A sajtos pogácsa mindig jó választás, ha a családodat megszeretnéd lepni egy kis nasival, szerencsére a lightosabb változatat a diétázók is fogyaszthatják. A pogácsa receptekben nem is a búzaliszt lecserélése a legnagyobb gond, mert azt egyszerűen lehet rostban gazdagabbá tenni. Sokkal inkább a tetemes mennyiségű zsiradék elhagyása a nehéz, de nem lehetetlen. Ehhez a recepthez szerencsére egy teáskanálnyit sem kell adni, mégis finom, könnyebb pogácsát tudunk készíteni.
Fitt sajtos pogácsa recept
Én zabliszttel készítem, mert a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, ráadásul a szénhidráttartalma is alacsonyabb. Ezt mindig frissen szoktam lisztté őrölni a receptekhez, így nekem jobban ízlik és nem kell külön zablisztet is tárolni itthon. Plusz egy ilyen klassz géppel pillanatok alatt megvan.
Hogyan süss diétás pogácsát?
A fitt sajtos pogácsa azért jó, mert nem tartalmaz hozzáadott zsiradékot pluszban. A tésztájába kizárólag túró van a vaj és egyéb zsiradék helyett. Túróból kétfélét használok, juh és tehéntúrót is, de lehet készíteni egyféléből is. Csak tehéntúróból elkészítve is finom lesz. Természetesen sűrűbb és tömörebb, mint a hagyományos kelt pogácsa, amit jókora mennyiségű zsíradék is lazít.
Magos fitt sajtos pogácsa recept
Minden pogácsa receptet nagyon feldob, ha a tetejét díszítjük valamilyen finomsággal. Én a szezám- és a napraforgómagot szeretem, de lehet használni hozzá reszelt sajtot, köményt, tökmagot, mákot, paprikát, bármit, amit szeretsz.
Fitt sajtos pogácsa készítése
Tulajdonképpen a begyúrás után rögtön formázhatjuk és süthetjük a pogácsát, de már mutattam nektek a tejfölös pogácsa és a fetasajtos pogácsa receptnél is, hogyan lehet enyhén meglisztezve hajtogatni, hogy legyenek rétegek a tésztában, így élvezetesebb lesz az amúgy tömörebb, gyorsabb készítésű pogácsa is. Én ennél a diétás pogácsánál ezt a lépést el szoktam hagyni. Lehet kisebb és nagyobb alakúra is szaggatni és ennél mindig a nagyobbat választom, mert így egy darab pont jó a tízóraira a kávém mellé egészséges nasinak.
📖 Recept
Fitt sajtos pogácsa
Hozzávalók
- 10 dkg zabpehely (vagy zabliszt + a formázáshoz is)
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 12 dkg trappista sajt (reszelt)
- 10 dkg juhtúró
- 10 dkg tehéntúró
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 1 evőkanál napraforgómag
- 1 evőkanál szezámmag
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel). A zabpelyhet lisztté őröljük és egy keverőtálba szórunk. Hozzászitáljuk a sütőport, a sót, beleszórjuk a reszelt sajtot és alaposan összekeverjük, így szépen eloszlik a tésztában. Beleszedjük a túrókat és egyesével felütjük a tojásokat is hozzá. Pár perc alatt sima tésztává gyúrjuk.
- A deszkát meghintjük a extra zabliszttel és erre szedjük a tésztát. Kicsit a tetejét is meghintjük és nyújtófával egy centi vastagra nyújtjuk. 5 - 7 centis pogácsákat szaggatunk és egy sütőpapírral leterített tepsire rakosgatjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk ugyanolyan vastagra és újabb pogácsákat szaggatunk.
- Egy ecsettel leseperjük a felesleges lisztet a tetejéről. Kevés tejjel lekenjük a felületét. végül a magokkal megszórjuk. 20 perc alatt készre sütjük.
További pogácsa receptek:
Házias receptek ide kattintva
Pogácsa receptek ide kattintva
Sütemények ide kattintva
Túrós receptek ide kattintva
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?