A liszteket, cukrot, élesztőt, sót összekeverjük egy tálban, majd belekockázzuk a vajat, zsírt és összemorzsoljuk. (Ha friss élesztőt használunk, akkor azt a tejben felfuttatjuk.) Amikor már morzsalékos beleütjük a tojások sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt és a tejet lassan adagolva, tésztát gyúrunk. Letakarva 2 órát kelesztjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 40 x 40 cm-re kinyújtjuk reszelünk rá sajtot és behajtjuk balról 2/3-ig, majd ráhajtjuk a jobb oldalt is. A tetejét lehajtjuk 2/3-ig és a végét aláhajtjuk. (Mutatom képekben is a sajtszórás nélkül.) Így hagyjuk 30 percet pihenni. Kinyújtjuk újra vékonyra, reszelünk rá sajtot és újra összehajtogatjuk háromba oldalról és felülről is, 30 perc pihenő. Majd harmadjára is nyújtás, reszelünk rá sajtot, hajtogatjuk és hagyjuk 30 percet kelni.
Kb. 3 centi vastagra nyújtjuk vagy vastagabbra, ha magasabb pogácsákat szeretnénk. Berácsozzuk a tetejét egy éles késsel, megszórjuk reszelt sajttal és pogácsákat szaggatunk (én a 3 vagy 4 centiset szeretem használni). A maradékot újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, sajttal szórjuk, szaggatjuk, amíg tart a tészta. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső módban, légkeverés nélkül és egy tepsire pakoljuk a pogácsákat. Ízlés szerint, ha akarjuk a sajt előtt lekenhetjük 1 elhabart tojással. 20 perc kelesztés után 20 perc alatt készre sütjük.
Képekben a hajtogatás:Tipp: Sütése alsó felső módban. A pogácsák akár 4 napig is puhák maradnak egy jól záródó dobozba tárolva.