A csatornám videóit végig nézve biztosan egyértelmű, hogy kelt tészta, legfőképpen kalács mániás vagyok és szerencsére úgy veszem észre, hogy ti is. Így remélem örömet szerzek ezzel a banános kelt, édes kaláccsal. Annyira finom, ahogy a tésztában finoman érződik a gyümölcsös íz és ez a kalács forma szenzációs. Na nézzük, hogyan készül.
Banános süti
A banán minden évszakban kapható és fogyasztható gyümölcs. Különleges finom ízét sokan szeretjük és emiatt sok sütiben és fagyiban is felhasználjuk. Banános fagyiból, ami tej- és cukormentes is, már többet is feltöltöttem az oldalamra.
Amikor megláttam a banán alakú sütit, azonnal ki akartam próbálni és nem csalódtam benne. Eszméletlen puha és foszlós a tésztája. Az íze pedig finoman banános, amihez nagyon jól passzol pl. Nutella.
Különleges banán kalács formázás
Az érdekes kialakítást egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. A kelt tésztát könnyedén banán alakúra tudjuk sodorni és utána már csak szeletelnünk kell. Az íves forma megtartásához jól jön egy íves sütőforma. Én a kacsasütő edényemet szoktam elővenni, de lehet hozzá használni jénait vagy tortaformát is. Így sütés közben szépen egymásba dagadnak a szeletek és szépen egyben marad a banán alakú kalácsunk.
Banán kalács teljeskiőrlésű lisztből, tejmentesen
Igen, el lehet készíteni egészségesebben is. A liszt felét vagy akár háromnegyedét lecserélheted teljeskiőrlésű lisztre, és a tejpor helyett használhatsz kókuszport vagy őrölt kókuszreszeléket is. A tejet pedig szintén lecserélheted kókusztejre. A cukor helyett a negyedannyi édesítőt javaslom, ami szuper kelt tészták készítéséhez. A vaj helyett sima étolajat használj a vajjal azonos mennyiségben.
A jó kelt tészta készítése
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Banános kalács recept
Hozzávalók
- 35 dkg kenyérliszt (BL80)
- 3 dkg vaníliás cukor
- ¼ teáskanál só
- 2 evőkanál tejpor (3 dkg)
- 1 teáskanál porélesztő (vagy 1,5 dkg friss)
- 1 db tojás
- 1 db banán (10 dkg pucolva)
- 70 ml tej
- 4 dkg teavaj (puha)
Elkészítés
- Azzal kezdünk, hogy tálba szitáljuk a kenyérlisztet, vaníliás porcukort, sót és a tejport. Beleszórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos tejben a cukorral) is, összekeverjük és a közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleütünk egy egész tojást. A banánt meghámozzuk, egy tálkában villával pürévé dolgozzuk és a tálba szedjük. Hozzáadjuk a tejet, vajat és először a spatulával összekeverjük, majd a kezünkkel sima tésztává dagasztjuk kb. 8-10 perc alatt. Ez egy keményebb kelt tészta, közepesen nehéz vele dolgozni, de nem szabad feladni. Szép simára ki kell dolgozni, hogy foszlós és puha legyen sütés után. Amikor már rugalmas és sima felületű formázzunk belőle egy feszes gombócot és hagyjuk a duplájára kelni nagyjából 1 óra alatt.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel). Mivel keményebb a tészta nem kell alálisztezni, nem fog letapadni. Borítsuk a deszkára, vágjuk két egyforma részre és formázzunk két bucit belőle, amit fóliával letakarva hagyjuk 20 percet kelni. Egy ovális sütőforma a legjobb ehhez a sütihez. Ez lehet jénai, kerámia, rendes tapadásmentes tepsi is. Nálam a kacsasütő fedél az egyetlen, ami ilyen alakú. A kibéleléshez alaposan összegyűrjük a sütőpapírt, hogy könnyebben tudjuk a hajlatba simogatni. A sütőt 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) előmelegítjük.
- Az első bucit nyújtsuk kb. 1 centi vastagra, rombusz alakúra, aminek a két csücske hegyesebb, ez lesz a banánok vége. Szorosan tekerjük fel és a lezárást türelmesen, alaposan csípjük össze, hogy a sütésnél ne pöndörödjön majd ki. Fóliával letakarva pihentessük, amíg ugyanígy megformázzuk a másikat is. Miután megvan az elsőt vágjuk 2 centi széles darabokra és így emeljük az ovális forma íves végébe. A második bucit is szeleteljük fel és emeljük a tepsi másik oldalába. Fóliával szorosan fedjük le és hagyjuk kelni 40 percet majd az előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kiss Bori
Ez a kalács is zseniális. Megfogadtuk a tanácsodat és Nutellával ettük. Tökéletes reggeli élmény volt. Nagyon köszönjük a receptet! ❤️
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