A fonott kalács nálunk minden hétvégén szerepel a reggeliző asztalon. Szerintem a fonott kalács a hatos fonással lesz igazán szép, nekem ez az egyik kedvenc formázásom. A hatos fonással gyakran riogatják az embereket, pedig egy kevés gyakorlással hamar ráérez az ember.
Mitől lesz foszlós a fonott kalács?
Sokkal nehezebb a saját kezünkkel szépen kidagasztani a tésztát, hogy szép foszlós legyen az eredmény. A titok abban van, hogy az olajat csak azután dagasztjuk bele, hogy összeállt a tészta és így szép szálas lesz az eredmény. Ráadásul a kalács az olaj miatt 2-3 napig is friss marad. Természetesen lehet készíteni vajjal is helyette, de akkor hamarabb kiszárad.
Kelttészta alap tudnivalók
- Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük.
- Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
- A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
- Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
- Ha nem szeretnél porélesztőt használni, akkor első lépésként, a receptben megadott langyos tejben oldódásig keverd a friss élesztőt és hagyd felfutni, mielőtt a tésztához adod. (Akkor, amikor a tejet bele kell önteni.)
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható, ami egy minőségi jól használható alapanyag, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
Kelttészta ujjteszt
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
📖 Recept
Fonott kalács recept
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 6 dkg porcukor
- 7 gramm porélesztő (2,5 dkg friss élesztő)
- 1 teáskanál só
- 2 dl víz (langyos)
- 1 db tojás
- 4 evőkanál olaj
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál habtejszín (vagy tej)
Elkészítés
- A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, a tojást és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk az olajat és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Ha kezdő vagy a kelt tészta készítésben a vízzel együtt add hozzá az olajat, úgy könnyebb kidolgozni a tésztát. Ha már szép homogén a tészta, egy feszes labdává formázzuk és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
- A megkelt tésztát a deszkára borítjuk. Egyenletesre igazítjuk, félbevágjuk majd 3-3 egyforma részre daraboljuk. Egyesével hengerré formázzuk és helyet csinálunk a deszkán. Hosszú rudakat sodrunk belőle. Ha nehezen megy hagyjuk 10-15 percet pihenni a tésztát.
- A fonáshoz 3-3 szálat összecsípünk az egyik végén és egymás mellé fektetjük őket. A tetejüket jó szorosan összenyomjuk és két oldalra igazítjuk a 3-3 szálat. A kezünket keresztezve megfogjuk a két szélső szálat és egyet csavarva letesszük a jobbat belülre a jobb oldali részre és felvesszük a külsőt. Alulról megcsavarjuk őket a balt letesszük belülre és felvesszük a szélsőt. Az a lényeg, hogy középen megtekerjük őket és mindig belülre tesszük le, kívülről vesszük fel. A vége lezárásnál ügyeljünk rá, hogy ne húzzuk túl a szálakat, inkább csak dugjuk be őket alulra, ha már nem elég a fonáshoz az anyag.
- Fordítsuk keresztbe és óvatosan hengergessük meg a deszkán a kalácsot, hogy a szálak eligazodjanak. Emeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le egy fóliával és hagyjuk 40 percet kelni. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (vagy 180 fok légkeveréssel). Egy tojást ketté választunk és a sárgáját kikeverjük a tejszínnel. Kenjük le a kalácsot alaposan és hagyjuk még 20 percet kelni. Végül 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
További kalácsreceptek:
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Edina
Elkészítettem húsvétra.
A tésztája nagyon finom, de a fonás nem ment sajnos.
Valószínűleg a tészta túlkelt mert a fonás során nyúlt nagyon, kb 2x olyan hosszú szálak lettek mint amikor kezdtem a fonást.
Végül összegyúrtam és 4es fonással próbálkoztam, az se lett tökéletes, de egész jól nézett ki. 🙂
Örülök, hogy Rád találtam.
Annus
Jaj, de örülök neki, hogy a végére sikerült. 😊 Nálunk a nem jól sikerült fonású kalácsok is ugyanolyan jól fogynak.
Köszönöm szépen a visszajelzést.
Szvák Julianna
Nagyon köszönöm a receptet! Még sosem sütöttem kalácsot, laktóz mentesen készítettem isteni lett, szép és foszlós😍
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Fekete Adrienn
A leírásban csak tojássárgája szerepel:( nagyon kemény lett úgy a tészta, a videót utána néztem meg és ott az egész tojást beleteszed....
Annus
A hozzávalóknál és a leírásban is tojás van, nem tojássárgája. "A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, a tojást és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. "
A tojássárgája a lekenéshez kell.