Az elmúlt két napban annyira írtatok sajtos pogácsa receptért, hogy ma megkívántam és megsütöttem a sajtosat. A tepertős pogácsa már fent van itt, és a legeslegkedvencebb burgonyás pogácsa is elérhető ide kattintva. Na, de a sajtos pogácsa. Nekem az vált be, ha a hajtogatásnál rétegzem bele a sajtot és nem a tésztába dagasztom bele. Ha ez nem szimpatikus, akkor a liszthez kell keverni az elején még.

Hozzávalók 49 db-hoz:

20 dkg finomliszt
20 dkg kenyérliszt
1 teáskanál cukor
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
10 dkg hideg vaj
5 dkg zsír (ha valaki ódzkodik lehet vaj ez is)
2 db tojás sárgája
1,5 dl tejföl
4 evőkanál tej
30 dkg trappista vagy gouda sajt
+ 1 tojás a kenéshez (ízlés szerint, én nem használok hozzá)

Elkészítés:

1. A liszteket, cukrot, élesztőt, sót összekeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a vajat, zsírt és összemorzsoljuk. (Ha friss élesztőt használunk, akkor azt a tejben felfuttatjuk.) Amikor már morzsalékos beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt és a tejet lassan adagolva, tésztát gyúrunk. Letakarva 2 órát kelesztjük.

2. A tésztát enyhén lisztezett felületen 40 x 40 cm-re kinyújtjuk reszelünk rá sajtot és behajtjuk balról 2/3-ig, majd ráhajtjuk a jobb oldalt is. A tetejét lehajtjuk 2/3-ig és a végét aláhajtjuk. (Mutatom képekben is a sajtszórás nélkül.) Így hagyjuk 30 percet pihenni. Kinyújtjuk újra vékonyra, reszelünk rá sajtot és újra összehajtogatjuk háromba oldalról és felülről is, 30 perc pihenő. Majd harmadjára is nyújtás, reszelünk rá sajtot, hajtogatjuk és hagyjuk 30 percet kelni.

KÉPEKBEN A HAJTOGATÁS

KINYÚJTVA
BALRÓL BEHAJTJUK A KÉTHARMADÁIG
JOBBRÓL RÁHAJTJUK TELJESEN
FENTRŐL LEHAJTJUK KÉTHARMADIG
VÉGÜL ALÁHAJTJUK A KILÓGÓ RÉSZT

3. Kb. 3 centi vastagra nyújtjuk vagy vastagabbra, ha magasabb pogácsákat szeretnénk. Berácsozzuk a tetejét egy éles késsel, megszórjuk reszelt sajttal és pogácsákat szaggatunk (én a 3 vagy 4 centiset szeretem használni). A maradékot újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, sajttal szórjuk, szaggatjuk, amíg tart a tészta. A sütőt előmelegítjük 200 fokra* és egy tepsire pakoljuk a pogácsákat. Ízlés szerint, ha akarjuk a sajt előtt lekenhetjük 1 elhabart tojással. 20 perc kelesztés után 20 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Sütése alsó felső módban. A pogácsák akár 4 napig is puhák maradnak egy jól záródó dobozba tárolva.

*Alsó-felső mód, nem légkeverés.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .