A csatornám videóit végig nézve biztosan egyértelmű, hogy kelt tészta, legfőképpen kalács mániás vagyok és szerencsére úgy veszem észre, hogy ti is. Így remélem örömet szerzek ezzel a banános kelt, édes kaláccsal. Annyira finom, ahogy a tésztában finoman érződik a gyümölcsös íz és ez a kalács forma szenzációs. Na nézzük, hogyan készül.

Hozzávalók 2 kalácshoz:

35 dkg kenyérliszt
3 dkg vaníliás porcukor
1/2 teáskanál só
2 evőkanál tejpor (3 dkg)
1 teáskanál (4 gr) porélesztő vagy 1,5 dkg friss
1 tojás
1 db banán (10 dkg volt pucolva)
70 ml tej
4 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. Azzal kezdünk, hogy tálba szitáljuk a kenyérlisztet, vaníliás porcukort, sót és a tejport. Beleszórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos tejben a cukorral) is, összekeverjük és a közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleütünk egy egész tojást. A banánt meghámozzuk, egy tálkában villával pürévé dolgozzuk és a tálba szedjük. Hozzáadjuk a tejet, vajat és először a spatulával összekeverjük, majd a kezünkkel sima tésztává dagasztjuk kb. 8-10 perc alatt. Ez egy keményebb kelt tészta, közepesen nehéz vele dolgozni, de nem szabad feladni. Szép simára ki kell dolgozni, hogy foszlós és puha legyen sütés után. Amikor már rugalmas és sima felületű formázzunk belőle egy feszes gombócot és hagyjuk a duplájára kelni nagyjából 1 óra alatt.

2. Mivel keményebb a tészta nem kell alálisztezni, nem fog letapadni. Borítsuk a deszkára, vágjuk két egyforma részre és formázzunk két bucit belőle, amit fóliával letakarva hagyjuk 20 percet kelni. Egy ovális sütőforma a legjobb ehhez a sütihez. Ez lehet jénai, kerámia, rendes tapadásmentes tepsi is. Nálam a kacsasütő fedél az egyetlen, ami ilyen alakú. A kibéleléshez alaposan összegyűrjük a sütőpapírt, hogy könnyebben tudjuk a hajlatba simogatni. A sütőt 180 fokra* előmelegítjük.

3. Az első bucit nyújtsuk kb. 1 centi vastagra, rombusz alakúra, aminek a két csücske hegyesebb, ez lesz a banánok vége. Szorosan tekerjük fel és a lezárást türelmesen, alaposan csípjük össze, hogy a sütésnél ne pöndörödjön majd ki. Fóliával letakarva pihentessük, amíg ugyanígy megformázzuk a másikat is. Miután megvan az elsőt vágjuk 2 centi széles darabokra és így emeljük az ovális forma íves végébe. A második bucit is szeleteljük fel és emeljük a tepsi másik oldalába. Fóliával szorosan fedjük le és hagyjuk kelni 40 percet majd az előmelegített sütőben süssük készre.

*Alsó-felső mód, nem légkeverés.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .