Egy kis trükkel készül ez a fonott, puha csíkos kalács, amitől extra szép lesz. A vanília és a kakaós tészta bombafinom együtt és napokig friss marad, ha becsomagolva tárolod.
A csíkos kalács készítése
Egy lehetetlen tésztába egy kakaós krémet szuszakolni nem leányálom. Eleinte feladósnak tűnik, de fel fogja venni és olyan finom lesz, hogy máskor is neki fogsz állni! Egyébként sokkal könnyebb a helyzet, ha a kakaót a liszthez adjuk már az elején, éppen ezért én mindig két kalácsot szoktam sütni és akkor külön dagasztom be a vaníliásat és a kakaósat is. Természetesen duplázni kell a kakaóport benne és ebben az esetben 2 dkg-val kevesebb lisztet használok.
Csíkos kalács formázása
Ehhez a szép kontrasztos eredményhez feltétlenül szükséges, hogy keményebb tésztát dagasszunk be. Ha további tejjel ellágyítanánk a nyers tésztát, akkor nem tartaná meg ezt a szép kontrasztos formát a kelesztés és a sütés után. Nem beszélve arról, hogy a formázás is sokkal nehezebb. Az íze miatt nem kell aggódni, nagyon szaftos, finom ízű ez a kalács, ami 2-3 napig friss marad fóliába csomagolva. Csak dolgozni nehezebb vele.
Mitől lesz foszlós a fonott kalács?
Sokkal nehezebb a saját kezünkkel szépen kidagasztani a tésztát, hogy szép foszlós legyen az eredmény. A titok abban van, hogy a vajat csak azután dagasztjuk bele, hogy összeállt a tészta és így szép szálas lesz az eredmény. Ráadásul a kalács a vaj miatt 2-3 napig is friss marad. Természetesen lehet készíteni olajjal is helyette.
Kelttészta alap tudnivalók
- Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük.
- Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
- A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
- Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
- Ha nem szeretnél porélesztőt használni, akkor első lépésként, a receptben megadott langyos tejben oldódásig keverd a friss élesztőt és hagyd felfutni, mielőtt a tésztához adod. (Akkor, amikor a tejet bele kell önteni.)
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható, ami egy minőségi jól használható alapanyag, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
Kelttészta ujjteszt
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
📖 Recept
Puha csíkos kalács recept
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 8 dkg porcukor
- 7 gramm porélesztő (2,5 dkg friss)
- 1 teáskanál só
- 2 dl tej (langyos)
- 1 db tojás (L-es)
- 5 dkg teavaj (puha)
- 1 dkg vaníliás cukor
- 1,5 dkg kakaópor
- 2 evőkanál tej
Elkészítés
- A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadunk 6 dkg porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a langyos tejet, a tojást és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk a vajat és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Ha kezdő vagy a kelt tészta készítésben a vízzel együtt add hozzá a vajat, úgy könnyebb kidolgozni a tésztát.
- A tésztát kettévesszük és az egyik feléhez szórjuk a vaníliás cukrot és alaposan belegyúrjuk, majd feszes gombóccá formázva a tálba tesszük. A kakaóport a maradék 2 dkg porcukorral egy tálba szitáljuk és a 2 evőkanál tejjel simára keverjük. A másik tésztát ellapítjuk a keverőtálban, rákenjük a kakaós masszát és kitartó munkával simára dolgozzuk. Ha már szép homogén a tészta, egy feszes labdává formázzuk. Mindkét tálat takarjuk le és hagyjuk egy óra alatt a duplájára kelni.
- A vaníliás megkelt tésztát a deszkára emeljük és lenyomkodjuk. Kezdjük el kinyújtani. Ha nehezen adja magát enyhén lisztezzünk alá és így nyújtsuk 25 x 35 cm téglalappá. Jöhet a kakaós tészta is, amit pont ugyanakkorára nyújtunk, mint a vaníliásat. Emeljük rá a másikat, pontosan összeillesztjük és a felétől lefelé eső területet hosszanti irányban tovább nyújtjuk, hogy fele olyan vastag legyen. Lassan haladva, szorosan csavarjuk fel a feléig. Átfordítjuk és a kimaradt vastagabb részt, ujjnyi csíkokra daraboljuk egy késsel. Az első szálat ketté szedjük és egymás köré fonjuk a két színt. Így haladjunk végig mindegyik csíkon. Ha megvan az utolsó is átfordítjuk a tekercset, a szálakat szépen egymás mellé rendezzük és folytatjuk a feltekerést.
- Egy 25 x 8 cm-es vekni formába sütőpapírt terítünk és beleemeljük a kalácsot. Eligazgatjuk és fóliával lefedve újra kelni hagyjuk 1 órát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel). A megkelt tészta tetejét ízlés szerint lekenhetjük egy tojással. 35-40 perc alatt készresütjük.
További kalácsreceptek
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Gabriella
Kettőt sütöttem ,tökéletes recept! Köszönöm!
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Hollik-Görbe Éva
Kedves Annuska!
A recept előtti leírásban említetted, hogy olajjal is elkészíthető a tészta. Meg tudnád adni a mennyiségét? Köszönettel, Vica
Annus
A zsiradék mennyiségben nincs különbség, ennél a kalácsnál. Mindegy melyiket használod a mennyiség változatlan.
Sári
Kedves Annus,
A nyers tésztát lehet fagyasztani?
Arra gondoltam dupla adagot keszitek, kevesebbet bíbelődjek a kakaóssal, es fagyasztom máskorra.
Annus
Örülök, hogy elnyerte a tetszésedett!😊🤗🥰 Én halványra sütve fagyasztom és amikor kell fagyottan a forró sütőbe teszem és szép aranybarnára sütöm. Olyan, mintha frissen készült volna az egész.