Kb. 8 éve keresem a számomra tökéletes burgonyás pogácsa receptet. Keresés közben találtam egy csomó másfajta tökéletes pogácsa receptet (juhtúrós, sokmagos, tökmagos, sajtos), de ez nem akart sikerülni. Vagy túl tömör volt, vagy túl sok volt a burgonya, vagy kevés, mindig volt vele valami problémám. Aztán múlt hétvégén azt mondtam a családnak, hogy addig nem nyugszom, amíg ki nem kísérletezem a tökéletes arányokat. Ez 3 különböző tepsit jelentet, mire a 4. tökéletesen sikerült. Azóta már kétszer megsütöttem, mert a héten sajnálatos események folytán szükség volt vendégváróra.
Azt előre szeretném leszögezni, hogy nekem fontos, hogy érezzem a burgonya ízét és ne legyen tömör a pogácsa, továbbá foszlós legyen. Az fogjon ebbe bele, aki szintén ilyen pogácsát szeretne.
📖 Recept
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók
- 30 dkg főtt burgonya (áttörve)
- 55 dkg liszt (nálam ⅔ rétes, ⅓ finom)
- 25 dkg teavaj (vagy zsír)
- 2 db tojássárgája (ha spórolunk akkor egy egész tojás)
- 8 g porélesztő (vagy 3 dkg friss)
- 1 dl tej (langyos)
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 4 teáskanál só
- reszelt sajt (a tetejére)
Elkészítés
- A burgonyát áttöröm, majd felfuttatom az élesztőt cukros tejben. Mire felfut a burgonya is meghül annyira, hogy bírni fogja a kezem. A burgonyára dobom a margarint, élesztős tejet, liszteket, sót, tojást, tejfölt. Veszek egy nagy levegőt, keresek valami jó rádió adót és elkezdem gyúrni a tésztát. Addig, amíg nem válik el az edényfalától és nem jelennek meg rajta az első hólyagok. Ekkor lefedem és egy aránylag huzat mentes helyre teszem egy fél órára kelni. Nem fog látványosan megnőni, mert ez egy elég nehéz tészta.
- Majd fél óra elteltével enyhén lisztezett deszkára borítom és alaposan átgyúróm a tésztát, hogy kimenjen belőle az összes felesleges levegő. Kinyújtom téglalap alakra és háromba hajtogatom, 10 percet állni hagyom, nyújtom és újra hajtogatom. Mindezt 3-szor ismétlem.
- Kinyújtva
- Balról behajtjuk a kétharmadáig
- Jobbról ráhajtjuk teljesen
- Fentről lehajtjuk kétharmadig
- VÉGÜL ALÁHAJTJUK A KILÓGÓ RÉSZT
- Ekkor csak annyira nyújtom már ki, amilyen magas pogácsákat szeretnék (kb. 3 centi vastagra szoktam). Kb. 1/4-del fognak nőni felfele. A tészta tetejét bevagdosom egy éles késsel, majd kiszaggatom a pogácsákat. A maradékot összegyúróm, hajtom egyszer, és szaggatom. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek/kivajazom és rápakolom a pogácsákat. Nem kell túl nagy távolságot tartani. Kb. 1-1 cm elég. Majd megkenem a tetejüket tejföllel/tojásfehérjével/tojássárgájával (ki mivel szereti) és végül sajttal szórom.Beteszem a hideg sütőbe és 20 percig kelni hagyom. Majd 190-200 C°-on 45 percig sütöm. Nem jó alacsonyabb hőfokon sütni, mert akkor kiszárad a pogácsa és nem lesz finom zamatos és foszlós.
Tipp:
Ha valaki szereti az extra könnyű pogácsákat, akkor az tegyen pluszba 1 teáskanál szódabikarbónát vagy sütőport a lisztbe.Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek a burgonyás pogácsa mellett az Annuskám Youtube csatornámon!
Picuri88
Szia Ana!
A kommentek és a recept alapján úgy döntöttem, hogy megpróbálkozok ezzel a recepttel, mert a férjem imádja a krumplis pogit. A bökkenő csak az, hogy idáig soha nem sikerült egyetlen sós süteményem sem 🙁 Édes süteményből bármit megsütök, de sós sütit nem tudok sütni, úgyhogy nagyon kíváncsi leszek a végeredményre! :)Kérlek szorítsatok! 🙂
nightelf
Én az extra sütőporos verziót készítettem, és hihetetlenül foszlós, finom és omlós lett! Eddig sohasem hajtogattam a tésztát, de mostantól ez elmaradhatatlan lesz. Köszi a receptet!
Kovács Erzsi
Szia Anna!
Kérdezném hogy esküvőre készülünk és nagyobb mennyiségben kell készítenem, lehet-e lefagyasztani a kisült pogácsát és ha igen mikor hogyan ? Minden egyik pogácsát pl. a túros pogit is lehet fagyasztani, kb hány héttel előtte?
Annus
Nagyon halványra kell megsütni és kihűlés után fagyasztani. A nagy napon pedig a forró sütőbe kell tenni fagyottan és szép, pirultra sütni. 😊🤗🥰
Judit
Ha a főtt burgonyát helyettesíteném egy kis maradék karácsonyi krumplipürével, vajon az működhet? 🙂 Kellene valamit változtatnom az arányokon?
Szupernek tűnik a recept, de egyelőre muszáj maradékmentésbe fognom...
Annus
Természetesen, én is gyakran készítem maradék pürével. Ha nagyon híg a püré kell bele plusz 5-10 dkg liszt, de nálam általában nem kell.