A karácsonyi sütis dobozokba ezúttal cukor-, laktóz- és gluténmentes kekszeket készítettem. Az ízűk finom marcipános, ünnepi alkalamkra tökéletes. Szerintem az a legjobb ebben az aprósüteményben, hogy elég egy tésztát begyúrni és abból négyfélét tudunk készíteni.
Asia Center
Hirdetés︱Az Asia Centerben mindent be lehet szerezni a csodás karácsonyhoz! Legyen szó sütési vagy főzési eszközökről, különleges lisztekről, hozzávalókról, fűszerekről, csokoládékról és italokról is. Számos üzletben találhatunk szuper ajándék ötleteket, játékokat, különleges dekorációkat, fényeket és kellékeket a feledhetetlen karácsonyi hangulathoz.
A mentes bejgli videóban már említettem nektek, hogy eritrit és nyírfacukor keverékét használom cukorpótlásra, mert így kevésbé van mellék íze és jó áron kapható.
Az útifűmaghéj nem elhagyható a tésztából, maximum cserélhetőre xantángumira.
Ebből az adagból 4 különbőző sütit készítettem el a videóban, de a linzereknek gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt. Ezt a tésztát bárhogy tudod formázni, készülhet belőle isler és bármilyen más linzer alapú süti is.
📖 Recept
Cukor- laktóz- és gluténmentes linzer 🌲 1 tésztából 4 aprósütemény
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 dkg kókuszolaj (extra szűz)
- 10 dkg eritrit
- 10 dkg nyírfacukor (xilit)
- 2 dkg vaníliás édesítőszer
- 2 db tojás
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 35 dkg mandulaliszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
- 5 dkg rizsliszt (fehér vagy barna)
Az aszaltgyümölcsös tallérokhoz:
- 5 dkg aszalt gyümölcs (pl. áfonya)
A pálcikákhoz:
- 1 csepp piros gélfesték
A lekváros linzerkarikához:
- 8 dkg sárgabaracklekvár (cukormentes)
A csokis csillagokhoz:
- 3 dkg étcsokoládé (cukormentes)
- 1 teáskanál díszítő figura
Elkészítés
- A kókuszolajat hagyjuk folyékonyra olvadni, ha kell mikrozzuk meg és így mérjük egy keverőtálba. Beleszórjuk a sima és a vaníliás édesítőszert is. A tojásokat egyesével felütjük és így adjuk hozzá. Belereszeljük a citrom héját.
- Egy habverővel szép simára keverjük és félretesszük. Egy másik keverőtálba mérjük a száraz alapanyagokat. A mandulalisztet, amibe beleszórjuk a sót, az útifűmaghéj őrleményt és a rizslisztet. Alaposan összeforgatjuk és a tojásos alaphoz szórjuk.
- Először a spatulával keverjük össze, majd, ha már felvette a folyadékot a kezünkkel simára gyúrjuk. Lenyomkodjuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Az első két adagot egy fóliára emeljük, lenyomkodjuk és becsomagoljuk.
- A harmadik részt egy tálba tesszük, beleszórjuk az aszalt gyümölcsöt és összedolgozzuk. Ez a tészta mindent elbír, mehet bele diót, pisztáciát is vagy vörösáfonya helyett barackot, fügét, mazsolát. Formázzunk belőle hengert és emeljük egy fóliára. Tekerjük fel és kicsit hengergessük meg, hogy szép legyen a felülete.
- Az utolsó a tésztát megfelezzük az egyiket csak simán elcsomagoljuk egy fóliába, a maradékhoz nyomunk a piros ételfestékből, összedolgozzuk egy spatulával és így csomagoljuk el egy fóliába. Az előkészített tészták mehetnek a hűtőbe 1 órára (vagy akár 3 napig is tárolható nyersen), hogy megdermedjen benne a kókuszolaj és könnyebben tudjunk vele dolgozni.
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és 3 nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A hengerrel van a legegyszerűbb dolgunk. Egy éles késsel vágjuk vastagabb szeletekre és egy sütőpapírral bélelt tepsiresorakoztatjuk. Az előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük.
- A pálcikákhoz elővesszük a két tésztát és kicsit átgyúrjuk a deszkán. Sodorjuk el mindkét színt vékonyra. Nem kell aggódni, hogy letapad, ez alá nem kell külön lisztet szórni. Fektessük egymás mellé és a közepéről indulva csavarjuk össze őket. Ha a végéről indítanánk túl nagyokat kellene mozdítani a tésztán és elszakadna. Így viszont szépen mindkét irányba össze tudjuk csavarni a két színt. Kicsit sodorjunk rajta, hogy vékonyabb legyen, daraboljuk 10-14 cm hosszúra és a tetejüket lehajlítva tegyük őket a tepsire. Ha már nehezebben tudsz vele dolgozni, akkor vissza kell tenni a hűtőbe, hogy megdermedjen és könnyebben kezelhető legyen. Az előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük.
- A harmadik adagból csokis csillagot sütünk. Kicsomagoljuk a tésztát és a fóliát megigazítjuk alatta. A tésztát vékonyan kinyújtjuk és különböző méretű csillagokat szaggatunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, hogy szépen ki tudjuk nyújtani és tovább szaggatjuk a kekszeket. A tepsire sorakoztatjuk és az előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük.
- Végül a negyedik adagot is elővesszük és a fólián vékonyra nyújtjuk. Kisebb korongokat szaggatunk belőle. Minden másodiknak a közepét is kiszaggatjuk egy kisebb formával, például szívvel. Így tegyük őket a tepsire egy spatula segítségével, hogy ne hajoljon meg a tészta az emelésnél. A maradékot összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk és tovább szaggatjuk, amíg tart a tészta. A tepsire sorakoztatjuk és az előmelegített sütőben, 15 perc alatt készre sütjük.
- A teli korongokat cukormentes lekvárral egyesével megkenjük. Illeszünk rá 1-1 lyukasat és ezzel el is készült a lekváros linzer. Kb. 1 nap állás után lesz nagyon finom puha és omlós.
- A csoki olvasztáshoz gőzfürdőt készítünk és a felső tálba a csoki 2/3-át beletördeljük és megolvasztjuk. Ha teljesen elolvadt vegyük le a gőzről a tálat és keverjük bele a csoki 1/3-át. Mire elolvad temperálja a nagyobb részt és szépen meghúz a csoki. Egy habzsákba vagy sima tasakban töltjük és vékonyan lecsípjük a végét. Így szép egyenletesen meg tudjuk vele csíkozni az egymás mellé rendezett csillagokat. A vendégek jó része nem tart diétát, így a felét díszítem nekik kis hópehely cukordíszekkel és nekik nem mentes keksznek tálalom, hanem marcipános csillagnak.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Bagoly adel
Miert kel eritrit es exilit is? Nem lehett exilit csak?
Annus
Nyugodtan készítsd el azzal, amivel neked ízlik. 😊🤗🥰
Zsófi
Az Asia Centerben melyik boltban jártál?
Annus
Az élelmiszereket több üzletből válogattam össze mindkét épület földszintjét bejárva, a süti kellékeket a Kedvenc Boltom nevezetű üzletből vásároltam meg.
Eszter
A kókuszolajat lehet zsírral helyettesíteni? Ha igen, mennyivel? Köszönöm!
Annus
Ugyanazzal a mennyiséggel lehet helyettesíteni.
Ági
Kedves Annuska! A mandula lisztet rizslitre lehet cserélni?
Annus
Örülök, hogy megtetszett 😊🤗🥰 Meg lehet próbálni, de akkor több zsíradék is kell bele, hogy ne legyen fojtósan száraz az eredmény.