Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tejfölös pogácsa recept ◾ OMLÓS SAJTOS

A pogácsa a legnépszerűbb sós falatka nálunk. Készül belőle burgonyás, túrós, sajtos is, de nekem a tejfölös pogácsa a kedvencem, mert este gyorsan begyúrom és reggel csak sütnöm kell. Persze elég neki akár 1 óra kelesztés is, de a hűtőben időzés alatt sokat finomodik a tészta állaga, így ha tudsz előre tervezni vele, akkor ajánlom, hogy este készítsd el. Na és a legjobb, hogy nem kell 20 percenként hajtogatni és pihentetni, mégis leveles az eredmény.

Hozzávalók:

15 dkg trappista vagy gouda sajt
20 dkg finomliszt (+ a formázáshoz)
20 dkg kenyérliszt (lehet csak finomliszttel is készíteni)
8 gr porélesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
10 dkg hideg vaj
5 dkg zsír (ha valaki ódzkodik lehet vaj ez is)
2 db tojás sárgája (ha spórolni szeretnél használj 1 egész tojást a 2 sárgája helyett)
1,5 dl tejföl
4 evőkanál tej

A tetejére:

10 dkg trappista vagy gouda sajt

Elkészítés:

1. Azzal kezdünk, hogy lereszeljük a sajtot, amit belegyúrunk a tésztába is. A liszteket átszitáljuk és az élesztővel (ha frisset használsz, azt a tejhez keverd), cukorral elkeverjük. Majd a sóval is. Forgassuk bele a sajtot is, hogy egyenletesen szétoszoljon a tésztában. A hideg, felkockázott vajjal és zsírral morzsásra dolgozzuk. Egyesével beleütünk két tojás sárgáját. Belekanalazzuk a tejfölt és a tejjel egy sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fóliával lefedve 1 órát a konyhapulton vagy a hűtőben akár 1 egész éjszakát is pihentetjük. Ez csak attól függ, hogy mennyivel tudsz előre készülni. Mindkettővel finom lesz. Egyébként a hűtőben 48 órát is tarthatod így begyúrva.

2. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk egy centi vastagra, meghintjük liszttel, elsimítjuk és behajtjuk balról jobbra, jobbról balra és újra lelisztezzük, majd háromba hajtjuk. Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Reszelünk rá sajtot és kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül.

3. A maradék tésztából, hogy szép pogácsákat süssünk, összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és lisztesen hajtogatjuk. Így rétegesek lesznek ezek is. Nyújtsuk, sajtozzuk és szaggassuk ugyanúgy, mint az elsőnél. A végén már annyi sajt kerül így bele, hogy azok lesznek a legfinomabbak. Végül az előmelegített sütőben, 20-24 perc alatt süssük ki.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.

4 Responses
  • Szabó Tibor
    június 3, 2020

    Köszönöm, hogy láthattam az elkészítését a tejfölös pogácsának. Egyből megkívántam! 83 éves korom úgy érzem nem számít, ha akarat van és az van, akkor megcsinálom. 80 éves koromban sütöttem az első kenyeret és mások szerint is finom volt. Gratulálok a videóhoz. Jó egészséget kívánva kérem, hogy folytassa ezt a konyhaművészetet.
    Tisztelettel: Szabó Tibor

    • Annus
      június 7, 2020

      Kedves Tibor, köszönöm szépen, a kedves szavakat, nagyon jól estek. Kívánok sok finom sütést és jó egészséget! Szeretettel Anna

  • Nagy Zoltánné
    június 8, 2020

    jó recept. Kifogom próbálni!

  • Hajdu Eva
    június 15, 2020

    Nagyon jo recept, ezer koszonet erte, tobbszor kiprobaltam! A sajttal mostanaban szoktam varialni, multkor peldaul voros cheddar + mozzarella kombinacioval es nagyon jo lett, tudom ajanlani 🙂

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .