Az epres parfétorta, egy tökéletes hűsítő desszert, ami annyira finom és krémes, hogy egy kis szelet sosem elég belőle. Az epres parfétorta alapja egy lágy tejszínes fagylalt, amit egy aromás eperraguval és vajas morzsával egészítünk ki, hogy ellenállhatatlan legyen. Ha délelőtt megcsinálod, akkor délután már lehet is enni.
A legjobb parfétorta
Az epres parfétorta tejszínes, édes és gyümölcsös, biztosan ez lesz az egyik kedvenc nyári desszerted! Fagyigép nélkül is elkészíthető rendkívül egyszerűen. A titka egy krémes fagylaltalap, amibe a levegőt még hűtés előtt dolgozzuk, így le tudod rövidíteni a munkát is.
Epres parfétorta recept sűrített tej nélkül
Ha ellenérzésed van a sűrített tejjel, akkor van lehetőség helyettesíteni a receptben. A sűrű görög joghurtot egy az egyben használatod helyette, de a sima natúr joghurt túl híg hozzá. A natúr joghurtot csak úgy lehet használni, hogy textillel bélelt szűrőbe öntjük és a hűtőben 1-2 órát hagyjuk lecsöpögni a felesleges vízet és ebből a sűrűbb joghurtból mérjük ki a szükséges mennyiséget. A fagyialaphoz muszáj extra cukrot vagy édesítőszert is használni, mert azt is a sűrített tej adta.
A habtejszín felverése
A habtejszín gyors felverésének szerintem két trükkje van. Az egyik, hogy legyen jó hideg, a másik, hogy ne egy széles tálba öntsük, hanem egy kancsóba így sokkal hatékonyabban tudjuk kemény habbá verni. A 30% os tejszínt is könnyen habbá tudjuk verni, ha közvetlenül a hűtőből vesszük elő és nem hagyjuk felmelegedni. Ha nehezen verődne fel tegyünk alá egy csomag mirelit zöldséget vagy gyümölcsöt, így a hideg segít kemény habbá verni.
Epres sajttorta recept parfé változatban
A torta alapja sűrített tej, krémsajt és tejszínhab. A krémsajt miatt pont olyan selymes, friss íze van, mint az epres sajttortának. Az alaphoz készítünk egy gyors eperragut és vajas morzsát, ami a fagylaltnak ad egy finom, ropogós textúrát. Ez a vajas morzsaréteg és az átütően gyümölcsös eperkompót emeli ínyenc szintre ezt az epres parfétortát.
📖 Recept
Epres parfétorta recept
Hozzávalók
Az eperraguhoz:
- 50 dkg eper
- ½ db citrom (leve)
- 10 dkg cukor
A morzsaréteghez:
- 10 db vajaskeksz
- 2,5 dkg teavaj
A fagyialaphoz:
- 25 dkg mascarpone
- 40 dkg sűrített tej
- 4 dl habtejszín
Elkészítés
- Az epreket kicsumázzuk, felszeleteljük és egy kisebb lábosba szórjuk. A fél citrom levét az eperre facsarjuk. Rászórjuk a cukrot is és közepes lángon főzni kezdjük. Időnként keverjük át, amíg nem enged elég levet, hogy ne égjen le. Ha már felforrt, akkor készen van, tegyük félre hűlni.
- A morzsás réteghez vajat olvasszuk meg. A vajaskekszet pedig törjük morzsásra. Szerintem az a jó, ha kisebb és nagyobb morzsák is lesznek benne. Öntsük rá az olvadt vajat és egy kanállal forgassuk össze. Így a dermedés alatt megmarad a keksz omlóssága és nem fagy betonkeményre.
- Egy keverőtálba szedjük a mascarponét, a sűrített tejet és alaposan összekeverjük. A habtejszínt egy kancsóba öntjük és kemény habbá verjük. Szedjük a krémbe és óvatos, széles mozdulatokkal forgassuk bele. Minél habosabb és levegősebb marad, annál krémesebb lesz a fagyink a dermesztés után.
- A kihűlt epret így ahogy van beleforgathatnánk a habos krémbe, de akkor az egészet megfestené. Leszűrjük és a háromnegyedét a habhoz szedjük. Jöhet rá a morzsa háromnegyede is, majd óvatosan forgassuk össze. CSorgassuk rá az eperszaft 2/3-át, amivel csak kicsit mozgassuk át, hogy márványos maradjon. Így szedjük egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába. Simítsuk el a tetejét és 1-2 alkalommal csapjuk az asztalhoz, hogy ne maradjon benne nagyobb légbuborék.
- Végül a tetejét díszítsük a félretett eperrel. A maradék eperszafttal és vajas morzsával. Mehet is a jégszekrénybe minimum 8 órára dermedni. Ha már keményre dermedt vegyük le róla a formát és a papírt is. Díszítsük pár szem friss eperrel és forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Fagyasztóban 3 hónapig tárolható.
További fagyi receptek:
- Krémes citromfagyi recept, fagyigép nélkül
- Vienetta jégkrém recept házilag, fagyigép nélkül
- Puncsfagyi recept, fagyigép nélkül
- 3 gyors házi fagyi
- Nutellás fagyi házilag
- Mc Freeze recept házilag
- Csokis-mogyorós parfétorta recept
- Oreo fagyi recept, fagyigép nélkül
- Joghurtos meggyfagylalt házilag
- Boros szilvafagyi házilag
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Szepova Agnesa
Isteniek a recepteid.
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Kérlek, ha teheted értékeld a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat, hogy továbbra is új recepteket készíthessek nektek.🤍
Piroska
Keves Annuska!
Nagyon tetszenek a videóid és a receptjeid. Egy párat már ki is próbáltam, de ezt az epres parfé tortást is hétvégén megcsinálom. További sok receptet ötleteket várunk.
Köszönettel
Piroska
Annus
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Éva
Csodás fagyitorta! Feltétlenül elkészítem.
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Istvánné Dudás
Szombaton lesz a fiam szülinapja arra elkészítem!
Köszönöm a receptet!🙂
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. 😊🤗🥰 Örülök, hogy megtetszett!
Mátyási Éva
Kedves Annuska,
Supernek tűnik a recept. elkészítés után a mélyhűtőbe, vagy sima hűtőbe kell rakni dermedni?
Annus
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök, hogy tetszik. Fagyasztóba kell tenni, mint minden fagylaltot.
Zsuska
Kedves Annuska! Köszönöm a receptet, ismét nagyon jó desszertet hoztál nekünk! Hamarosan ki fogom próbálni. 🙂
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰
Vörös Zsuzsanna
Vendégeket vártunk és ez volt a desszert. Imádta mindenki, Többen túrós ízt véltek felfedezni a tortában (valóban van egy olyan bukéja is), pedig a közelben sem volt túró. Szuper cukrásznak tituláltak, pedig "csak" egy kiváló receptre bukkantam. Ráadásul mindkét spórolási pótlás-lehetőséget (mascarpone, sűrített tej) kihasználtam. Az elkészítés is egyszerű. Még sokszor el kell készítenem ezt a finomságot... Bátran ajánlom mindenkinek, akár az eredeti alapanyagokkal, akár a "pótszerekkel" 🙂 Köszönöm szépen a receptet!!!! Zsuzsa
Annus
Kedves Zsuzsanna! Köszönöm szépen a visszajelzést. 😊🤗🥰 Örülök, hogy bevált!