A tejfölös pogácsa nagy előnye, hogy előző nap be lehet gyúrni és másnap csak formázni és sütni kell. Ez a tejfölös pogácsa nem szárad ki és pillekönnyű az állaga.
A vendégváró falatokban legjobbak a pogácsák
Szerintem a pogácsa amúgy is a legnépszerűbb sós falatka. Készül belőle burgonyás, túrós, sajtos is, de nekem a tejfölös pogácsa a kedvencem, mert este gyorsan begyúrom és reggel csak sütnöm kell. Persze elég neki akár 1 óra kelesztés is, de a hűtőben időzés alatt sokat finomodik a tészta állaga, így ha tudsz előre tervezni vele, akkor ajánlom, hogy este készítsd el.
Hajtogatott pogácsa
Az a legjobb, hogy nem kell 20 percenként hajtogatni és pihentetni, mégis leveles az eredmény. Ehhez csak annyi a dolgod, hogy egy kevés lisztet szórj a rétegek közé és máris ott maradnak majd sütés után a lemezes szerkezet. A szokásos 3 x 20 perces kör helyett az egész megvan összesen 7-8 perc alatt.
Pogácsa és a tojás
Ez a tészta a két tojássárgájától lesz gazdag, de ha spórolnom kell vele, akkor simán helyettesítem egy egész tojással és a végeredmény csak kevéssé tér el.
Én csak akkor kenem le a sütés előtt a tetejét, ha nem teszek rá semmit. A reszelt sajt vagy magok alá teljesen feleslegesnek tartom pazarolni a tojást. Nem lesz tőle se szebb, se jobb. Próbáld ki egyszer milyen nélküle és szerintem te is el fogod hagyni a későbbiekben.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Tejfölös pogácsa recept
Hozzávalók
A pogácsa tésztához:
- 15 dkg trappista sajt (vagy gouda sajt)
- 20 dkg finomliszt (BL55, + a formázáshoz kevés)
- 20 dkg kenyérliszt (BL80, helyettesíthető finomliszttel)
- 8 g porélesztő (2,5 dkg friss élesztő)
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 10 dkg teavaj (hideg)
- 5 dkg zsír (vagy vaj)
- 2 db tojássárgája
- 1,5 dl tejföl
- 4 evőkanál tej
A pogácsa tetejére:
- 10 dkg trappista sajt (vagy gouda sajt)
Elkészítés
- Azzal kezdünk, hogy lereszeljük a sajtot, amit belegyúrunk a tésztába is. A liszteket átszitáljuk és az élesztővel (ha frisset használsz, azt a tejhez keverd), cukorral elkeverjük. Majd a sóval is. Forgassuk bele a sajtot is, hogy egyenletesen szétoszoljon a tésztában. A hideg, felkockázott vajjal és zsírral morzsásra dolgozzuk. Egyesével beleütünk két tojás sárgáját. Belekanalazzuk a tejfölt és a tejjel egy sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Fóliával lefedve 1 órát a konyhapulton vagy a hűtőben akár 1 egész éjszakát is pihentetjük. Ez csak attól függ, hogy mennyivel tudsz előre készülni. Mindkettővel finom lesz. Egyébként a hűtőben 48 órát is tarthatod így begyúrva.
- Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk egy centi vastagra, meghintjük liszttel, elsimítjuk és behajtjuk balról jobbra, jobbról balra és újra lelisztezzük, majd háromba hajtjuk. Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Reszelünk rá sajtot és kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül.
- A maradék tésztából, hogy szép pogácsákat süssünk, összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és lisztesen hajtogatjuk. Így rétegesek lesznek ezek is. Nyújtsuk, sajtozzuk és szaggassuk ugyanúgy, mint az elsőnél. A végén már annyi sajt kerül így bele, hogy azok lesznek a legfinomabbak. Végül az előmelegített sütőben, 20-24 perc alatt süssük ki.
Pogácsa receptek
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Szabó Tibor
Köszönöm, hogy láthattam az elkészítését a tejfölös pogácsának. Egyből megkívántam! 83 éves korom úgy érzem nem számít, ha akarat van és az van, akkor megcsinálom. 80 éves koromban sütöttem az első kenyeret és mások szerint is finom volt. Gratulálok a videóhoz. Jó egészséget kívánva kérem, hogy folytassa ezt a konyhaművészetet.
Tisztelettel: Szabó Tibor
Annus
Kedves Tibor, köszönöm szépen, a kedves szavakat, nagyon jól estek. Kívánok sok finom sütést és jó egészséget! Szeretettel Anna
Toze Emília
Köszönöm a receptet. Tényleg könnyû elkészíteni és isteni finom. Réteges,puha,sajtos ami egy pogácsából nem maradhat ki.
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Nagy Zoltánné
jó recept. Kifogom próbálni!
