Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Whiskys karamellaszószban sült kalács recept ◾ KÜLÖNLEGES PÉKSÜTI

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Ez a kalács, távoli rokona a babkának, amit előbb megsütünk, majd alaposan eláztatjuk cukorsziruppal. Itt meg egyenesen abban sül meg, de a szirup része ki van maxolva, tejszínnel, vajjal és persze karamellizálással.
Ebben a receptben az a tuti, hogy a sok szósztól nagyon szaftos és sokáig puha lesz. Ezért rögtön párosával szoktuk sütni, de ha neked csak egy formád van, akkor a receptben megadott mennyiségnek csak a felét készítsd el, mert sütés után nem tudod hirtelen kikapni és sütni a másikat. Ez folyik össze-vissza, amíg nem hűl le. A formázás se egy álom, szép meló, de az eredményért vastagon megéri.

Hozzávalók 2 kalácshoz:

A tésztához:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
5 dkg vaníliás porcukor
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
1 egész tojás
2 dl langyos víz
4 evőkanál olaj
1 teáskanál só

A whiskey karamellhez:
30 dkg kristálycukor
3 dl tejszín
8 dkg vaj
1 evőkanál vanília kivonat
1/2 dl whisky
1 csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a a vaníliás porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral) és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleütünk egy egész tojást, hozzácsorgatjuk a vizet, az olajat és beleszórjuk a sót is. Összedolgozzuk a tésztát és 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.

2. Közben a töltelékhez egy magasfalú serpenyőbe vagy közepes fazékba szórjuk a cukrot és közepes lángon melegítve olvasszuk karamellé. Ha már szép aranybarnára olvadt, a tejszínt több kis adagban csorgassuk hozzá folyamatos keverés mellett, hogy ne kössön egybe a karamell. Persze kisebb karamelldarabok kialakulnak, de ezeket folyamatos keveréssel szét tudjuk főzni, hogy újra sima, selymes karamellünk legyen. Ekkor apránként jöhet bele a vaj is, amit kevergetve olvasszunk bele. Innentől már könnyű dolgunk lesz vele, nem fog összeállni semmitől. Ízesítsük vanília kivonattal, whiskey-vel és egy csipet sóval. Főzzük még pár percig, amíg olyan habos lesz, ahogy a videóban mutatom, majd tegyük félre hűlni, amíg a tésztánk megkel.

3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és egy jó nagy téglalapot nyújtunk belőle. Kenjük meg egyenletesen a kihűlt karamellával és hintsük meg a fahéjjal. A hosszabbik oldalánál kezdve óvatosan tekerjük fel, majd fordítsuk el velünk szembe. Egy éles késsel vágjuk félbe és a két tésztát csavarjuk össze fentről indulva. Vágjuk keresztben félbe és emeljük őket 1-1 sütőpapírral bélelt vekni formába. A deszkára kifolyt karamellt simítsuk a tetejükre és hagyjuk őket 30 percet kelni. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra. Miután letelt az idő süssük meg őket.

4. Ha azt nem is bírod kivárni, hogy teljesen kihűljön, legalább addig várj, amíg langyos lesz, hogy a tészta minél többet szívjon magába a karamellből hűlés közben. A gazdag tölteléknek hála ez a kalács még másnap is pont olyan finom, mint frissen.

Tipp:

1. Ha gyerekeknek is szánjuk és aggódunk az összesen fél dl whiskey miatt, akkor helyette tegyünk bele tejszínt.
2. Mindenképpen formában kell sütni, tepsin sajnos nem lehet. Sütés közben a karamell teljesen folyékony lesz és szétfolyna mindenfele. A forma segít abban, hogy a tésztát körül ölelje a karamella és minél többet beszívjon. Vekni forma helyett lehet sütni torta vagy más formában is. A lényeg, hogy kényelmesen beleférjen, mert nőni fog és bugyogni a karamella.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..