A fehérjedús kenyér 100%-ban teljes értékű összetevőkből készül, olaj, glutén és élesztő nélkül. Ebben az olcsó gluténmentes receptben azt szeretem, hogy nem kell hozzá semmi extra alapanyag, hogy finom és egészséges kenyeret készíthessünk. Kenyeres nemzet vagyunk, megszokásból is ott van a szendvicseken túl a levesek mellett is. Már jó ideje kutatom azt változatát, ami többségében nem gabonából áll. Végre megvan és én nagyon elégedett vagyok vele.
Fehérjedús kenyér alapanyagok
A kenyérnek a liszt részét tudod variálni szinte minden kombinációval jól működik. Nálam azért készül rizs és hajdinaliszttel, mert ezt a kettőt biztosan tartom itthon. De csicseriborsó, köles és zabliszt is ugyanilyen jó hozzá. Az eredmény nyilván nem egy foszlós fehér kenyér, ebben a versenyben nem lehet elindítani. De a sötét, nehéz kenyereket szerető embereknek tetszeni fog. Én azt szeretem benne, hogy szeletekre vágva nagyon jól fagyasztható és pirítós sütőben két kör alatt nem csak felenged, de finoman megpörkölődik.
Gyors hüvelyes: vöröslencse
A lencsét mindig mossuk át, nem portalan és tisztított, akkor sem, ha tasakos kiszerelésben vásároljuk meg. Az átöblített tiszta lencsét egy tálba szórjuk és bőségesen meglocsoljuk vízzel, hogy puhára duzzadjon. Ehhez minimum 4 óra kell, de egy éjszakát is hagyhatjuk duzzadni. Ha sietni akarok vele, a mikróban rámelegítek másfél percet és így elég neki 30 perc is, hogy felszívja a víz nagy részét.
A fehérjedús kenyér ízesítése
Mivel nincs benne zsiradék és csak a só fűszerezi, én mindenképpen szórok bele napraforgómagot is, de lehet használni fűszereket, pl. rozmaringot vagy köménymagot és más magokat is. Ha valakinek nem fontos a teljes értékű táplálkozás, 2-4 evőkanál olívaolajjal is gazdagíthatja a tészta ízét és állagát.
A fehérjedús kenyér sütése
Természetesen lehetne vekniformába is simogatni, és abban sütni, de akkor kevésbé tud kisülni belőle a nedvesség, nekem nincs jó tapasztalatom vele. Szerintem jobb tepsin megformázva megsütni, így a belseje is szárazabb lesz és jobban emlékeztet a normális kenyerek bélzetére.
📖 Recept
Fehérjedús kenyér recept
Hozzávalók
- 30 dkg vöröslencse
- 10 dkg barnarizsliszt
- 10 dkg hajdinaliszt
- 1 evőkanál sütőpor (1 dkg)
- 1 evőkanál só (1 dkg)
- 3 dl víz
- 4 evőkanál útifűmaghéj (2 dkg)
- 6 dkg napraforgómag
Elkészítés
- Az átöblített tiszta lencsét egy tálba szórjuk és bőségesen meglocsoljuk vízzel, hogy puhára duzzadjon. Ehhez általában 2 óra kell vagy egy kis rámelegítés, hogy gyorsabb legyen.
- A liszteket, a sütőport és a sót átszitáljuk egy keverőtálba és összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel) és egy közepes tepsire sütőpapírt terítünk.
- A lencsét leszűrjük és alaposan lecsöpögtetve a turmixgépbe szórjuk. Felöntjük a 3 dl tiszta vízzel és szép simára turmixoljuk. Beleszórjuk az útifűmaghéjat és ezt is belekeverjük a géppel.
- A száraz alapanyagokhoz szedjük a lencsemasszát, beleszórjuk a napraforgómag nagy részét és egy spatulával szépen összedolgozzuk. 10 percet állni hagyjuk, hogy az útifűmaghéj felszívja a vizet és könnyebben tudjuk majd kenyérnek megformázni.
- Az előkészített tepsire halmozzuk a tésztát és enyhén vizes kézzel egy helyes cipót formázunk belőle. A tetejét is díszítjük a maradék magokkal, hogy még finomabb legyen. Kicsit rányomkodjuk és 60 perc alatt készre sütjük.
Gluténmentes receptek ide kattintva
Kenyér receptek ide kattintva
Klasszikus sütemények ide kattintva
Vegán receptek ide kattintva
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?