A klasszikus epres gyümölcstorta recept, nem véletlenül lett nagyon népszerű. Én kicsit több vaníliás krémmel szeretem készíteni, hogy igazán finom legyen. Sokféle gyümölccsel szeretjük a díszíteni, de eperszezonban kihagyhatatlan az epres gyümölcstorta elkészítése. Persze évközben is szoktam készíteni befőttel, vagy fagyasztott gyümölccsel, de a friss eperrel a mint az alapreceptekben szoktá az, ami szinte mindenki gyerekkorát végigkísérte.
Gyümölcstorta vaníliakrémmel vagy pudinggal?
Sokan sima vaníliapudinggal készítik, de nekünk sokkal jobban ízlik ezzel a tojással dúsított vaníliáskrémmel, amit pont annyi idő megfőzni, mint a pudingot, csak több alapanyagot igényel. Egyébként annyira finom, hogy én mindig dupla adagot főzök belőle, hogy a fiúk rá tudjanak járni, mint egy pudingra.
Forró tejes torta piskóta
A tészta szaftosságát egy kevés tej és vaj adja, amiket össze kell forrósítani mielőtt a tésztába keverjük őket. Nem kell aggódni, hogy összeesik tőle a piskóta. Először egy kisebb adag tésztához adjuk és csak utána keverjük vissza a többihez. A piskótát is ízesítjük vaníliával, hogy még finomabb legyen.
Mitől nem esik össze a piskóta?
Ahhoz hogy a sütés végén ne essen össze két fontos tényező van. Az egyik, hogy sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert akkor kiszökik a pára és összeesik a piskóta. A másik, hogy a sütési idő végén nem szabad egyből kikapni a tortát, hagyni kell 5 percig alkimatizálódni, hogy ne rögtön érkezzen a szárazabb, hidegebb levegőre. Valamint sokat segít az is, ha fejjel lefele hagyjuk kihűlni.
📖 Recept
Epres gyümölcstorta recept
Hozzávalók
A piskótához:
- 3 dkg teavaj
- 2 evőkanál tej
- 3 db tojás (L-es)
- 1 csipet só
- 1 dkg vaníliás cukor
- 8 dkg porcukor
- 10 dkg finomliszt (+ a formához 1-2 dkg)
A vaníliás krémhez:
- 3 dkg vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 dl tej
- 1 db tojás (L-es)
A tetejére:
- 30 dkg eper
- 1 csomag tortazselé (12 gramm)
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl víz (forró)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel). Felolvasztjuk a vajat a tésztához és ebből elveszünk annyit, hogy kikenjünk vele alaposan egy 28 cm-es gyümölcstorta-formát. Hintsük meg a liszttel és ütögessük körbe, hogy biztonságosan kijöjjön majd sütés után a piskóta.
- A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjét kézi robotgéppel alacsony fokozaton habosítjuk, és ha már fehérebb, beleszórjuk a sót, vaníliás cukrot és a porcukrot két részletben. Vegyük erőssebbre a gépet és verjük kemény habbá. Akkor jó, ha a csúcsot megtartja és nem hajlik vissza. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább habosítjuk 2-3 percig amíg halványabb lesz.
- A megmaradt vajhoz öntjük a tejet és felforrósítjuk. A lisztet több részletben szitáljuk és forgassuk bele óvatosan. Amikor felvette a lisztet egy adagot vegyünk ki és keverjük el a forró vajas tejben. Így keverjük vissza a tésztába, hogy szép sima, habos piskótatésztánk legyen. Szedjük az előkészített sütőformába és szépen oszlassuk el. 1-2 alkalommal az asztalra ejtjük, majd 25-30 perc alatt készresütjük. Kapcsoljuk le a sütőt és nyissuk ki 5 percre az ajtót, mielőtt kiemeljük a hideg konyhába a piskótát. Így megakadályozhatjuk, hogy a hirtelen hőmérséklet különbség miatt összeessen. Tegyünk rá egy rácsot és fordítsuk át, így hagyjuk kihűlni.
- A vaníliás krémhez egy kisebb lábosba szórjuk a pudingport a vaníliás és a sima cukrot, a sót és összekeverjük, hogy könnyebb legyen csomómentesre dolgozni. A tejből csak annyit keverjünk hozzá, hogy folyékony legyen. Üssük fel a tojást és habarjuk el vele. Ha ez megvan jöhet bele a többi tej is. Alacsony lángon kevergetve forráspontig hevítjük, amíg szépen besűrűsödik. Vegyük le és a felületére óvatosan simítsunk egy fóliát, hogy hűlés közben ne bőrösödjön meg.
- A kihűlt piskótáról emeljük le a formát. A felső vékony réteget, ami a forma vajazásából és lisztezéséből sült rá, leszedhetjük de rajta is hagyhatjuk. Érdemes rögtön arra a kínálótálra tenni, mert betölve már nehéz mozgatni. A még langyos krémet keverjük át és simítsuk el a torta tetején.
- A megmosott, megszárított epret vékony szeletekre vágjuk késsel vagy tojásszeletelővel. A szeleteket rendezzük el a sütemény tetején körben, egy kicsit átfedésben egymással. A zselatinport egy tálkába szórjuk a cukorral. Elkeverjük és fokozatosan hozzáöntjük a forró vizet. Ha már felolvadt és nem látunk benne szemcséket, akkor készen is. Kanalazzuk a torta közepére és lassan haladjunk kifelé, hogy minden eperszeletet bevonjunk vele. Végül tegyük a hűtőbe 1 órára, mielőtt tálalnánk. Hűtőben tárolva, 3 napig fogyasztható.
Valami epreset keresel?
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Katus
Sokféle gyümölcstortát készítetrem már, de ez mindent visz. Megvan a tökéletes! KÖSZÖNÖM! 🤩
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Katus
A legfinomabb! ❤️
Annus
Köszönöm, hogy megírtad! ❤️