Ez a kalács, távoli rokona a babkának, amit előbb megsütünk, majd alaposan eláztatjuk cukorsziruppal. Itt meg egyenesen abban sül meg, de a szirup része ki van maxolva, tejszínnel, vajjal és persze karamellizálással.
A jó kelt tészta készítése
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Whiskys karamellaszószban sült kalács recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 25 dkg finomliszt (BL55 + a formázáshoz)
- 5 dkg vaníliás porcukor
- 8 g porélesztő (vagy 3 dkg friss)
- 1 db tojás
- 2 dl víz (langyos)
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
A whiskey karamellhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 3 dl tejszín
- 8 dkg teavaj
- 1 evőkanál vanília kivonat
- ½ dl whisky
- 1 csipet só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
- A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a a vaníliás porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral) és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleütünk egy egész tojást, hozzácsorgatjuk a vizet, az olajat és beleszórjuk a sót is. Összedolgozzuk a tésztát és 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
- Közben a töltelékhez egy magasfalú serpenyőbe vagy közepes fazékba szórjuk a cukrot és közepes lángon melegítve olvasszuk karamellé. Ha már szép aranybarnára olvadt, a tejszínt több kis adagban csorgassuk hozzá folyamatos keverés mellett, hogy ne kössön egybe a karamell. Persze kisebb karamelldarabok kialakulnak, de ezeket folyamatos keveréssel szét tudjuk főzni, hogy újra sima, selymes karamellünk legyen. Ekkor apránként jöhet bele a vaj is, amit kevergetve olvasszunk bele. Innentől már könnyű dolgunk lesz vele, nem fog összeállni semmitől. Ízesítsük vanília kivonattal, whiskey-vel és egy csipet sóval. Főzzük még pár percig, amíg olyan habos lesz, ahogy a videóban mutatom, majd tegyük félre hűlni, amíg a tésztánk megkel.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és egy jó nagy téglalapot nyújtunk belőle. Kenjük meg egyenletesen a kihűlt karamellával és hintsük meg a fahéjjal. A hosszabbik oldalánál kezdve óvatosan tekerjük fel, majd fordítsuk el velünk szembe. Egy éles késsel vágjuk félbe és a két tésztát csavarjuk össze fentről indulva. Vágjuk keresztben félbe és emeljük őket 1-1 sütőpapírral bélelt vekni formába. A deszkára kifolyt karamellt simítsuk a tetejükre és hagyjuk őket 30 percet kelni. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra. Miután letelt az idő süssük meg őket.
- Ha azt nem is bírod kivárni, hogy teljesen kihűljön, legalább addig várj, amíg langyos lesz, hogy a tészta minél többet szívjon magába a karamellből hűlés közben. A gazdag tölteléknek hála ez a kalács még másnap is pont olyan finom, mint frissen.
Tipp:
- Ha gyerekeknek is szánjuk és aggódunk az összesen fél dl whiskey miatt, akkor helyette tegyünk bele tejszínt.
- Mindenképpen formában kell sütni, tepsin sajnos nem lehet. Sütés közben a karamell teljesen folyékony lesz és szétfolyna mindenfele. A forma segít abban, hogy a tésztát körül ölelje a karamella és minél többet beszívjon. Vekni forma helyett lehet sütni torta vagy más formában is. A lényeg, hogy kényelmesen beleférjen, mert nőni fog és bugyogni a karamella.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek aFacebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamatis, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?