Ez a puha csíkos kalács, nem csak látványos, de nagyon finom is. Feltétlen ki kell próbálnod, a családod le lesz nyűgözve.
Hozzávalók
25dkgfinomliszt(BL55)
25dkgkenyérliszt(BL80)
8dkgporcukor
7grammporélesztő(2,5 dkg friss)
1teáskanálsó
2dltej(langyos)
1dbtojás(L-es)
5dkgteavaj(puha)
1dkgvaníliás cukor
1,5dkgkakaópor
2evőkanáltej
Elkészítés
A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadunk 6 dkg porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a sót és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a langyos tejet, a tojást és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk a vajat és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Ha kezdő vagy a kelt tészta készítésben a vízzel együtt add hozzá a vajat, úgy könnyebb kidolgozni a tésztát.
A tésztát kettévesszük és az egyik feléhez szórjuk a vaníliás cukrot és alaposan belegyúrjuk, majd feszes gombóccá formázva a tálba tesszük. A kakaóport a maradék 2 dkg porcukorral egy tálba szitáljuk és a 2 evőkanál tejjel simára keverjük. A másik tésztát ellapítjuk a keverőtálban, rákenjük a kakaós masszát és kitartó munkával simára dolgozzuk. Ha már szép homogén a tészta, egy feszes labdává formázzuk. Mindkét tálat takarjuk le és hagyjuk egy óra alatt a duplájára kelni.
A vaníliás megkelt tésztát a deszkára emeljük és lenyomkodjuk. Kezdjük el kinyújtani. Ha nehezen adja magát enyhén lisztezzünk alá és így nyújtsuk 25 x 35 cm téglalappá. Jöhet a kakaós tészta is, amit pont ugyanakkorára nyújtunk, mint a vaníliásat. Emeljük rá a másikat, pontosan összeillesztjük és a felétől lefelé eső területet hosszanti irányban tovább nyújtjuk, hogy fele olyan vastag legyen. Lassan haladva, szorosan csavarjuk fel a feléig. Átfordítjuk és a kimaradt vastagabb részt, ujjnyi csíkokra daraboljuk egy késsel. Az első szálat ketté szedjük és egymás köré fonjuk a két színt. Így haladjunk végig mindegyik csíkon. Ha megvan az utolsó is átfordítjuk a tekercset, a szálakat szépen egymás mellé rendezzük és folytatjuk a feltekerést.
Egy 25 x 8 cm-es vekni formába sütőpapírt terítünk és beleemeljük a kalácsot. Eligazgatjuk és fóliával lefedve újra kelni hagyjuk 1 órát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (180 fok légkeveréssel). A megkelt tészta tetejét ízlés szerint lekenhetjük egy tojással. 35-40 perc alatt készresütjük.