Ez a pihe-puha malacpogácsa jókedvet és remélem szerencsét is hoz. A jópofa malacpogácsa rögtön belopta magát a szívembe, egyedül az aggasztott, hogy milyen speciális forma kell majd hozzá. Szerencsére csak sima köralakú pogácsaszaggatóra van szükség, úgyhogy nektek is megmutatom a receptvideóban az elkészítését.
Én mindig külön ütöm fel a tojást és így adom hozzá, mert ha valami miatt rossz a tojás, akkor későbánat, oda a többi alapanyag, amire közvetlen ráütöttük. Minden alkalommal jobb egyesével kezelni és megadni a alapanyagoknak az alapvető higiénai feltételeket.
Ezek a zsírosabb tészták nem kelnek látványosan a duplájukra, ezért megéri pl. egy éjaszaka alatt a hűtőben érlelni, hogy tuti jó laza, levegős legyen a pogácsánk, de ha nem akarsz vele előre készülni, akkor természetesen meleg helyen is lehet gyorsabban keleszteni. A receptleírásban külön kitérek erre pontos időkkel.
Azt ígértem, hogy a formázáshoz nem kell semmi extra, amire szükség van az egy 4-5 centis kör alakú pogácsaszaggató a fejhez, egy fele akkora kell, tehát 2-2,5 centi átmérőjű a fülekhez. Az orrához egy 1,5-2 centis, amilyen nekem nincs, ezért egy díszítőcsövet használok, de lehetne kupak vagy egy kis flakon levágott szája, bármi, ami kör alakú és ilyen kicsi. Fekete egész bors a malacszemekhez és végül egy vastagabb saslik vagy hurkapálca a röfiorrához. Remélem mindenki talál ilyen méretben ha más nem feles poharat vagy kupakokat a háztartásban.
📖 Recept
Szilveszteri malacpogácsa recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 35 dkg finomliszt (BL55)
- ½ teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 5 gramm porélesztő (vagy 2 dkg friss)
- 10 dkg teavaj (hideg)
- 5 dkg zsír (hideg)
- 1 db tojás (L-es)
- 10 dkg tejföl
A lekenéshez:
- 1 db tojás
- 1 késhegynyi pirospaprika
Elkészítés
- A lisztet és a cukrot átszitáljuk egy nagy keverőtálba. A sót az egyik, az élesztőt a másik oldalra szórjuk, hogy közvetlenül ne érintkezzenek és alaposan elkeverjük. A közepébe szedjük a hideg vajat és a zsírt és a kezünkkel elmorzsoljuk egészen apróra, hogy már csak borsónyi méretű darabok legyenek. Hozzászedjük a tojást a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Addig kell dolgozni vele, amíg feszes lesz és nem ragad se a kezünkhöz, se a tálhoz. Egy fóliával letakarjuk és hagyjuk 1,5 órát kelni huzatmentes helyen a konyhában vagy 10-24 órát a hűtőben.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel), egy nagy lapos tepsire sütőpapírt terítünk. A tojást felütjük egy csészébe, habosra verjük egy villával és a pirospaprikát is belekeverjük. A deszkát enyhén meglisztezzük és rászedjük a megkelt tésztát. 1 centi vastagra nyújtjuk és a 2/3-át kiszaggatjuk 4-5 centis kör alakú pogácsaszaggatóval. A tepsire sorakoztatjuk egymástól távolságot tartva. A maradék tésztát vékonyabbra nyújtjuk kb 0,5 cm vastagra. Az orrához egy 1,5-2 centis kör alakú kiszúróval pont annyit szaggatunk amennyi fej lett. A fülekhez egy 2-2,5 centi átmérőjű kör alakú kiszúróval fele annyit szaggatunk, amennyi fej van. A maradék tésztát összedolgozzuk és félretesszük.
- A malacfejeket lekenjük a tojással jó alaposan, hogy hozzátapadjon a többi alkatrész, példuál a fülek másképpen leesnének. Az orrokat a pálcával kilyukasztjuk és így illesztjük a malacfejre. A fülnek szánt köröket négybe vágjuk. Az ívvel kifelé illesszünk kettőt-kettőt úgy a fej fölé, hogy tutira tojásos részhez érjen és finoman nyomjuk is oda. Most, hogy rajta van minden újra kenjük le, hogy ne maradjon matt se a füle, se az orra. Jöhetnek a szemes borsok. Igyekezzünk karatert adva illeszteni őket, szépen elosztva az orr feletti területen. Mire mindennel végzünk már nincs szükség újabb kelesztésre, mehet az előmelegített sütőbe 15-20 percre sülni. Ha szép barna a talpa, akkor készen van. 3-4 napig eltartható jól zárodó dobozban.
Pogácsa receptek:
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?