Hajdu Eva
Nagyon jo recept, ezer koszonet erte, tobbszor kiprobaltam! A sajttal mostanaban szoktam varialni, multkor peldaul voros cheddar + mozzarella kombinacioval es nagyon jo lett, tudom ajanlani 🙂
Annus
Köszönöm a visszajelzést. Nagyon örülök, hogy bevált neked is. Az extra sajtokkal csak finomabb lesz.
Kriszta
Eddig soha nem sikerült semmilyen sós desszert sem, még a legegyszerűbb sajtos rúd sem. Mivel idén húsvétra nem várhattunk vendégeket, gondoltam, nincs vesztenivalóm.
Jelentem, tökéletesen finom lett, pont, amilyen ízre és állagra vágytam!
Egy dolog lepett csak meg - bár gondolhattam volna-, a hűtőből kivéve kőkemény volt a tészta, meg kellett várnom, míg kicsit felmelegszik, addig esély se volt nyújtani.
Szerencsére nem voltam időhöz kötve, megérte a várakozás!
Köszönöm!
Annus
Szia Kriszta, köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki, hogy jól sikerült ez a sós finomság és innentől nem lesz mumus!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Icamama
Nagyon megörültem a receptnek, mert ha jönnek a gyerekek, sokkal jobb, hogy reggel csak sütni kell, így frisset teszek eléjük, elmentettem, köszönöm, cserébe próbáld ki az én "spórolós" módszeremet, tojás helyett mindennek a tetejét tejföllel, vagy joghurttal kenem. /még a rácsosnak és az almás pitének is/
Annus
Köszönöm szépen!
Kroer Bettina
Ezzel a recepttel sok háziasszony életét megkönnyítetted, köztük az enyémet is. Köszönöm ❤❤❤
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
És nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat.
Maria Kozma Dal Pra
Koszonjuk szepen ezt a zsenialis receptet! Nem csak, hogy finom, de konnyu is az elkeszitese. Tuti a siker! 🙂
Miutan kiprobaltuk a sajtos receptet (ami szinten siker volt) es ajanlottad ezt is, mar negyedjere fogom elkesziteni kevesebb mint 2 heten belul.
Nagyon orulok, hogy az oldaladra talaltam!
Tovabbi aldast es sikert kivanok munkaidra! 🙂
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Kovács Csilla
Köszönöm szépen a receptet! Nagyon finom!
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Eszter
Kedves Annuska! Köszönöm szépen önnek ezt a csodálatos receptet . Már másodjára készítem az éven . És nagyon nagy sikere van 🥰
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Kiss Bori
Zseniális ez a gyors hajtogatás. Percek alatt megvoltam vele és hihetetlenül leveles és foszlós lett a pogácsám. Köszönöm szépen!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Sutka Maria
Szia Annuska!
Tényleg könnyű veled a sütés ,főzés!
Teljesen letisztult képek és érthetően elmondod!
Köszönöm!
Annus
Nagyon köszönöm a kedvességedet! 😊🤗🥰 Nagyon jólesik.
Fantasztikus még a látványa is. Nem kérdés, hogy ezt is el kell készíteni👑❤🌞🌷 Ezt is köszönöm!Ez a recept is megy a lányomnak👑❤
Fantasztikus, meg a látvanya is!
Nem kérdés, hogy ezt is el kell készíteni!
Ez a recept is megy a lányomnak❤👑🌷
Hála és köszönet érte❤
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki!
Kérlek, ha teheted értékeld a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat, hogy továbbra is új recepteket készíthessek nektek.🤍
Kulcsár Tűnde
Kedves Annus! örülök hogy rátaláltam erre az oldalra,nem vagyok egy konyha tündér, de most én is kipróbálom a tejfölös pogácsa receptjét ,remélem jól sikerül majd ,de ezenkívül örülök annak is,hogy némi konyhai praktikàval is ellàtod a kérdezőket az az minket! Tetszik olyan nyugalommal elmondod mit hogyan és miért kell úgy csinàlni ahogyan kell.Àldjon meg Az Úr és Adjon Áldott Húsvéti ünnepeket is! Köszönjük!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Ilona
Nagyon szépen köszönöm a receptet. Pogácsát még nem sikerült sütnöm. Életem első jó pogácsája! Köszönöm! Nagyon tetszik, ahogy előadod a receptet. Érthetően és tisztán. További sok jó receptet, és jó egészséget kívánok!
Annus
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és nektek is úgy ízlett, mint nekünk. 😊🤗🥰 Köszönöm szépen a visszajelzést, feldobtad a napomat!❤️❤️
Magdi
Köszönöm a receptet, szuperfinom leveles, könnyű pogit eredményezett, épp ilyet kerestem.
Annus
Kedves Magdi, köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki, hogy bevált a pogácsa recept!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Julianna
Hello Anna!
