Az epres csokis spiráltorta nagyon látványos, gluténmentes desszert, amit sokkal könyebb elkészíteni, mint gondolnád. Nem kell aggódni, hogy a piskóta összeesik vagy nem jön fel elég magasra, mert eleve egy vékony lapot sütünk. Az epres csokis spiráltorta a fehér tejszínhabos burkolattal, a lecsorgó csokimázzal és az eperrel a tetején ellenállhatatlan csokis süti.
Gluténmentes torta
Nem szándékosan készült annak, de ezt a csokis piskótát nagyon szeretem és finomliszt helyett kakaóporral és keményítővel készül a tésztája. A szaftos és csokis ízű piskótát mindenki díjazni fogja és hidd el, senkiben sem merül fel, hogy ez egy gluténmentes sütemény.
Epres csokis spiráltorta duplán
Ha tortáról vagy szó, akkor az emberek fele a kisebb, 6 szeletes tortákat szereti, a többség meg a nagyobb 12-15-20 szeleteseket. Ennél a tortánál nem nagy ügy nagyobbat készíteni. Nem kell nagyobb formát venni. Csak duplán kell megsütni a piskótát egymás után és a krémekből egyszerre is készülhet a kétszeres mennyiség.
Ha a vastagabb piskótás tortát szereted, akkor készítsd el 4 tojás helyett 6 tojásból. A recept alján megadom a mennyiségeket ehhez is. Mivel ugyanakkora nagy tepsiben sül, a krém és a tejszín mennyiségét nem kell emelned. Csak pufibb lesz a torta, de elég rá a megadott mennyiség.
Tejszínhabtrükkök, ha a tejszín nem verődik fel
A habtejszínnek hűtőhidegnek azaz 4 fokosnak kell lennie ahhoz, hogy szép, kemény habot tudjunk verni belőle. Ha nem akar felverődni, akkor nem elég hideg. Vagy tebb be a hűtőbe, hogy lehűljön vagy tegyél alá egy tasak mirelit zöldborsót és úgy verd tovább, amíg jó lesz.
Hűtőben tárolva 3 napig szépen tart a hab, mindenféle habfixáló nélkül is.
Ha egy szűk kancsóban vered fel, ahogy a videóban is mutatom, akkor sokkal gyorsabban felverődik és kevésbé kell aggódni, hogy a vaj kicsapódik belőle.
📖 Recept
Epres csokis spiráltorta
Hozzávalók
A csokis piskótához:
- 3 evőkanál holland kakaópor (2,7 dkg)
- 1 evőkanál étkezési keményítő (0,6 dkg)
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 10 dkg porcukor
A fehércsoki krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 15 dkg fehér csokoládé
A csokibevonathoz:
- 8 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Az összeállításhoz:
- 1,5 dl habtejszín
- 10 dkg eper
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy nagy méretű, lapos tepsit (25 x 35 cm) sütőpapírral bélelünk. Egy kisebb tálban a száraz alapanyagokat, a kakaóport, keményítőt és a sót összekeverjük.
- A tojásokat egyesével szétválasztjuk két keverőtálba. A fehérjéket alacsony fokozaton habosítani kezdjük. Amikor már habos jöhet hozzá a porcukor fele. Vegyük erősebb sebességre és így verjük további 2 percig. Ekkor jöhet a maradék cukor és így verjük addig, amíg fényes és kemény lesz a hab. A tojások sárgájával együtt verjük további 3 percig, hogy kifehéredjen.
- A kakaós keveréket több részletben szitáljuk és forgassuk bele óvatos mozdulatokkal, hogy ne veszítsünk sokat a beledolgozott levegőből. Terítsük el sütőpapírral bélelt formába. Kétszer ejtsük az asztalra, hogy a nagyobb buborékok feljöjjenek és így tegyük az előmelegített sütőbe, 15 percre sülni.
- A krémhez fél deci tejszínt felforrósítunk és beletördeljük a fehércsokit. Vegyük le a tűzről és keverjük olvadásig, amíg sima lesz. Hagyjuk langyosra hűlni. A maradék 1,5 dl tejszínt kezdjük el habosítani és amikor már a duplájára nőtt és lazán habos szedjük bele a fehércsokis alapot és így keverjük tovább egészen addig, amíg kemény hab lesz. Az epret vékonyan felszeleteljük.
