Ebben a fehérjedús kenyér receptben azt szeretem, hogy nem kell hozzá semmilyen extra alapanyag. A recept videóban mutatom, hogyan készítheted el könnyen.
Hozzávalók
30dkgvöröslencse
10dkgbarnarizsliszt
10dkghajdinaliszt
1evőkanálsütőpor(1 dkg)
1evőkanálsó(1 dkg)
3dlvíz
4evőkanálútifűmaghéj (2 dkg)
6dkgnapraforgómag
Elkészítés
Az átöblített tiszta lencsét egy tálba szórjuk és bőségesen meglocsoljuk vízzel, hogy puhára duzzadjon. Ehhez általában 2 óra kell vagy egy kis rámelegítés, hogy gyorsabb legyen.
A liszteket, a sütőport és a sót átszitáljuk egy keverőtálba és összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel) és egy közepes tepsire sütőpapírt terítünk.
A lencsét leszűrjük és alaposan lecsöpögtetve a turmixgépbe szórjuk. Felöntjük a 3 dl tiszta vízzel és szép simára turmixoljuk. Beleszórjuk az útifűmaghéjat és ezt is belekeverjük a géppel.
A száraz alapanyagokhoz szedjük a lencsemasszát, beleszórjuk a napraforgómag nagy részét és egy spatulával szépen összedolgozzuk. 10 percet állni hagyjuk, hogy az útifűmaghéj felszívja a vizet és könnyebben tudjuk majd kenyérnek megformázni.
Az előkészített tepsire halmozzuk a tésztát és enyhén vizes kézzel egy helyes cipót formázunk belőle. A tetejét is díszítjük a maradék magokkal, hogy még finomabb legyen. Kicsit rányomkodjuk és 60 perc alatt készre sütjük.