Amerikai fahéjas csiga recept, extra mázzal a tetején. Eredetileg porcukor és vaj 1:1 arányban megy a tetejére, de mi sokkal jobban szeretjük mascarponeval lekenni, amitől szaftosabb és tejszínesebb lesz az eredmény.
Miért kell kenyérliszt az amerikai fahéjas csigához?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható, ami egy minőségi jól használható alapanyag, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
Amerikai fahéjas csiga ujjteszt
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Amerikai fahéjas csiga tudnivalók
- Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük.
- Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
- A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
- Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
- Ha nem szeretnél porélesztőt használni, akkor első lépésként, a receptben megadott tejben oldódásig keverd a friss élesztőt és hagyd felfutni, mielőtt a tésztához adod. (Akkor, amikor a tejet bele kell önteni.)
📖 Recept
Amerikai fahéjas csiga recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg kenyérliszt (BL80)
- 30 dkg finomliszt (BL55)
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 csomag porélesztő (vagy 2,5 dkg friss)
- 1 teáskanál só
- 2,5 dl tej (langyos)
- 2 db tojás
- 8 dkg teavaj (puha)
A töltelékhez:
- 10 dkg teavaj (puha)
- 12,5 dkg cukor
- 1 dkg őrölt fahéj (1 nagy evőkanál)
A mázhoz:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
- A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sima és a vaníliás cukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos tejben a cukorral), a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a tejet, a tojást és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Beleszedjük a puha vajat és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Ha kezdő vagy a kelt tészta készítésben a tejjel együtt add hozzá a vajat, úgy könnyebb kidolgozni a tésztát. Ha már szép homogén a tészta, letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1,5-2 óra alatt.
- A töltelékhez a vajat a porcukorral és a fahéjjal simára keverjük egy kisebb tálkában. A megkelt tésztát kettévágjuk és az elsőt enyhén lisztezett felületen fél centi vastagra kinyújtjuk (36 x 30 cm). Egy spatulával rászedjük a töltelék felét és vékonyan elkenjük rajta. Szorosan feltekerjük a tekercset és 6 centi hosszú darabokra vágjuk egy fogselyem vagy cérna segítségével. A másik tésztát ugyanígy kinyújtjuk, töltjük, feltekerjük és daraboljuk. 1 nagy vagy 2 közepes tepsit sütőpapírral bélelünk és egymástól nagyobb távolságra belepakoljuk a vágott felével lefelé a csigákat. Lefedjük és újabb 40 percig kelesztjük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (vagy 160 fok légkeveréssel). Az újra megkelt csigákat 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A mázhoz simára keverjük a mascarponét és a porcukrot. A forró megsült csigák tetejére kenjük, hogy be tudja inni, ahogy hűl. Jól zárodó dobozban, 3 napig eltartható.
Még több karácsonyi recept videó, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?