A legfinomabb bagel, amit valaha kóstoltam. Igaz, hogy melós, és minimum 4 óra, de annyira-annyira finom lesz, hogy megéri babusgatni és tervezni. Plusz, ha eddig nem voltál jártas a kelt tésztákban, ezzel a recepttel elsajátíthatod az alapokat!
Bagel feltétek
Az édes - sós vízfürdő után van, aki csak szórja magokkal, de mi kimondottan szeretjük alaposan meghempergetni bennük. Az édes víz segít rátapasztani, ezért, ha kispóroljuk a mézet/cukrot feltétlenül kenjük le tojásfehérjével, különben lepereg róla sütés után a mag.
Nálunk a szezámmag, mák, sajt és a vegyes magos szórat a kedvenc.
Bagel recept
A bagel egy hagyományosan zsidó eredetű, gyűrű alakú péksütemény, amelyet forró vízben előfőzünk, és csak utána sütünk. Jellegzetes ropogós héját és puha belsejét édes vagy sós feltétekkel, például krémsajttal vagy lazaccal szokták tálalni.
📖 Recept
Bagel recept
Hozzávalók
Poolish - fermentált előtészta:
- 17 dkg kenyérliszt (BL80)
- ½ teáskanál porélesztő (2 g)
- 2 dl langyos víz
Tészta:
- 3,5 dl víz
- 70 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 dkg só
- 1 evőkanál porélesztő (5 g)
Vízfürdő:
- 2 evőkanál méz (cukor, vagy agave szirup)
- 1 evőkanál só
- 1,5 liter víz
Elkészítés
- A poolishoz minden alapanyagot összekeverünk egy műanyag dobozban, lezárjuk és 2 órát hagyjuk állni szobahőmérsékleten.
- A tésztához: Egy nagy keverőtálba szedjük a poolisht és a tésztához kimért vízből kevéssel simára keverjük. A lisztet, a maradék vizet, az élesztőt és a sót több részletben beledolgozzuk és addig dagasztjuk kézzel vagy géppel, amíg elválik a táltól és a kezünkről. Lefedve 1 órát pihentetjük majd áthajtogatjuk és ismét lefedve 8-12 órára hűtőbe tesszük.Ha a gyorsabb verziót szeretnénk a tészta készítésnél 2 evőkanál élesztőt adjunk hozzá. Ebben az esetben az áthajtogatás után, hagyjuk még egy órát szobahőmérsékleten kelni és formázhatjuk is.
- A megkelt tésztát simára hajtogatjuk és 14 egyforma, 10 dkg-os darabra osztjuk. Egyesével bagellé formázzuk sodrással vagy lyukasztással. Utóbbi esetében sokkal szűkebbre sülnek a közepén lyukak.
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra légkeveréssel vagy 240 fokra nélküle és 2 tepsire sütőpapírt terítünk. A vízfürdőhöz mindent egy kisebb fazékba teszünk és forrásig hevítjük. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon, csak éppen kezdő forrásban legyen. A bageleket oldalanként fél - 1 perc alatt megfőzzük és rácsra emeljük.
- A bageleket ízlésünk szerint panírozzuk szezámmagban, mákban, vegyes magban vagy reszelt sajtban, de üresen is hagyhatjuk. Így sorakoztassuk a tepsikre. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tároljuk papírba csomagola legfeljebb egy napig, lefagyasztva 6 hónapig. Fagyasztóból közvetlenül tegyük 200 fokos sütőbe és ott hagyjuk kiolvadni. Olyan lesz, mintha frissen sült volna.
Vélemény, hozzászólás?