Ez a foszlós, házi zsemle a főtt burgonyától lesz puha és könnyű. A frisseségét még másnap is megőrzi, feltétlenül ki kell próbálnod.
Hozzávalók
A tésztához:
35dkgkenyérliszt(BL80)
1evőkanálcukor
7grammporélesztő( vagy 2 dkg friss)
1teáskanálsó
5dkgteavaj(puha)
12dkgfőtt burgonya(hámozott)
1,5dlvíz(langyos)
1dbtojás
A lekenéshez:
5dkgteavaj(olvasztott)
Elkészítés
A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba. Beleszórjuk a cukrot, a sót az egyik, az élesztőt a másik oldalra és összekeverjük a száraz alapanyagokat. Ha friss élesztőt használsz azt a vízben előbb futtasd fel és úgy add majd a tésztához.
A hámozott főtt krumplit finomra áttörjük vagy lereszeljük és a tálba szórjuk. Hozzáadjuk a tojást és a puha vajat is. Beleöntjük a langyos vizet és alaposan kidagasztjuk. Addig dolgozzuk, amíg teljesen sima lesz és a táltól és a kezünktől ragacsmentesen elválik. Formázzunk egy feszes golyót és fóliával lefedve kelesszük szobahőmérsékleten 2 órát. Vagy hűtőben minimum 8 maximum 12 órát.
Szedjük a deszkára és kicsit gyúrjuk át. Hogy szemre kb. azonos súlyra tudjuk osztani, először harmadoljuk a tésztát. Az első kicsit meghengergetjük és újra három egyforma darabra vágjuk. Így haladunk a többivel is. Szemre sokkal könnyebb három egyenlő részre osztani, mint kilencre. Egyesével kis gombócokat formázunk úgy, hogy kivülről befele húzzuk a tésztát, aztán a deszkán is gömbölyítünk rajta. Így szép feszesek és szabályosak lesznek.
Egy 25 x 25 cm-es tapadásmentes formát vékonyan kivajazunk. Sorakoztassuk bele őket egymástól azonos távolságra elhelyezve. Ne tegyük szorosan, mert még sokat fognak nőni. A maradék olvasztott vajjal alaposan körbe kenjük. Így nem csak könnyebb lesz szétszedni őket, de finomabbra is sülnek. Egy fóliával letakarva másodszor is hagyjuk egy órát kelni őket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 35 perc alatt készre sütjük.