A velhotes egy édes, lágy és könnyű kalács, ami Portugáliából származik. Én nagyon szeretem ezt a pihe-puha tésztát, ami magában is szuper kávé vagy tej mellé, de vajjal és lekvárral megkenve tökéletes. Nálunk a hétvégi reggelizőasztalon van a helye leggyakrabban, de én szeretem szendvicsnek is csomagolni.
A jó kelt tészta készítése
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
A tésztához:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
5,5 dkg vaníliás porcukor
1 teáskanál só
2 dl langyos víz
1 egész tojás
4 evőkanál olaj
A lekenéshez:
1 tojás sárgája
2 teáskanál tejszín
Elkészítés:
1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a vaníliás porcukrot és összekeverjük. A sót is beleforgatjuk és a közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a vizet, a tojást és összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk az olajat és 6-8 percig dagasszuk a tésztát. Feszes labdává formázzuk és duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Egyenletesre igazítjuk és 5 egyforma részre vágjuk. Egyesével labdává formázzuk és helyet csinálunk a deszkán. Hosszú rudakat sodrunk belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket egymás mellé.
3. Egy tojást ketté választunk és a sárgáját kikeverjük a tejszínnel. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és közben hagyjuk 30 percet kelni a tésztát. Kenjük le a tojással alaposan a tetejét és tegyük a sütőbe sülni 20-25 percre.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?