Nagypn finom pogácsa, már többször sütöttem.Mindenki imádja a családbam, könnyű elkészíteni!
Szuper tejfölös pogácsa recept!
Köszönöm! További sok sikert! és sok jó receptet küldj még nekünk!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy sikere van nálatok is 😊🤗🥰
Láposi Vanessza
Megcsináltam és isteni finom lett!!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Inci Rácskainé
Nagyon tetszik kipróbálom !JÓ egészséget kívánok szeretettel Annuska !
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Hajos Lajosnea
A tejfolos pogacsanak nagy sikere volt foleg hogy elore ellehet kesziteni nagyon finom koszomom
Hajos Lajosnea
A tejfolos pogacsanak nagy sikere volt foleg hogy elore ellehet kesziteni nagyon finom koszomom
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Nyiri Lászlóné
Drága Annuska! Végtelenül boldog vagyok, hogy egy nagyon praktikusan előre begyúrható receptet adtál! Feltétlenül kipróbálom, mert családi összejövetelekre mindig frissen szeretem készíteni, de így nem kell hajnalban kelni. Egy dolgot még légyszíves elmondani: - mikor reggel kiveszem a hűtőből, ha normál 20-22 fok van a konyhában - akkor kb mennyi idő kell ahhoz, hogy átmelegedjék a tészta? Köszönöm!
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰 Kb. 30 perc kell neki.
Anikó
Kedves Annus!
Sok pogácsa receptet kipróbáltam már ami az interneten bolyong és eddig a pillanatig mindig csalódtam. A Te oldaladon viszont pontosan és egyértelműen van leírva a recept hogy mit hogyan csináljunk. Amit ezúton is köszönök. Nincs benne alapanyagként pl. hogy “só ízlés szerint” ami az összes többi receptbe így van és így mindig sótlan volt a pogácsám mert viszonyítási alapom sem volt. 🤷🏻♀️
Végre megszülettek az ízletes kis pogácsáim aminek nagyon örülök. ☺️
Sok sikert kívánok a továbbiakban!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki, hogy bevált neked is a tejfölös pogácsa recept!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Henrietta
Kedves Annuska, Tejfolos pogacsat kerstem es szerencsere a tiedre esett a valasztasom. 🙂
Nagyon finom lett. Meg soha nem lett ilyen szep reteges, magas pogim. 🙂 koszonom
Annus
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és nektek is úgy ízlett, mint nekünk. 😊🤗🥰 Köszönöm szépen a visszajelzést, feldobtad a napomat!
Edit
Kedves Annuska, zseniális az oldalad, a youtube-csatornád, imádom a receptjeidet és a stílusodat. Ez a pogi is fenomenális. Egy kérdésem lenne: milyen márkájú sajtot szoktál vásárolni? Tapasztalatom szerint a legtöbb trappistát nem lehet rendesen reszelni, csak "kenődik" a reszelőn akkor is, ha hűtőhideg.
Köszönöm, ha megírod es további jó egészséget kívánok neked, magunknak pedig sok-sok új receptet tőled 🙂
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰 Minden trappista sajt ugyanígy viselkedik, ha nem elég hidegre van állítva a hűtőd. A zsírtartalma miatt kenődni fog. Az emmentálni már alacsonyabb zsírtartalmú és ezért melegebb hűtő után se kenődik.
Gábor Judit Mária
Üdvözlöm kedves Annuska ! Megcsináltam a pogácsát és nagyon finom lett . Tiszta szívből örülök , hogy rátaláltam az oldalára , mert úgy gondolom , hogy Önnek nagyon jó receptjei vannak , amit kipróbálok , az sikerül és finom is . Sokat keresgéltem az interneten , de általában mindig volt valami gondom , hogy nem olyan lett , mint vártam . De , én soha többet nem fogok már keresgélni , mert megtaláltam az Ön oldalát és nagyon bízom abban , hogy a következő próbálkozásaim is így sikerülnek , mint ez . Köszönöm a segítségét . Tisztelettel : Gábor Judit .
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Amarillisz
Drága Annuska! Sok csőd és próbálkozás után rád találtam, ez a recept egy csoda, annyi a baj vele hogy nem tudom megállni hogy minden hónapban egyszer megsüssem. Én bár külföldön élek teljesen mások az alapanyagaim, összeségében tökéletesen sikerül elkészítetenem a recepted alapján. Nagyon köszönöm neked!!!
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Marika
Kedvenc pogácsánk amit már elkészítettem rengetegszer (már számolni sem rudom, hogy hanyadjára). Vendégeknek (nem csak magyaroknak, hanem különböző nemzetiségű barátainknak is) rendszeresen kedveskedünk ezzel a pogácsával amit mindig megdícsérnek és el is kérik a receptet.
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