Az epres somlói galuska egy kiadós desszert könnyebb, frissebb változata, ami nálunk hatalmas siker lett. Nézd meg a receptvideót és próbáld ki te is!
Hozzávalók
Főtt epervelő
1kgeper
20dkgcukor
2dkgvaníliás cukor
Epres főzött krém
4dbtojássárgája
12dkgcukor
1dkgvaníliás cukor
4dkgvaníliás pudingpor
2dkgfinomliszt(BL55)
6dltej
5dkgteavaj
35dkgfőtt epervelő(lásd fentebb)
Epres szirup
2dlvíz
2evőkanálcitromlé
15dkgcukor
10dkgfőtt epervelő
Vaníliás piskóta
6dbtojás
1csipetsó
11dkgcukor
1dkgvaníliás cukor
12dkgfinomliszt(BL55)
Kakaós piskóta
5dkgfinomliszt(BL55)
1dkgkakaópor(cukrozatlan)
3dbtojás
6dkgcukor
1csipetsó
Összeállításhoz, tálaláshoz:
30dkgeper
6dlhabtejszín
amegmaradtfőtt epervelő
Elkészítés
A főtt epervelőhöz a megmosott epreket kicsumázzuk és darabolva egy kisebb lábasba szórjuk. Ízesítjük a cukrokkal és közepes erősségen kevergetve addig főzzük, amíg a cukrok elolvadnak és az eper levet enged. Majd kevergetés nélkül, 15 perc alatt puhára főzzük. Botmixerrel simára turmixoljuk vagy egy sűrű szűrön átpasszírozzuk.
Az epres krémhez a tojások sárgáját egy kisebb lábasba tesszük. Jöhet hozzá a vaníliás és a sima cukor, a vaníliás pudingpor, a liszt és kevés tej, amivel simára keverjük az alapot. Felöntjük a maradék tejjel és közepes erősségen majdnem forrásig hevítjük. Ekkor hozzáöntünk 35 dkg főtt epervelőt, a felkockázott hideg vajat és kevergetve tovább főzzük. Ha egyet forrt lekapcsoljuk és a tetejére fóliát simítunk, hogy ne bőrösödjön meg hűlés közben.
Az epres sziruphoz egy kisebb lábosba vizet, citromlevet, cukrot és 10 dkg főtt epervelőt teszünk. Közepes erősségen időnként megkeverve forralva főzzük 5 percig, amíg kicsit besűrűsödik.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és sütőbe illő legnagyobb tepsit sütőpapírral kibéleljük. A vaníliás piskótához a tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjéhez szórjuk a sót és kézi robotgéppel habosítani kezdjük. Amikor már lazán habos, jöhet bele a vaníliás és a sima cukor is.Amikor majdnem készen van a kemény fehér hab, jöhet bele a tojások sárgája is. Együtt keverjük tovább még 3-4 percig amíg szép halvány habot kapunk. A lisztet egy szitába szórjuk és így adagoljuk a tésztába. Széles, nagy keverő mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne keverjük ki a beledolgozott levegőt. Az előkészített tepsibe szedjük és óvatosan elegyengetjük, hogy kitöltse a tepsit és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a kakaós piskótát, amihez egy 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A lisztet és a kakaóport összekeverjük. A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjéhez szórjuk a sót és kézi robotgéppel habosítani kezdjük.Amikor már lazán habos, jöhet bele a cukor is. Amikor majdnem készen van a kemény fehér hab, a tojások sárgáját is beleszedjük. Együtt keverjük tovább még 3-4 percig amíg szép halvány habot kapunk. A kakaós lisztet egy szitába szórjuk és így adagoljuk a tésztába. Széles, nagy keverő mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne keverjük ki a beledolgozott levegőt. Az előkészített tepsibe simítjuk a tésztát és óvatosan elegyengetjük. Az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Az összeállításhoz mindent hagyni kell legalább langyosra hűlni. 20 dkg megmosott epret kicsumázunk és vékonyan felszeleteljük. Egy 20 x 30 cm-es edényt előkészítünk. A piskótákról lehúzzuk a sütőpapírt. A formák alja szinte mindig kisebb, mint a teteje, ezért úgy kell szabni a vaníliás piskótát, hogy kesenyebbett alulra és egy nagyobbat a tetejére. Az epres krémből kiveszünk 6 evőkanállal, hogy a végén a tetejét lekenjük vele.
Az első réteg piskótát meglocsoljuk a szirup harmadával. Rászedjük az epres krém felét és szépen elkenjük rajta. Meghintjük a szeletelt eper felével úgy, hogy mindenhova jusson. Ráhelyezzük a kakaós piskótát és a túl logó részt leszabjuk, hogy jó rendesen össze passzoljanak a rétegek. A maradék szirup felével egyenletesen meglocsoljuk. Rászedjük a maradék epres krémet és szépen elterítjük rajta. Meghintjük a maradék szeletelt eperrel. Ráfektetjük a nagyobb vaníliás piskótát és óvatosan rányomkodjuk. Meglocsoljuk a maradék sziruppal és végül a félretett epres krémmel lezárjuk a süti tetejét. A tálaláshoz gombócokat szaggatunk belőle. Díszítjük friss eperrel, a megmaradt főtt epervelővel, és tejszínhabbal. Hűtőben 4 napig tartható el.
Alapanyag ár: 3000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: epres somlói galuska, epres süti, klasszikus süti, somlói galuska