A házilag készített gouda sajtos pogácsának nincsen párja széles-e Földön. Ez a finom pogácsák között egy igazi klasszikus recept, amit sok cukrászdában készítenek országszerte. Én meg arra gondoltam, hogy ti se maradjatok ki belőle, készítsük el együtt!
Gouda sajt
A Gouda városról elnevezett sajt hollandia legismertebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott sajtfajtája. A szélén található sőtét sárga réteget le kell vágnunk róla, mert többnyire paraffinnal vonják be és az nem ehető. A gouda sajt helyett használhatunk más félkemény sajtot is, pl. trappistát, edamit is, csak kereszteljük át a pogácsát.
Gouda sajtos pogácsa recept
Ez egy elég nehéz, zsíros tészta, ezért nekem a 1,5 centis vastagság vált be, de 2-2,5 centinél vastagabbra semmiképpen nem ajánlom hagyni, mert nem fog rendesen átsülni a közepe. Szaggatóból is mindenképpen a kisebbet (2-3 centi használjuk), mert ebből a tésztából nem lehet nagy pogácsát sütni. A közepe csak a kicsinek tud szépen átsülni. Nem véltelen nevezik általában kis gouda sajtos pogácsának.
Gouda sajtos pogácsa készítése
Tulajdonképpen a begyúrás és a tészta hűtése után rögtön formázhatnánk belőle pogácsát, de már mutattam nektek a tejfölös pogácsa és a fetasajtos pogácsa receptnél is, hogy én enyhén meglisztezve hajtogatom, hogy legyenek rétegek a tésztában, így élvezetesebb lesz az amúgy tömörebb, gyorsabb készítésű pogácsa is.
📖 Recept
Gouda sajtos pogácsa recept
Hozzávalók
- 15 dkg Gouda sajt (+ a tetejére)
- 25 dkg teavaj (puha)
- 10 dkg tejföl
- 2 db tojássárgája
- 1 teáskanál porélesztő (vagy 1 dkg friss)
- 25 dkg finomliszt (+ a formázáshoz)
- 1 1/2 teáskanál só (15 gramm)
Elkészítés
- A sajtot finomra lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk és csak a sárgáját adjuk a sajthoz. Beleszedjük a tejfölt, a puha vajat és simára keverjük. Beleszórjuk az élesztőt és összekeverjük. Ha friss élesztőt használsz, azt is most morzsold bele. A sót a liszthez keverjük, hogy jobban eloszoljon a tésztában. Így adjuk a vajas masszához és dolgozzuk bele. Ha már a spatulával nem boldogulunk, a kezünkkel gyúrjuk össze. Nyomkodjuk a tálba és fóliával takarjuk le. Így tegyük a hűtőbe, hogy kezelhetőre hűljön 1-2 óra alatt. Bent tarthatod akár 48 órát is a hűtőben.
- Kivesszük a kihűlt tésztát a tálból és enyhén lisztezett deszkán 1-2 perc alatt átgyúrjuk, hogy kezelhetőbb legyen. Fokozatosan kinyújtjuk mindkét irányba haladva. A felületét meglisztezzük. Behajtjuk a harmadát magunk felé, lenyomkodjuk és enyhén átlisztezzük. Ráhajtjuk az alsó részt és ezt is elsimítjuk. Most jobbról félig behajtjuk és végül a bal oldalát pedig alátűrjük.
- Nem kell pihentetni, rögtön haladhatunk tovább. Fontos, hogy ne nyújtani kezdjük, csak érzéssel, óvatosan nyomkodni, így nem csúsznak el a rétegek. Ha végig értünk rajta, akkor elfordítjuk és keresztben is végig nyomkodjuk, hogy egyenletesen nyúljon a tészta. Ha már adja magát 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy kisméretű (2-3 cm) szaggatót lisztbe mártva, kiszaggatjuk a pogácsákat.
- A korongokat egymás mellé csúsztatjuk és meghintjük a reszelt sajttal, majd a tepsire sorakoztatjuk egymást 1-1 centi távolságra. A leeső tésztát egybegyúrjuk. és újra nyújtva, hajtogatva pogácsákat szaggatunk, amiket sajttal hintve egy nagy méretű sütőpapírral bélelt tepsire teszünk, amíg tart az anyag. 30 percet hagyjuk kelni, addig pont elő tudjuk melegíteni a sütőt 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel). A forró sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
Pogácsa receptek
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kati
Nagyon örülök , hogy kipróbáltam az almás pitet amit mutattál, régóta sütök,de ilyen finomra még nem sikerült. Köszönöm szépen a pontos leírást, még másnap is omlós maradt. Holnap a gouda sajtos pogácsa következik. Karácsony előtt találtam az oldalára, azóta rendszeresen nézem a finomabbnál finomabb sütiket amiket feltoltesz.
Annus
Köszönöm szépen ez a csodálatos visszaejelzést! 😊🤗🥰 Jólesik!
Nemes Márta
Működne ez a recept sütőporral vagy szódabikarbónával? Sajnos nem ehetek élesztővel készült ételeket.
Annus
Sajnos ahhoz át kell benne variálni mást is, nem elég csak az élesztőt lecserélni.