Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Banános kalács ◾ KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉS

A csatornám videóit végig nézve biztosan egyértelmű, hogy kelt tészta mániás vagyok és szerencsére úgy veszem észre, hogy ti is. Így remélem örömet szerzek ezzel a banános kelt, édes kaláccsal. Annyira finom, ahogy a tésztában finoman érződik a gyümölcsös íz és ez a forma szenzációs. Na nézzük, hogyan készül.

Hozzávalók 2 kalácshoz:

35 dkg kenyérliszt
3 dkg vaníliás porcukor
1/2 teáskanál só
2 evőkanál tejpor (3 dkg)
1 teáskanál (4 gr) porélesztő vagy 1,5 dkg friss
1 tojás
1 db banán (10 dkg volt pucolva)
70 ml tej
4 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. Azzal kezdünk, hogy tálba szitáljuk a kenyérlisztet, vaníliás porcukort, sót és a tejport. Beleszórjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos tejben a cukorral) is, összekeverjük és a közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleütünk egy egész tojást. A banánt meghámozzuk, egy tálkában villával pürévé dolgozzuk és a tálba szedjük. Hozzáadjuk a tejet, vajat és először a spatulával összekeverjük, majd a kezünkkel sima tésztává dagasztjuk kb. 8-10 perc alatt. Ez egy keményebb kelt tészta, közepesen nehéz vele dolgozni, de nem szabad feladni. Szép simára ki kell dolgozni, hogy foszlós és puha legyen sütés után. Amikor már rugalmas és sima felületű formázzunk belőle egy feszes gombócot és hagyjuk a duplájára kelni nagyjából 1 óra alatt.

2. Mivel keményebb a tészta nem kell alálisztezni, nem fog letapadni. Borítsuk a deszkára, vágjuk két egyforma részre és formázzunk két bucit belőle, amit fóliával letakarva hagyjuk 20 percet kelni. Egy ovális sütőforma a legjobb ehhez a sütihez. Ez lehet jénai, kerámia, rendes tapadásmentes tepsi is. Nálam a kacsasütő fedél az egyetlen, ami ilyen alakú. A kibéleléshez alaposan összegyűrjük a sütőpapírt, hogy könnyebben tudjuk a hajlatba simogatni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

3. Az első bucit nyújtsuk kb. 1 centi vastagra, rombusz alakúra, aminek a két csücske hegyesebb, ez lesz a banánok vége. Szorosan tekerjük fel és a lezárást türelmesen, alaposan csípjük össze, hogy a sütésnél ne pöndörödjön majd ki. Fóliával letakarva pihentessük, amíg ugyanígy megformázzuk a másikat is. Miután megvan az elsőt vágjuk 2 centi széles darabokra és így emeljük az ovális forma íves végébe. A második bucit is szeleteljük fel és emeljük a tepsi másik oldalába. Fóliával szorosan fedjük le és hagyjuk kelni 40 percet majd az előmelegített sütőben süssük készre.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..