Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sajtos pogácsa recept ◾ SAJTOS VENDÉGVÁRÓ

Az elmúlt két napban annyira írtatok pogácsa receptért, hogy ma megkívántam és megsütöttem a sajtosat. A tepertőset már fent van itt, és a legeslegkedvencebb burgonyás is elérhető ide kattintva. Na, de a sajtos. Nekem az vált be, ha a hajtogatásnál rétegzem bele a sajtot és nem a tésztába dagasztom bele. Ha ez nem szimpatikus, akkor a liszthez kell keverni az elején még.

Hozzávalók 6 személyre
20 dkg finomliszt
20 dkg kenyérliszt
1 teáskanál cukor
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
10 dkg hideg vaj
5 dkg zsír (ha valaki ódzkodik lehet vaj ez is)
2 db tojás sárgája
1,5 dl tejföl
4 evőkanál tej
30 dkg trappista vagy gouda sajt
+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

1. A liszteket, cukrot, élesztőt, sót összekeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a vajat, zsírt és összemorzsoljuk. (Ha friss élesztőt használunk, akkor azt a tejben felfuttatjuk.) Amikor már morzsalékos beleütjük a tojások sárgájátt, belekanalazzuk a tejfölt és a tejet lassan adagolva, tésztát gyúrunk. Letakarva 2 órát kelesztjük.

2. A tésztát enyhén lisztezett felületen 40 x 40 cm-re kinyújtjuk reszelünk rá sajtot és behajtjuk balról 2/3-ig, majd ráhajtjuk a jobb oldalt is. A tetejét lehajtjuk 2/3-ig és a végét aláhajtjuk. (Mutatom képekben is a sajtszórás nélkül.) Így hagyjuk 30 percet pihenni. Kinyújtjuk újra vékonyra, reszelünk rá sajtot és újra összehajtogatjuk háromba oldalról és felülről is, 30 perc pihenő. Majd harmadjára is nyújtás, reszelünk rá sajtot, hajtogatjuk és hagyjuk 30 percet kelni.

KÉPEKBEN A HAJTOGATÁS

KINYÚJTVA

BALRÓL BEHAJTJUK A KÉTHARMADÁIG

JOBBRÓL RÁHAJTJUK TELJESEN

FENTRŐL LEHAJTJUK KÉTHARMADIG

VÉGÜL ALÁHAJTJUK A KILÓGÓ RÉSZT

3. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét egy éles késsel és pogácsákat szaggatunk (én a 3 vagy 4 centiset szeretem használni). A maradékot újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk, amíg tart a tészta. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy tepsire pakoljuk a pogácsákat. A tojást felütjük összehabarjuk, lekenjük vele a pogácsák tetejét és a maradék reszelt sajtot rászórjuk. 25 perc kelesztés után 20 perc alatt készre sütjük.

 

Sütése : Alsó felső módozatban középső polc , 200 C fokon 15-20 perc között ez sütőtől függően változhat. Ebből a mennyiségből 30 db , 4 cm átmérőjű szaggatóval elkészült pogácsát kaptok .A pogácsák akár 1 hétig is vaj puhák maradnak mondjuk egy fém dobozba tárolva.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..