Mandulás linzer keksz, citromkrémmel - az egyik legfinomabb húsvéti sütink! 2018-ban a YouTube csatornám pont tavasszal indult és ez a recept is az elsők között volt. Sajnos elveszett és többen is kerestétek, ezért idén újra felvettem.
A linzer keksz eredete
A linzer keksz Ausztriából származik, és az egyik legismertebb aprósütemény. A tradicionális recept mandula-alapú tésztából készül, és általában lekvárral vagy krémmel van töltve. Szerintem a málna- és baracklekvár valamint a lemon curd a legjobb hozzá.
Mandulás linzer keksz
A mandula hozzáadása a tésztához gazdagabbá és ízletesebbé teszi azt. A mandulaliszt vagy finomra darált mandula mellett a hagyományos linzer tészta összetevői között szerepel a liszt, a teavaj, a porcukor és egy kevés fűszer, például vanília, fahéj vagy citromhéj, ami még gazdagabbá teszi az ízeket.
Lemon curd töltelék
A citromkrém friss és savanykás ízt kölcsönöz a keksznek. Általában citromléből, tojássárgájából, cukorból és vajból készül. Ez a krém tökéletesen kiegészíti a mandulás tésztát, mivel az édesség és a savanyúság kiválóan működik egymással. A pontos lemon curd receptet megtalálod az oldalamon.
Húsvéti linzer keksz
A citromkrém élénk sárga színe és sima, krémes textúrája szépen kontrasztál a porcukorral meghintett mandulás tésztával, és csodás főtt tojás formát kapunk. A tojás alakú kiszúrót sok helyen lehet venni, a közepét pedig ki lehet szúrni kupakkal, habcsővel vagy pogácsa kiszúróval is.
Mandulás linzer keksz variációk
Bár a mandulás linzer keksz citromkrémmel egy klasszikus változat, lehetőség van kísérletezni más töltelékekkel is. Például használhatunk más gyümölcsös krémeket, például málnát vagy narancsot, hogy új ízdimenziókat fedezzünk fel.
📖 Recept
Mandulás linzer keksz, citromkrémmel
Hozzávalók
- 22 dkg finomliszt
- 8 dkg darált mandula
- 10 dkg porcukor
- 1 db vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 15 dkg teavaj
- 1 db tojássárgája
A töltéshez:
- 1 adag lemon curd (recept az oldalon)
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés
- A lisztet, mandulát, porcukrot, vaníliás cukrot és a sót összekeverjük. Beledaraboljuk a hideg vajat, morzsásra dolgozzuk a kezünkkel. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal simára dolgozzuk a tésztát. Ha nagyon lágy lenne a tészta tegyük a hűtőbe 15-30 percre. Ha zsírtalanított mandulát használunk egy egész tojás mehet bele.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel). A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk enyhén lisztezett deszkán és tojásformával kiszúrjuk. A felének a közepét is kiszaggatjuk egy pogácsaformával vagy más kisebb körrel (kupak, habzsák vége). Egy spatulával sütőpapírral leterített tepsire sorakoztatjuk. A leeső tésztát, összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, amíg tart a tészta. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
- A kihűlt kekszeket megkenjük a citromkrémmel. A lyukas kekszeket meghintjük porcukorral majd a töltelékre illesztjük. Lezárt dobozban, hűtőben, 1 hétig tartható el.24 db töltött keksz lesz.
Vélemény, hozzászólás?