazsola. Mindkettőre jó megoldás a házi készítés, egy jól bevált recepttel, ami garantálja, hogy szaftos és zamatos lesz a sütemény. A mazsola helyett pedig bátran használhatunk más aszalt gyümölcsöt is.
- Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tojást és a vajat nézzük.
- Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen.
- A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
- Ha nem szeretnél porélesztőt használni, akkor első lépésként, a receptben megadott langyos tejben oldódásig keverd a friss élesztőt és hagyd felfutni, mielőtt a tésztához adod. (Akkor, amikor a tejet bele kell önteni.)
📖 Recept
Marcipános stollen recept
Hozzávalók
- 25 dkg mazsola
- 1 dl rum (vagy gyümölcslé)
- 50 dkg finomliszt (vagy kenyérliszt)
- 10 dkg cukor
- 7 gramm porélesztő (vagy 2,5 dkg friss)
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1,5 dl tej (langyos)
- 2 db tojás
- 20 dkg teavaj (puha)
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg kandírozott citromhéj
- 10 dkg mandula (vagy dió, mogyoró)
- 3-5 dkg datolya (magozott)
- 20 dkg marcipán
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy cukor)
A bevonáshoz:
- 10 dkg teavaj
- 5 dkg porcukor
Elkészítés
- A mazsolát átmossuk és egy tálba tesszük. Ráöntjük a rumot és annyi vizet, hogy ellepje 1 centire. Hagyjuk egy éjszakát állni vagy forrósítsuk fel, hogy kihűlés közben magába szívja a folyadékot.
- A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos tejben a cukorral), a sót, a fahéjat és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a langyos tejet, egy egész tojást, egy sárgáját és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Beleszedjük a puha vajat több lépésben és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Letakarva a duplájára kelesztjük, ami melegtől és páratartalomtól függően akár 2-3 óra is lehet.
- A megkelt tésztára szórjuk a megpuhult mazsolát (ha maradt alatta folyadék csöpögtessük le), a kandírozott és aszalt gyümölcsöket, a mandulát és a marcipánt. Mindent vágjunk kisebb darabokra, ha szükséges. Ráreszeljük a citrom héját és beleöntjük a vaníliát is. Alaposan beledolgozzuk a tésztába a finomságokat. Készíthetünk két kisebbet vagy egy nagyot is. Utóbbihoz emelejük egy alaposan meglisztezett deszkára és lapogassuk 35 x 30 cm-es téglalapra. Hajtsuk vissza a 2/3-át belülre és erre hajtsuk fel a túl oldalról a maradékot. Végig nyomkodjuk a kezünkkel úgy, hogy magas púpja legyen.
- Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk és a szélére emeljük a 35 cm hosszú és 10 cm széles stollent. A másik oldalról egy vekniformával kitámasztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (vagy 160 fok légkeveréssel). A forró sütőben 40-50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Miután teljesen kihűlt a sütemény, körben alaposan lekenjük az olvasztott és visszahűtött, sűrű vajjal és vastagon meghintjük a porcukorral. Alufóliába csomagolva a hűtőben 3 hétig tartható el.
Még több karácsonyi recept videó, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Puskás Erika
Megtaláltam a tökéletes receptet, köszönöm szépen!