- A megsült piskótát emeljük egy deszkára. Miután kihűlt borítsuk egy tiszta konyharuhára. Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Vágjuk le vékonyan a két szabálytalan szélét. Jelöljük be 3 egyforma magas csíkra és a vonalzó segítségével szabjuk fel.
- A krém háromnegyedét kenjük a piskóta tetejére. Az eper szeleteket arányosan osszuk el rajta. Kezdjük el óvatosan feltekerni az első csíkot. Illeszük a második végére és így tekerjük együtt tovább. Majd a harmadikon végiggörgetve emeljük a tányérra. Igazítsuk kerek formára. A tetejét pótoljuk ki kevés krémmel, hogy egy síkban legyen. Fóliázzuk le és tegyük negyed órára (minimum, lehet több idő is) a hűtőbe. A krémben lévő fehércsoki segít szilárdítani a tortát és sokkal könnyebbé teszi a burkolást. A torta tetejére halmozzuk a maradék krémet és szépen egyenletesen bevonjuk vele a tetejét és az oldalát is. Egyenletesnek kell lennie és nem csinosnak. Tegyük újabb negyed órára (minimum, lehet több idő is) a hűtőbe.
- A mázhoz forrósítsunk fel vizet egy kisebb lábosban. Tegyük fölé egy tálat és tördeljük bele az étcsokoládét. Gőz felett olvadásig kevergetjük. Levesszük és az olajjal simára keverjük és hagyjuk kihűlni. Addig, hogy szebb legyen a torta az összeállításhoz szánt 1,5 dl habtejszínt keményre felverjük. Burkoljuk le vele a torta tetejét, majd körben az oldalát is. Egy habkártya segítségével simítsuk el.
- A kihűlt csokit keverjük át és öntsük a torta tetejére. A spatulával óvatosan simítsuk a szélére úgy, hogy helyenként megfolyjon. Végül a maradék eperszemekkel csinosan díszítsük. Hűtőben tárolva 3 napig áll el.
6 db tojás
15 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
1 dkg keményítőpor
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek aFacebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Nagy Emese
Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet. Sikerült vele lenyűgöznöm a nagyon kritikus anyukámat is. Annuska, egy angyal vagy, hogy megosztottad velünk! ❤️❤️❤️
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. 😊🤗🥰
Kati
Kedves Anna!
Nagyon nagyon szépen köszönöm a receptet. Mivel nem volt itthon eper, én barackkal készítettem el, és a krémbe tettem egy kevés mascarpone - t, mert fel volt bontva, ne menjen kárba 🙂 tanusithatom, hatalmas siker lett 🙂 Köszönöm. Örülök, hogy Rád találtam. Sok hasznos tippek és receptek vannak. 🙂
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Kiss Bori
Köszönöm szépen ezt a szuper torta receptet. A család le volt nyűgözve, amikor az asztalra tettem. Nagyon kapós volt. Legközelebb duplázom a mennyiséget.
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Edina
Nagyon tetszik a recept és szeretném meg sütni a kislányom ballagására és szeretném még kérdezni lehet butaság de h milyen keményítő kukorica vagy krumpli?
Annus
Kedves Edina, kukoricakeményítőt javaslom a süteményekhez minden esetben.
Örülök, hogy megtetszett a recept 😊🤗🥰
Éva
A névnapodon született 3 éve az unokám! Én is a recepted alapján készítettem el ezt a "csoda tortát", a szülinapjára... Mennyei lett mindenki szerint! Nagyon köszönöm ezt is, mint minden receptedet! A sok-sok hasznos ötletet, információt szintén! Áldás vagy... <3
Éva
Drága Annuskám! A névnapodon született 3 éve az unokám! Én is a recepted alapján készítettem el ezt a "csoda tortát", a szülinapjára... Mennyei lett mindenki szerint! Nagyon köszönöm ezt is, mint minden receptedet! A sok-sok hasznos ötletet, információt szintén! Áldás vagy... <3
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy sikere van nálatok is 😊🤗🥰