A csúsztatott palacsinta egy olyan étel, amivel nem lehet mellélőni. Én nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát, pláne, ha a tésztája vajas, habos és eszméletlen finom tortát készítünk belőle.
Csúsztatott palacsinta variációk
Nagyjából kétféle elkészítés és rengeteg töltelék variáció van belőle. Az egyik elkészítésben a rétegek nem fedik pontosan egymást, egy tepsiben vannak elcsúsztatva. Ezt jellemzően pudinggal szokták tölteni. A másik, gyakoribb elkészítés, amit a videóban is láttok az, amikor a pontosan egymásra csúsztatjuk a palacsintákat és tortaként tálaljuk.
Csúsztatott palacsinta torta
Én kisebb serpenyőben sütöm, hogy magasabb tortát tudjak belőle összeállítani. Ha akarod sütheted nagyobban, akkor laposabb lesz a torta. A nagyobb serpenyőhöz én minden alapanyagból 2-3-szor annyit használok, hogy hasonlóan magas tortát kapjak és csak akkor készítem, ha minimum 10 embert várunk vendégségbe, mert 20 szeletre lehet vágni egy 9 tojásból készült tortát.
Miért csak az egyik oldalát sütjük meg a csúsztatott palacsintának?
Mivel habosabb a simánál, tökéletesen át tud sülni a teteje is, a belsejében sok kis forró buborék segíti ezt.
A csúsztatott palacsinta recept videóban mutatom is, hogy bőven hozzá lehet érni, nem marad nyoma az érintésnek a tésztán. Ehhez jól el kell találni a sütés hőfokát. Én a 9 fokozatból a hármason szoktam sülni és másfél perc kell a tökéletes átsütéshez. Így zamatos marad és nem szárad ki.
Ha átfordítanánk, hogy barnára pirítsuk a tetejét is kiszáradna és kekszszerű sütit kapnánk, amit valamennyire felpuhít a töltelék, de jobb az eredeti módon elkészíteni.
Olajat csak az első alá szoktam tenni, mert a jó minőségű tapadásmentes serpenyőnél nem kell több. A tésztában amúgy is van vaj.
Legfinomabb csúsztatott palacsinta
A palacsinták vastagságával lehet játszani. Nekünk a 3mm vastagok ízlenek, mert így a töltelék is ugyanannyi benne, de ha a vaskosabb, tésztásabb sütiket szereted nyugodtan tehetsz több tésztát is a serpenyőbe, hogy magasabb legyen. A habnak köszönhetően azok is szépen átsülnek átfordítás nélkül, de lehet jobb kicsit lejebb venni a hőmérsékletet, ha sokkal vastagabb tésztát szeretnél készíteni.
Eredeti csúsztatott palacsinta
Tölteléknek a csokikrém és a baracklekvár a leggyakoribb, és mi is így szeretjük a legjobban. Ezt nyugodtan lehet ízlés szerint gazdagítani dióval vagy mákkal. Alkoholba áztatott aszalt gyümölcsökkel. A lekvárt is cserélhetjük ribiszkére, málnára vagy bármi másra, amit szeretünk.
📖 Recept
Legfinomabb csúsztatott palacsinta recept
Hozzávalók
A csokoládékrémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
A palacsintához:
- 3 db tojás (L-es)
- 2 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg teavaj (olvasztott)
- 1 teáskanál citromhéj
- 15 dkg finomliszt (BL55)
- 1,5 dl tej
- 0,7 dl víz
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés
- A csokikrémhez a tejszínt egy kis lábosba és melegíteni kezdjük. A csokoládét felaprítjuk beleszórjuk és kevergetve addig melegítjük, amíg felolvad. Tegyük félre hűlni.
- A tojásokat szétválasztjuk két külön tálba. A fehérjéhez szórunk két csipet sót és robotgéppel közepesen kemény habot verünk. A sárgájához szórjuk a cukrot, beleöntjük az olvasztott vajat és a robotgéppel 3-4 percig habosítjuk, amíg a habosabb és halványabb lesz.
- Beleszórjuk a reszelt citrom- vagy narancshéjat, az átszitált liszt és a tej felét. Robotgéppel 2 perc alatt simára keverjük. Adjuk hozzá a maradék lisztet, tejet, vizet és keverjük simára 2 perc alatta. A tojáshabot két részletben keverjük bele, széles mozdulatokkal, hogy ne törjük szét teljesen a habot.
- Én egy 17 centi széles serpenyőt használok, de használhatsz más méretet is. Felforrósítjuk közepesnél kicsit alacsonyabb fokozaton, beleöntjük az oldalat és elterítünk benne egy adag tésztát kb 3 mm vastagon. Másfél perc alatt a teteje is teljesen megsült, átemelhetjük egy kínálótálra.
- A serpenyőbe újabb adagot szedünk a tésztából és elterítjük. Amíg sül az első szintet megkenjük a lekvárral szépen egyenletesen. Erre szórhatnánk diót vagy mákot, ha úgy szeretjük. Ráemeljük a következő palacsintát és máris süthetjük az újabbat. A második palacsintát a csoki krémmel kenjük meg. A következő palacsintát pedig ismét a baracklekvárral. Kisütjük a maradék tésztát és a töltelékekkel felváltva rétegezzük.
- Az utolsó palacsintát egy határozott mozdulattal átfordítva tesszük rá. A maradék csokikrémmel vastagon bevonjuk a tetejét szép egyenletesen, hogy kicsit lecsurogjon itt-ott.
Egyszerű torta receptek ⬅️ ide kattintva
Diétás receptek ⬅️ ide kattintva
Saláta receptek ⬅️ ide kattintva
Gyors süti receptek ⬅️ ide kattintva
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?