Ennek a foszlós burgonyás zsemlének meg van az a tulajdonsága, hogy mindegy mivel tálalod, ellopja a showt. Ez a foszlós, házi zsemle a főtt burgonyától lesz puha és könnyű. A frisseségét még másnap is megőrzi, feltétlenül ki kell próbálnod.
Foszlós burgonyás zsemle recept
Minden kenyérhez és pékáruhoz a BL80 jelöléssel kapható kenyérliszt a legjobb választás, mert sokkal jobb minőségű tésztát tudsz vele készíteni. Természetesen használhatsz helyette rétes- vagy finomlisztet, vagy teljes kiőrlésűt is, de mindenképpen vedd figyelembe, hogy ezekkel tömörebb lesz a tészta.
Foszlós burgonyás zsemle recept, maradékmentés
Ha megmarad pár szem főtt burgonya vagy püré, annak jó helye van ebben a könnyű, foszlós kelt tésztában. A madarék kruplipürénél csak arra ügyelj, hogy ne legyen folyós állaga, mert akkor több liszt kell a tésztához is. Az a püré jó, amit kanállal lehet formázni.
Zsemle formázás
Ha eldöntöttük, hogy mennyi darabot szeretnénk, akkor szemre is nyugodtan fel lehet osztani, szinte mindig úgy szoktam. 9 db-nál jobb harmadolni mindig a tésztát, de ha 8-at szeretnénk kapni, akkor mindig felezzük. A darabolás után nem lehet megúszni a feszesre formázást és alapos gömbölyítést. Így nem csak a formája lesz szebb, a zsemle is jobban meg tud kelni.
📖 Recept
Foszlós burgonyás zsemle recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 35 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1 evőkanál cukor
- 7 gramm porélesztő ( vagy 2 dkg friss)
- 1 teáskanál só
- 5 dkg teavaj (puha)
- 12 dkg főtt burgonya (hámozott)
- 1,5 dl víz (langyos)
- 1 db tojás
A lekenéshez:
- 5 dkg teavaj (olvasztott)
Elkészítés
- A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba. Beleszórjuk a cukrot, a sót az egyik, az élesztőt a másik oldalra és összekeverjük a száraz alapanyagokat. Ha friss élesztőt használsz azt a vízben előbb futtasd fel és úgy add majd a tésztához.
- A hámozott főtt krumplit finomra áttörjük vagy lereszeljük és a tálba szórjuk. Hozzáadjuk a tojást és a puha vajat is. Beleöntjük a langyos vizet és alaposan kidagasztjuk. Addig dolgozzuk, amíg teljesen sima lesz és a táltól és a kezünktől ragacsmentesen elválik. Formázzunk egy feszes golyót és fóliával lefedve kelesszük szobahőmérsékleten 2 órát. Vagy hűtőben minimum 8 maximum 12 órát.
- Szedjük a deszkára és kicsit gyúrjuk át. Hogy szemre kb. azonos súlyra tudjuk osztani, először harmadoljuk a tésztát. Az első kicsit meghengergetjük és újra három egyforma darabra vágjuk. Így haladunk a többivel is. Szemre sokkal könnyebb három egyenlő részre osztani, mint kilencre. Egyesével kis gombócokat formázunk úgy, hogy kivülről befele húzzuk a tésztát, aztán a deszkán is gömbölyítünk rajta. Így szép feszesek és szabályosak lesznek.
- Egy 25 x 25 cm-es tapadásmentes formát vékonyan kivajazunk. Sorakoztassuk bele őket egymástól azonos távolságra elhelyezve. Ne tegyük szorosan, mert még sokat fognak nőni. A maradék olvasztott vajjal alaposan körbe kenjük. Így nem csak könnyebb lesz szétszedni őket, de finomabbra is sülnek. Egy fóliával letakarva másodszor is hagyjuk egy órát kelni őket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 35 perc alatt készre sütjük.
Kelt tészta receptek ide kattintva
Gyors diétás receptek ide kattintva
Kenyér receptek ide kattintva
Egyszerű süti receptek ide kattintva
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Sólyom Péter
Szép jó reggelt!
Érdeklődnék, hogy mennyi ideig tartható frissen a zsemle? Gondolkodom egy kis Húsvéti elősütésben
Köszönettel:
SPéter
Sólyom Péter
Csak az első sort nem olvastam el figyelmesen:) "A frisseségét még másnap is megőrzi, feltétlenül ki kell próbálnod."
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy meglett 😊🤗🥰
Krisztina
Kedves Anna, megsütöttem én ma ezt a zsömit. Nekem általában nem megy a kenyér meg a hozzá hasonlók sütése, de ezzel sikerélményem van és ISTENIiii !
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.