Az epres somlói galuska egy kiadós desszert könnyebb, frissebb változata, ami nálunk hatalmas siker lett. Nézd meg a receptvideót és próbáld ki te is!
Az ilyen „bőven van benne anyag” típusú édességek mindig macerásak, de ez az epres somlói pont az a változat, amiért megéri rászánni az időt. Sok próbasütésen vagyok túl és büszkén mondom, hogy csodálatos lett.
A főtt, cukros epervelőt turmix géppel, botmixerrel is simára lehet dolgozni, de vannak, akiknek az eper magok tiltólistásak én ezért sűrűbb szitán passzírozom át ebben a mennyiségben. A passzírozót a Butlersben vásároltam pár évvel ezelőtt. A főtt epervelőt háromfelé kell majd venni a receptben és több körben felhasználni a sütihez.
A hagyományos somlói galuska egy vaníliás, egy kakaós és egy diós piskótából áll. A vaníliás és kakaós tiszta sor, hogy kell ebbe is, de a dió íze teljesen felesleges. És ugyan lehet epervelővel színezett és ízesített piskótát sütni, de annyit nem adott az eredményhez a próba sütésnél, hogy érdemes legyen vele pepecselni, így azt elhagytam belőle és a vaníliás piskótából sütünk dupla adagot. Mivel somlói galuskáról van szó, szükségünk lesz egy ízekben gazdag szirupra is a piskóták csucsogtatásához.
Sütőpormentes piskóta
Ezzel a módszerrel nem igényel a piskóta semmilyen sütőport ahhoz, hogy laza és levegős legyen sütés után. Mindig alacsonyabb hőfokon, sokáig sütöm, hogy ne essen össze sütés után sem.
📖 Recept
Epres somlói galuska recept
Hozzávalók
Főtt epervelő
- 1 kg eper
- 20 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor
Epres főzött krém
- 4 db tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 1 dkg vaníliás cukor
- 4 dkg vaníliás pudingpor
- 2 dkg finomliszt (BL55)
- 6 dl tej
- 5 dkg teavaj
- 35 dkg főtt epervelő (lásd fentebb)
Epres szirup
- 2 dl víz
- 2 evőkanál citromlé
- 15 dkg cukor
- 10 dkg főtt epervelő
Vaníliás piskóta
- 6 db tojás
- 1 csipet só
- 11 dkg cukor
- 1 dkg vaníliás cukor
- 12 dkg finomliszt (BL55)
Kakaós piskóta
- 5 dkg finomliszt (BL55)
- 1 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 3 db tojás
- 6 dkg cukor
- 1 csipet só
Összeállításhoz, tálaláshoz:
- 30 dkg eper
- 6 dl habtejszín
- a megmaradt főtt epervelő
Elkészítés
- A főtt epervelőhöz a megmosott epreket kicsumázzuk és darabolva egy kisebb lábasba szórjuk. Ízesítjük a cukrokkal és közepes erősségen kevergetve addig főzzük, amíg a cukrok elolvadnak és az eper levet enged. Majd kevergetés nélkül, 15 perc alatt puhára főzzük. Botmixerrel simára turmixoljuk vagy egy sűrű szűrön átpasszírozzuk.
- Az epres krémhez a tojások sárgáját egy kisebb lábasba tesszük. Jöhet hozzá a vaníliás és a sima cukor, a vaníliás pudingpor, a liszt és kevés tej, amivel simára keverjük az alapot. Felöntjük a maradék tejjel és közepes erősségen majdnem forrásig hevítjük. Ekkor hozzáöntünk 35 dkg főtt epervelőt, a felkockázott hideg vajat és kevergetve tovább főzzük. Ha egyet forrt lekapcsoljuk és a tetejére fóliát simítunk, hogy ne bőrösödjön meg hűlés közben.
- Az epres sziruphoz egy kisebb lábosba vizet, citromlevet, cukrot és 10 dkg főtt epervelőt teszünk. Közepes erősségen időnként megkeverve forralva főzzük 5 percig, amíg kicsit besűrűsödik.
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és sütőbe illő legnagyobb tepsit sütőpapírral kibéleljük. A vaníliás piskótához a tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjéhez szórjuk a sót és kézi robotgéppel habosítani kezdjük. Amikor már lazán habos, jöhet bele a vaníliás és a sima cukor is.Amikor majdnem készen van a kemény fehér hab, jöhet bele a tojások sárgája is. Együtt keverjük tovább még 3-4 percig amíg szép halvány habot kapunk. A lisztet egy szitába szórjuk és így adagoljuk a tésztába. Széles, nagy keverő mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne keverjük ki a beledolgozott levegőt. Az előkészített tepsibe szedjük és óvatosan elegyengetjük, hogy kitöltse a tepsit és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
- Közben elkészítjük a kakaós piskótát, amihez egy 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A lisztet és a kakaóport összekeverjük. A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjéhez szórjuk a sót és kézi robotgéppel habosítani kezdjük.Amikor már lazán habos, jöhet bele a cukor is. Amikor majdnem készen van a kemény fehér hab, a tojások sárgáját is beleszedjük. Együtt keverjük tovább még 3-4 percig amíg szép halvány habot kapunk. A kakaós lisztet egy szitába szórjuk és így adagoljuk a tésztába. Széles, nagy keverő mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne keverjük ki a beledolgozott levegőt. Az előkészített tepsibe simítjuk a tésztát és óvatosan elegyengetjük. Az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
- Az összeállításhoz mindent hagyni kell legalább langyosra hűlni. 20 dkg megmosott epret kicsumázunk és vékonyan felszeleteljük. Egy 20 x 30 cm-es edényt előkészítünk. A piskótákról lehúzzuk a sütőpapírt. A formák alja szinte mindig kisebb, mint a teteje, ezért úgy kell szabni a vaníliás piskótát, hogy kesenyebbett alulra és egy nagyobbat a tetejére. Az epres krémből kiveszünk 6 evőkanállal, hogy a végén a tetejét lekenjük vele.
- Az első réteg piskótát meglocsoljuk a szirup harmadával. Rászedjük az epres krém felét és szépen elkenjük rajta. Meghintjük a szeletelt eper felével úgy, hogy mindenhova jusson. Ráhelyezzük a kakaós piskótát és a túl logó részt leszabjuk, hogy jó rendesen össze passzoljanak a rétegek. A maradék szirup felével egyenletesen meglocsoljuk. Rászedjük a maradék epres krémet és szépen elterítjük rajta. Meghintjük a maradék szeletelt eperrel. Ráfektetjük a nagyobb vaníliás piskótát és óvatosan rányomkodjuk. Meglocsoljuk a maradék sziruppal és végül a félretett epres krémmel lezárjuk a süti tetejét. A tálaláshoz gombócokat szaggatunk belőle. Díszítjük friss eperrel, a megmaradt főtt epervelővel, és tejszínhabbal. Hűtőben 4 napig tartható el.
Valami epreset keresel?
Fagyi receptek ide kattintva
Klasszikus sütemények ide kattintva
Torta receptek ide kattintva
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?