A finom házi körözött, ropogós péksüteménnyel és friss zöldségekkel tálalva szerintem egy fejedelmi étel. Tudom, hogy az egyszerű ételek mindig népszerűen és éni s nagyon szeretem ezeket az ételeket. Körözöttre mindenkinek megvan a bevált praktikája, de szívesen megosztom veletek az enyémeket, hátha inspirálódtok belőle.
Juhtúrós körözött recept
A túró kérdés talán a legmegosztóbb a körözöttnél. Sokan csak tehéntúróból vagy juhtúróból készítik, én a kettőt együtt szeretem. Így lesz finom, házi íze.
Krémes körözött recept
Ebben a krémességet a vaj és a már sok helyen megvásárolható natúr krémes túró adja. Én az Aldiban veszem a leggyakrabban. Ha nincs itthon akkor krémsajtot teszek bele azonos mennyiségben.
Fűszeres körözött recept
A meleg vajba szórjuk az őrölt köményt, a csemegepaprikát és a füstölt paprikát is. A meleg zsiradékban intenzívebb íze lesz a fűszereknek és a paprikák színe is szépen kioldódik.
Füstölt paprika
A füstölt paprikát, már többször kérdeztétek. Ez egy nagyon finom fűszer. A szárított paprikát az őrlés előtt megfüstölik és így minden ételnek ad egy plusz füstös ízt. Nekem sokkal kerekebb, komplexebb lesz az étel. Nagyobb áruházban a paprikák között lehet megtalálni, van ebből is csemege és csípős is.
Fokhagymapor
A fokhagymát bevallom nem szeretem frissen használni hozzá. Sok helyen lehet belőle olyan port venni, ami 100% fokhagyma, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy sót. Egyszerűen megszárítják és finomra őrlik. Ha így keverjük az ételbe sokkal finomabb aromája lesz, mint a nyersnek. A hagyma felőlem lehet póré vagy újhagyma is, csak az aprításra vagyok háklis. Annak nagyon finomnak kell lennie.
📖 Recept
Házi körözött recept
Hozzávalók
- 5 dkg teavaj
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- 1-2 teáskanál őrölt csemege paprika
- ½ - 1 teáskanál őrölt kömény
- 25 dkg tehéntúró
- 20 dkg juhtúró
- 10 dkg krém-tehéntúró (natúr)
- 1 db vöröshagyma
- 20 dkg tejföl
- só és frissen őrölt bors
- ½ teáskanál fokhagymapor (vagy 1-2 gerezd)
- ¼ csokor petrezselyem
Elkészítés
- A vajat felmelegítjük és belekeverjük az őrölt köményt, csemege és füstölt paprikát és félretesszük.
- A tehéntúrót egy keverőtálba szedjük, ha rögösebb, akkor egy szitán áttörjük. Hozzászedjük a juhtúrót, a krém-tehéntúrót és egy villával összetörjük és elkeverjük.
- A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. Így szórjuk a túróra. Rászedjük a fűszeres vaj, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk és egy villával szép simára keverjük a masszát. Végül petrezselyemmel meghintve kínáljuk. Hűtőben 5 napig tartható el.
Kalács receptek ide kattintva
Húsvéti receptek ide kattintva
Sütemények ide kattintva
Túrós receptek ide kattintva
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?