Ez a kalács, távoli rokona a babkának, amit előbb megsütünk, majd alaposan eláztatjuk cukorsziruppal. Itt meg egyenesen abban sül meg
Hozzávalók
A tésztához:
25dkgkenyérliszt(BL80)
25dkgfinomliszt(BL55 + a formázáshoz)
5dkgvaníliás porcukor
8gporélesztő(vagy 3 dkg friss)
1dbtojás
2dlvíz(langyos)
4evőkanálolaj
1teáskanálsó
A whiskey karamellhez:
30dkgkristálycukor
3dltejszín
8dkgteavaj
1evőkanálvanília kivonat
½dlwhisky
1csipetsó
1teáskanálőrölt fahéj
Elkészítés
A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a a vaníliás porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral) és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleütünk egy egész tojást, hozzácsorgatjuk a vizet, az olajat és beleszórjuk a sót is. Összedolgozzuk a tésztát és 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
Közben a töltelékhez egy magasfalú serpenyőbe vagy közepes fazékba szórjuk a cukrot és közepes lángon melegítve olvasszuk karamellé. Ha már szép aranybarnára olvadt, a tejszínt több kis adagban csorgassuk hozzá folyamatos keverés mellett, hogy ne kössön egybe a karamell. Persze kisebb karamelldarabok kialakulnak, de ezeket folyamatos keveréssel szét tudjuk főzni, hogy újra sima, selymes karamellünk legyen. Ekkor apránként jöhet bele a vaj is, amit kevergetve olvasszunk bele. Innentől már könnyű dolgunk lesz vele, nem fog összeállni semmitől. Ízesítsük vanília kivonattal, whiskey-vel és egy csipet sóval. Főzzük még pár percig, amíg olyan habos lesz, ahogy a videóban mutatom, majd tegyük félre hűlni, amíg a tésztánk megkel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és egy jó nagy téglalapot nyújtunk belőle. Kenjük meg egyenletesen a kihűlt karamellával és hintsük meg a fahéjjal. A hosszabbik oldalánál kezdve óvatosan tekerjük fel, majd fordítsuk el velünk szembe. Egy éles késsel vágjuk félbe és a két tésztát csavarjuk össze fentről indulva. Vágjuk keresztben félbe és emeljük őket 1-1 sütőpapírral bélelt vekni formába. A deszkára kifolyt karamellt simítsuk a tetejükre és hagyjuk őket 30 percet kelni. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra. Miután letelt az idő süssük meg őket.
Ha azt nem is bírod kivárni, hogy teljesen kihűljön, legalább addig várj, amíg langyos lesz, hogy a tészta minél többet szívjon magába a karamellből hűlés közben. A gazdag tölteléknek hála ez a kalács még másnap is pont olyan finom, mint frissen.
Tipp:
Ha gyerekeknek is szánjuk és aggódunk az összesen fél dl whiskey miatt, akkor helyette tegyünk bele tejszínt.
Mindenképpen formában kell sütni, tepsin sajnos nem lehet. Sütés közben a karamell teljesen folyékony lesz és szétfolyna mindenfele. A forma segít abban, hogy a tésztát körül ölelje a karamella és minél többet beszívjon. Vekni forma helyett lehet sütni torta vagy más formában is. A lényeg, hogy kényelmesen beleférjen, mert nőni fog és bugyogni a karamella.