A gyors fetasajtos pogácsában az a jó, hogy élesztő helyett sütőport használunk hozzá, ezért nem kell kelesztéssel és pihentetéssel bajlódni, azonnal lehet sütni. Így nem csak a vendégek szeretik, hanem a készítő is. A feta sajtot le lehet cserélni a receptben, amit részletesebben lent tisztázok.
Hajtogatott fetasajtos pogácsa
Nem úgy kell hajtogatni, mint a kelt pogácsákat, sok időt hagyva két hajtás között. Mindössze egyszer kinyújtom vékonyra majd enyhén meglisztezve hajtom meg. Így a kisült tészta megtartja ezt a levegős, lazább szerekezetet és sokal finomabb lesz.
Eredetvédett fetasajt vagy krémfehérsajt
A fetasajt, ami juhtejből vagy juhtej és kecsketej meghatározott arányú keverékéből készül. Ez a görög sajt ma már eredetvédett lett a sok hamasítás miatt. Szinte minden boltban meg lehet vásárolni a hasonmását is krémfehérsajt vagy salátasajt néven. A fetasajttal szemben ez sokkal olcsóbb tud lenni, mert míg az eredetit kizárólag Görögországban állíthatják elő, addig a hasonmása bárhol készülhet. Például itt Magyarországon is több helyen gyártják, illetve a szállítás megspórolása mellett a krémfehérsajtok általában tehéntejből készülnek.
Krémfehérsajt feta sajt helyett
Ehhez a pogácsa recepthez én kifejezetten a feta sajtot ajánlom, ahhoz adom meg a só mennyiséget is. Azonban nyugodtan elkészítheted krémfehérsajttal is, de ebben az esetben növelni kell a sót fél teáskanállal a receptben, mert az íze kevésbé sós és karakteres, mint a fetasajtnak.
A vendégváró falatokban legjobbak a pogácsák
Szerintem a pogácsa a legnépszerűbb sós falatka. Készül belőle burgonyás pogácsa, túrós pogácsa, sajtos pogácsa is, de nekem a tejfölös pogácsa a kedvencem, mert este gyorsan begyúrom és reggel csak sütnöm kell.
📖 Recept
Gyors fetasajtos pogácsa recept
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt (BL55 + a formázáshoz)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 ½ teáskanál só
- 25 dkg teavaj (hideg)
- 25 dkg fetasajt
- 1 db tojás
- 1 teáskanál habtejszín
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (vagy 160 fok légkeveréssel). 1 nagy tepsire sütőpapírt terítünk.
- A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a sóval. Daraboljuk bele a hideg vajat és morzsoljuk össze. A fetát egy villával daraboljuk fel, majd így dolgozzuk a morzsás vajhoz, hogy kisebb darabokra essen szét. Egy tojást szétválasztunk és a tésztához adjuk a fehérjét. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát ügyelve rá, hogy ne dolgozzuk túl, mert akkor a kezünktől megolvad benne a vaj és az eredmény nyúlós, nehezen kezelhető tészta lesz. Ha így jártál, tedd be a hűtőbe 1 órára mielőtt tovább haladnál vele, ha ügyesen és gyorsan dolgoztál, akkor azonnal lehet vele tovább haladni.
- Enyhén meglisztezzük a deszkát és a tésztát szépen ellapítjuk rajta. Meghintjük liszttel és kinyújtjuk 2 cm vastagra. Elfordítjuk 90 fokkal és eloszlatjuk vele a deszkán a lisztet. Kicsit meglisztezzük és tovább nyújtjuk, hogy fél centi vastag legyen. Felülről lehajtjuk a 2/3-ig, majd felhajtjuk rá az alsó részt. Ahhoz, hogy a kisült pogácsában megmaradjanak a rétegek lisztezzük meg újra. Hajtsuk be a harmadáig az egyik oldalról. A másik oldalról meg tűrjük alá. Fontos, hogy ne essünk neki a nyújtófával. Csak óvatosan nyomkodva lapítjuk, hogy a rétegek egyre vékonyabbak legyenek, de ne csússzanak szét. Ha már úgy látjuk szép stabilan egyben van óvatosan nyújthatjuk is 2 cm vastagra.
- Egy kisebb pogácsa szaggatót meglisztezzünk, kiszaggatjuk vele a pogácsákat és a tepsire pakoljuk. A maradék tésztát összeszedjük, átgyúrjuk és enyhén lisztezett deszkán újra elnyújtjuk vékonyra. Ahogy korábban mutattam lisztezzük, és háromba hajtogatjuk keresztben is majd hosszában is. Óvatosan 2 centi vastagra kinyújtjuk, és a többi pogácsát is. kiszaggatjuk Ezt addig ismételjük, amíg tart a tészta. A megmaradt tojássárgájához egy kanál tejszínt keverünk és ecsettel lekenjük vele a pogácsák tetejét. 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára. Teljes kihűlés után tároljuk jól zárodó dobozban. 5 napig tartható el, 3 napig őrzi meg a frisseségét.
Pogácsa receptek
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Elvira
Kedves Annuska,
A fetasajtos gyors pogid kiprobalva, csak egy kis modositassal
40dkg liszt ( tonkoly, tokmag es 10 dkg feherliszt)
25 dkg vaj
1 olvasztott sajt
1 sutopor
1 tojas
1/2 kg turo
3 mokkaskanal so
Vigyasztam a hajtogatasnal, ahogy leirtad, valamint a hideg vajra is. Sajna az a problemam, hogy nagyon meleg a tenyerem, igy 1 orat hutoben tartottam a tesztat 🙂
Nagyon szeretem a tonkoly es tokmag lisztet, igy, ahogy emlitettem, most sem hagytam ki 🙂
Nagyon szep levelesek lettek a pogiaim, sajna mar nem tudom lefotozni, mert szoren szalan eltunt hahaha Kovetkezo sutesnel potlom 🙂
Koszi es jo sutogetest kivanok 🙂
Udv,
Elvira
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy sikere van nálatok is 😊🤗🥰
Csontos Csilla
Kedves Annus!
Szerertnék érdeklődni,hogy kb.hány
db. jön ki a Feta sajtos 25dkg lisztből?
Annus
Szia Csilla, minden recept elején írom. Ezzel a mérettel készítve 80 kicsi pogácsa lett.
Robert Dani
Zseniális lett, már többször is megsütöttem.
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Gabriella
Huh hát ez a recepted is fantasztikus!! Nem igazán sütöttem eddig pogácsákat, mert nem találtam meg a tökéleteset eddig...na ez az lett!!! Sokszor fogom újra sütni!!!
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