A vajas kukoricafagyi különleges gasztronómiai élmény, amitől egy pillanatig se tarts. A kukorica zamatos, édes íze garantálja, hogy a vajas kukoricafagyi ízleni fog.
Én 2 éve kóstoltam egy pattogatott kukorica nevű fagyit, ami persze semennyire nem volt pattogtatott, viszont eszméletlen vajas és krémes volt. Ezt az ízt próbáltam meg elkészíteni és ez a vajas kukoricafagyi az, amivel már én is elégedett vagyok.
Nagyon vajas?
Nekem nem volt szívem annyi vajat beletenni, mert akkor egyet se ennék meg. Állna a fagyóban glédában egy bazi nagy kalória stop táblával a kezében. Így se mondom, hogy diétás lett, de még mindig kevesebb kalória, mint egy átlag bolti jégkrém.
Sima és vegyes joghurtos fagyi
2 verzió készült az egyik sima kukoricás, a másikba pedig foltokba joghurtot is csempésztem. Nem tudom eldönteni melyik lett a jobb. Mindig az, amelyiket éppen esszük.
A kukorica főzése
Persze főzés előtt is le lehetne szemezni és úgy puhára főzni a kukoricát, de a csutka és a levele sok ízanyagot ad hozzá. Jobb egészben főzni és így marad enni is pár cső. Mirelit kukoricából is elkészítettem már, az is finom, csak pont a csutka és a levél hozzáadott íze hiányzik a teljességből.
📖 Recept
Vajas kukoricafagyi recept
Hozzávalók
A kukoricás fagyihoz:
- 40 dkg kukorica (3 cső leszemezve)
- 2 dl sűrített tej
- 3 evőkanál cukor (vagy 2 teáskanál 4:1 édesítő)
- 3 dkg teavaj (olvasztott)
- 3 dl tejszín
A joghurtos fagyihoz:
- 10 dkg görög joghurt
- 1 evőkanál cukor (vagy 1 teáskanál 4:1 édesítő)
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés
- A kukoricákat meghámozzuk egy lábosba tesszük és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Beleszórunk 1 teáskanál sót és alaposan bebugyoláljuk a kukorica levelekkel. Közepes lángon főzni kezdjük, a forrástól számítva 10 perc elteltével lekapcsoljuk. 30 percet hagyjuk állni a vízben, majd kivesszük hűlni.
- A kukoricákról levágunk annyi szemet, hogy 40 dkg kukoricát kapjunk. Nekem ehhez 3 cső kellett. Ráöntjük a sűrített tejet és botmixerrel teljesen simára turmixoljuk. Egy szitán átpasszírozzuk, hogy kiszűrjük az esetleges héjdarabkákat.
- Belekeverjük a cukrot és vajat is. Kemény habbá verjük a tejszínt és ezt is óvatosan beleforgatjuk. Megtöltünk vele 6 jégkrém formát, amibe pálcikát teszünk és minimum 4 órára a fagyasztóba tesszük dermedni.
- A joghurtos verzióhoz a görög joghurtot kikeverjük a porcukorral, citromlével és a maradék kukoricás alappal felváltva töltjük meg vele a fagyi formát. Pálcikákat állítunk bele és minimum 4 órára a fagyasztóba tesszük dermedni. /12 db/
További fagyi receptek:
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?