A tejfölös pogácsa nagy előnye, hogy előző nap be lehet gyúrni és másnap csak formázni és sütni kell. Ez a tejfölös pogácsa nem szárad ki és pillekönnyű az állaga.

A vendégváró falatokban legjobbak a pogácsák

Szerintem a pogácsa amúgy is a legnépszerűbb sós falatka. Készül belőle burgonyás, túrós, sajtos is, de nekem a tejfölös pogácsa a kedvencem, mert este gyorsan begyúrom és reggel csak sütnöm kell. Persze elég neki akár 1 óra kelesztés is, de a hűtőben időzés alatt sokat finomodik a tészta állaga, így ha tudsz előre tervezni vele, akkor ajánlom, hogy este készítsd el.

Hajtogatott pogácsa

Az a legjobb, hogy nem kell 20 percenként hajtogatni és pihentetni, mégis leveles az eredmény. Ehhez csak annyi a dolgod, hogy egy kevés lisztet szórj a rétegek közé és máris ott maradnak majd sütés után a lemezes szerkezet. A szokásos 3 x 20 perces kör helyett az egész megvan összesen 7-8 perc alatt.

Pogácsa és a tojás

Ez a tészta a két tojássárgájától lesz gazdag, de ha spórolnom kell vele, akkor simán helyettesítem egy egész tojással és a végeredmény csak kevéssé tér el.
Én csak akkor kenem le a sütés előtt a tetejét, ha nem teszek rá semmit. A reszelt sajt vagy magok alá teljesen feleslegesnek tartom pazarolni a tojást. Nem lesz tőle se szebb, se jobb. Próbáld ki egyszer milyen nélküle és szerintem te is el fogod hagyni a későbbiekben.

Tejfölös pogácsa recept

Előkészítési idő 1 óra
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Adag 10
A tejfölös pogácsa legnagyobb erénye, hogy egy nappal korábban be lehet gyúrni, így a sütés napján, már csak a formázásra kell időt szánnunk. Nem kell a kelesztésre se várni, így kényelmes és egyszerű a pogácsa elkészítése.

Hozzávalók

A pogácsa tésztához:

  • 15 dkg trappista sajt (vagy gouda sajt)
  • 20 dkg finomliszt (BL55, + a formázáshoz kevés)
  • 20 dkg kenyérliszt (BL80, helyettesíthető finomliszttel)
  • 8 gr porélesztő (2,5 dkg friss élesztő)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 5 dkg zsír (vagy vaj)
  • 2 db tojássárgája
  • 1,5 dl tejföl
  • 4 evőkanál tej

A pogácsa tetejére:

  • 10 dkg trappista sajt (vagy gouda sajt)

Elkészítés 

  • Azzal kezdünk, hogy lereszeljük a sajtot, amit belegyúrunk a tésztába is. A liszteket átszitáljuk és az élesztővel (ha frisset használsz, azt a tejhez keverd), cukorral elkeverjük. Majd a sóval is. Forgassuk bele a sajtot is, hogy egyenletesen szétoszoljon a tésztában. A hideg, felkockázott vajjal és zsírral morzsásra dolgozzuk. Egyesével beleütünk két tojás sárgáját. Belekanalazzuk a tejfölt és a tejjel egy sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fóliával lefedve 1 órát a konyhapulton vagy a hűtőben akár 1 egész éjszakát is pihentetjük. Ez csak attól függ, hogy mennyivel tudsz előre készülni. Mindkettővel finom lesz. Egyébként a hűtőben 48 órát is tarthatod így begyúrva.
  • Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk egy centi vastagra, meghintjük liszttel, elsimítjuk és behajtjuk balról jobbra, jobbról balra és újra lelisztezzük, majd háromba hajtjuk. Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Reszelünk rá sajtot és kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül.
  • A maradék tésztából, hogy szép pogácsákat süssünk, összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és lisztesen hajtogatjuk. Így rétegesek lesznek ezek is. Nyújtsuk, sajtozzuk és szaggassuk ugyanúgy, mint az elsőnél. A végén már annyi sajt kerül így bele, hogy azok lesznek a legfinomabbak. Végül az előmelegített sütőben, 20-24 perc alatt süssük ki.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1000 Ft
Recept kategória: Sós sütemény
Konyha: Magyar
Kulcsszó: sós falatka, tejfölös pogácsa

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

5 hozzászólás

  1. Köszönöm, hogy láthattam az elkészítését a tejfölös pogácsának. Egyből megkívántam! 83 éves korom úgy érzem nem számít, ha akarat van és az van, akkor megcsinálom. 80 éves koromban sütöttem az első kenyeret és mások szerint is finom volt. Gratulálok a videóhoz. Jó egészséget kívánva kérem, hogy folytassa ezt a konyhaművészetet.
    Tisztelettel: Szabó Tibor

    • Kedves Tibor, köszönöm szépen, a kedves szavakat, nagyon jól estek. Kívánok sok finom sütést és jó egészséget! Szeretettel Anna

  2. Nagyon jo recept, ezer koszonet erte, tobbszor kiprobaltam! A sajttal mostanaban szoktam varialni, multkor peldaul voros cheddar + mozzarella kombinacioval es nagyon jo lett, tudom ajanlani 🙂

    • Köszönöm a visszajelzést. Nagyon örülök, hogy bevált neked is. Az extra sajtokkal csak finomabb lesz.

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .