Az epres csokis spiráltorta egy látványos, gluténmentes desszert, amit egyszerű elkészíteni. Lenyügőzen csinos szeleteket tudunk vágni belőle a függőleges torta összeállítás miatt.
Hozzávalók
A csokis piskótához:
3evőkanálholland kakaópor(2,7 dkg)
1evőkanálétkezési keményítő(0,6 dkg)
1csipetsó
4dbtojás
10dkgporcukor
A fehércsoki krémhez:
2dlhabtejszín
15dkgfehér csokoládé
A csokibevonathoz:
8dkgétcsokoládé
2evőkanálétolaj
Az összeállításhoz:
1,5dlhabtejszín
10dkgeper
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy nagy méretű, lapos tepsit (25 x 35 cm) sütőpapírral bélelünk. Egy kisebb tálban a száraz alapanyagokat, a kakaóport, keményítőt és a sót összekeverjük.
A tojásokat egyesével szétválasztjuk két keverőtálba. A fehérjéket alacsony fokozaton habosítani kezdjük. Amikor már habos jöhet hozzá a porcukor fele. Vegyük erősebb sebességre és így verjük további 2 percig. Ekkor jöhet a maradék cukor és így verjük addig, amíg fényes és kemény lesz a hab. A tojások sárgájával együtt verjük további 3 percig, hogy kifehéredjen.
A kakaós keveréket több részletben szitáljuk és forgassuk bele óvatos mozdulatokkal, hogy ne veszítsünk sokat a beledolgozott levegőből. Terítsük el sütőpapírral bélelt formába. Kétszer ejtsük az asztalra, hogy a nagyobb buborékok feljöjjenek és így tegyük az előmelegített sütőbe, 15 percre sülni.
A krémhez fél deci tejszínt felforrósítunk és beletördeljük a fehércsokit. Vegyük le a tűzről és keverjük olvadásig, amíg sima lesz. Hagyjuk langyosra hűlni. A maradék 1,5 dl tejszínt kezdjük el habosítani és amikor már a duplájára nőtt és lazán habos szedjük bele a fehércsokis alapot és így keverjük tovább egészen addig, amíg kemény hab lesz. Az epret vékonyan felszeleteljük.
A megsült piskótát emeljük egy deszkára. Miután kihűlt borítsuk egy tiszta konyharuhára. Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Vágjuk le vékonyan a két szabálytalan szélét. Jelöljük be 3 egyforma magas csíkra és a vonalzó segítségével szabjuk fel.
A krém háromnegyedét kenjük a piskóta tetejére. Az eper szeleteket arányosan osszuk el rajta. Kezdjük el óvatosan feltekerni az első csíkot. Illeszük a második végére és így tekerjük együtt tovább. Majd a harmadikon végiggörgetve emeljük a tányérra. Igazítsuk kerek formára. A tetejét pótoljuk ki kevés krémmel, hogy egy síkban legyen. Fóliázzuk le és tegyük negyed órára (minimum, lehet több idő is) a hűtőbe. A krémben lévő fehércsoki segít szilárdítani a tortát és sokkal könnyebbé teszi a burkolást. A torta tetejére halmozzuk a maradék krémet és szépen egyenletesen bevonjuk vele a tetejét és az oldalát is. Egyenletesnek kell lennie és nem csinosnak. Tegyük újabb negyed órára (minimum, lehet több idő is) a hűtőbe.
A mázhoz forrósítsunk fel vizet egy kisebb lábosban. Tegyük fölé egy tálat és tördeljük bele az étcsokoládét. Gőz felett olvadásig kevergetjük. Levesszük és az olajjal simára keverjük és hagyjuk kihűlni. Addig, hogy szebb legyen a torta az összeállításhoz szánt 1,5 dl habtejszínt keményre felverjük. Burkoljuk le vele a torta tetejét, majd körben az oldalát is. Egy habkártya segítségével simítsuk el.
A kihűlt csokit keverjük át és öntsük a torta tetejére. A spatulával óvatosan simítsuk a szélére úgy, hogy helyenként megfolyjon. Végül a maradék eperszemekkel csinosan díszítsük. Hűtőben tárolva 3 napig áll el.
6 tojásos csokis piskótához a hozzávalók: 6 db tojás 15 dkg porcukor 4 dkg kakaópor 1 dkg keményítőpor