fbpx

Azt hiszem a Simpson családból mindenkinek ismerős az amerikai epres fánk, amit kár lenne kihagyni a repertoárból (különösen a farsangi időszakból). A recept videóben mutatom, hogyan készíts amerikai epres fánkot friss alapanyagokból, egyszerűen.

Miért kell sütőpapírra tenni a fánkokat?

Tehetném alaposan lisztezett deszkára is őket, de sokkal jobb választás a sütőpapír a második kelszetésre, mert a felesleges liszt az olajban megégne. Így nem használhatnánk fel többször is az olajat, márpedig fánk szezonban ugyanabban az olajban akár 2-3 adag is sülhet, ha vigyázunk rá. A sütőpapírt pedig letisztítom és használom máskor is.

amerikai epres fánk recept
amerikai epres fánk cukormázzal

Miért kell hozzá kenyérliszt?

A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Helyettesítheted finom vagy rétesliszttel, de az eredmény nem  lesz ennyire levegős és foszlós.



Amerikai epres fánk

Előkészítési idő 20 perc
Főzési idő 20 perc
Kelesztési idő 1 óra 30 perc
Adag 8 db
Az amerikai epres fánkot kár lenne kihagyni a farsangi időszakban. A recept videóben mutatom, hogyan készíts amerikai epres fánkot friss alapanyagokból, egyszerűen.

Hozzávalók

A fánk tésztájához:

  • 23 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1 teáskanál porélesztő (vagy 2 dkg friss)
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1,5 dkg cukor
  • ¼ teáskanál
  • 1,2 dl tej (langyos)
  • 3 dkg vaj (puha)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál rum
  • 2 evőkanál finomliszt (a nyújtáshoz)

Az epres cukormázhoz:

  • 10 dkg eper
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés 

  • A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba és beleszórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, azt a tejben oldjuk fel és azzal adjuk csak hozzá), a vaníliás és a sima cukrot, a sót és összekeverjük. A közepébe egy mélyedést készítünk és ide jön a tej, a puha vaj, a tojások sárgája és a rum. Először a spatulával keverjük össze, majd kézzel dagasszuk addig, amíg ragadás mentesen elválik a tál falától és a kezünkről is. Letakarva kelesszük egy órát vagy amíg a duplájára nem kel.
  • A duplájára kelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett (ide kell a finomliszt) deszkára és lapítsuk el, majd nyújtsuk ki egy centi vastagra. Szaggassuk ki nagyobb korongokat egy 8 cm átmérőjű formával majd a közepét is lyukasszuk ki egy kisebb, 3 cm átmérőjűvel. Tegyük félre egy sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire. A maradék tésztát gyúrjuk össze, újra nyújtsuk és szaggasuk, amíg tart a tészta.  Fóliával letakarva hagyjuk őket 30 percig kelni.
  • Az epres mázhoz a gyümölcsöt tegyük egy kisebb lábosba és alacsony lángon főzzük puhára. Amikor már kiengedte a levét törjük is össze és ha forr készen is van, szedjük egy szűrőbe és passzírozzuk át rajta. A tiszta eper püréből mérjünk ki 4 dkg-ot és keverjük az átszitált porcukorhoz. Addig keverjük, amíg szépen összeolvad a cukor az eprrel.
  • Egy magasfalú serpenyőbe vagy lábosba öntsünk 4 cm magasságig olajat és hevítsük fel közepesre. Ha van húshőmérőd akkor 160 fokra kell melegíteni. Tegyünk bele 3 fánkot, hogy legyen helyük nőni és süssük 2 percig. Fordítsuk át és a másik oldalukat is süssük 2 percig. Ha ennyi idő alatt túl hamar barnulna akkor csökkentsük a hőt, ha nagyon halvány marad, akkor erősebbre kell venni. Nekem az indukcióson a 4-es fokozat a jó hozzá. A kisült fánkokat tegyük át egy szűrőbe, hogy lecsepegjenek.
  • A langyosra hűl fánkokat egyesével bevonjuk az epres mázzal úgy, hogy egy határozott mozdulattal belenyomjuk és jobbra - balra forgatjuk, hogy egyenletesen rátapadjon a máz. Átfordítva tegyük egy rácsra, hogy szépen lecsorogjon az oldalára. Tálaljuk azonnal.
Alapanyag ár: 1000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: amerikai fánk, cukormázas fánk, epres fánk

Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .