Nagyon ízes, leveles tepertős pogácsa, ami pillanatok alatt elfogy az asztalról.
📖 Recept
Tepertős pogácsa recept
Hozzávalók
- 35 dkg tepertő
- ½ teáskanál őrölt bors (vagy ízlés szerinti mennyiség)
- 25 dkg kenyérliszt
- 25 dkg finomliszt
- 1 teáskanál cukor
- 1 tasak száraz élesztő (vagy 3 dkg friss élesztő)
- 2 teáskanál só
- 10 dkg teavaj (hideg)
- 1 db tojás
- 2 dl tejföl
- 4-6 evőkanál tej
Az összeállításhoz:
- 1 db tojás
Elkészítés
- A tepertőt ledaráljuk és borssal összekeverjük.
- A liszteket, cukrot, élesztőt, sót összekeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a vajat és összemorzsoljuk. Amikor már morzsalékos beleütjük a tojást, belekanalazzuk a tejfölt és a tejet lassan adagolva, jó kemény tésztát gyúrunk. Letakarva 2 órát kelesztjük.
- A tésztát 40 x 40 cm-re kinyújtjuk és rákenjük a tepertő egyharmadát. Behajtjuk balról 2/3-ig, majd ráhajtjuk a jobb oldalt is. A tetejét lehajtjuk 2/3-ig és a végét aláhajtjuk. Így hagyjuk 30 percet pihenni. Kinyújtjuk újra vékonyra és megkenjük a maradék tepertő felével. Újra összehajtogatjuk háromba oldalról és felülről is, 30 perc pihenő, nyújtás és megkenjük a maradék tepertővel. Újra összehajtogatjuk és hagyjuk 30 percet kelni.
- Ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét egy éles késsel és pogácsákat szaggatunk. A maradékot újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk, amíg tart a tészta. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy tepsire pakoljuk a pogácsákat. A tojást felütjük összehabarjuk és lekenjük vele a pogácsák tetejét. 25 perc kelesztés után 20 perc alatt készre sütjük.
Képekben a hajtogatás:
Tipp: Sütése alsó felső módban. A pogácsák akár 4 napig is puhák maradnak egy jól záródó dobozba tárolva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Andi
Szeretném megkérdezni a pogácsa szaggató átmérőjét.
Köszönöm 🙂