A citromfagyi az üde, frissessége miatt a 4 legkedveltebb fagyi íz közé tartozik. A hagyományos , víz alapú sorbet mellett ez a joghurtos változat is bomba finom és fagyigép nélkül is elkészíthető. Azt hiszem a citromfagyi az egyik legtöbbet kért íz volt a puncsfagyi mellett, így a kéréseteknek eleget téve elkészítettem belőle azt a verziót, ami fagyigép nélkül is krémes lesz.
Citromfagyi intenzív citrom ízzel
A finomra reszelt citromhéj tele van illóolajjal és egy adja meg az intezív ízét. Én a receptben egy közepes, harmonikus ízvilághoz igazított mennyiséget adok meg nektek. Ettől mindkét irányba eltérhettek a saját ízléseteknek megfelelően, mehet bele akár 2 citrom héja is.
Ha nincs ilyen éles, finom reszelőd, csak durvább, akkor a deszkán egy késsel még finomabbra lehet aprítani, hogy a fagyiban ne találkozzatok nagyobb darabokkal.
Sűrített tej
Az Auchanban mindig találni szoktam a Nestlé által gyártott sűrített tej konzervet. Az üvegben kapható sűrített tej változat nem jó sajnos a recept anyaghányadához, de a tubusos vagy a házi igen. Lehet vásárolni tubusban a Sparban, Tescoban, Coop üzletláncokban is. Az a lényeg, hogy adott mennyiségnél kicsit többet vegyél, hogy pontosan ki tud mérni a tubusból kinyomkodva is.
Sűrített tej készítés házilag
Laktózmentes citromfagyi
Minden alkotóelemet lehet laktózmentesre cserélni. Habtejszínből és joghurtból is lehet venni a nagyobb áruházakban laktózmenteset, sőt ehhez a recepthez a konzerves kókusztejszín és kókuszjoghurt is nagyon jó. A sűrített tejet, pedig te is el tudod készíteni laktózmentesen, aminek a receptjét megtalálod az oldalamon a sűrített tej leírásában.
Cukormentes citromfagyi
A cukrot könnyen cserélhetjük porított eritritre, az egyetlen problémát a cukrozott sűrített tej jelenti. A sűrített tej eritrittel nem lesz jó, csak kókuszvirágcukorral. Helyette használj üveges, cukormentes sűrített tejet, de ebben az esetben egészítsd ki a receptet 20 dkg mascarponeval. Valamint ízesítsd édesre eritrittel vagy más diétádba illő édesítőszerrel. A mennyiségét ki kell tapasztalni.
📖 Recept
Krémes citromfagyi recept
Hozzávalók
- 2-4 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 20 dkg görög joghurt
- 3 dl habtejszín
- 30 dkg cukrozott sűrített tej
- 8 dkg cukor
Elkészítés
- Egy citrom héját a joghurtba reszeljük. A citromokat kifacsarjuk, kimérünk belőle 1 dl-t és a joghurtba keverjük.
- A hideg habtejszínt egy nagy keverőtálban kézi robotgéppel habosítani kezdjük. Ha már szépen megnőtt és lágyan habos, szedjük bele a citromos joghurtot, a sűrített tejet és a citrom ellensúlyozása miatt a cukrot is.
- A robotgéppel keverjük további 4-5 percig, amíg szépen megmarad benne a habverőszár és az egész egy lágy habbá áll össze.
- Tehetjük bármilyen dobozban a mélyhűtőbe dermedni. Nekem egy kisebb szekrényem van, 3 fiókkal, ezért vekniformába szedem, mert az jobban befér. Tegyük a fagyasztóba minimum 6 órára dermedni. Mélyhűtőben 1 hónapig tartható el a házi fagyi. Tálalás előtt tegyük 20 percre a sima hűtőbe, hogy krémesre engedjen.
Baromi kíváncsi vagyok, hogy most fent van a puncs és a citromfagyi is, melyik ízzel fogtok ostromolni. Ne kíméljetek. Írjátok meg kommentben.
További fagyi receptek:
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?