Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Velhotes recept ◾ PILLEKÖNNYŰ PORTUGÁL KALÁCS

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

A velhotes egy édes, lágy és könnyű kalács, ami Portugáliából származik. Én nagyon szeretem ezt a pihe-puha tésztát, ami magában is szuper kávé vagy tej mellé, de vajjal és lekvárral megkenve tökéletes. Nálunk a hétvégi reggelizőasztalon van a helye leggyakrabban, de én szeretem szendvicsnek is csomagolni.

A tésztához:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
8 gr porélesztő
5,5 dkg vaníliás porcukor
1 teáskanál só
2 dl langyos víz
1 egész tojás
4 evőkanál olaj

A lekenéshez:
1 tojás sárgája
2 teáskanál tejszín

Elkészítés:

1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk az élesztőt, a vaníliás porcukrot és összekeverjük. A sót is beleforgatjuk és a közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a vizet, a tojást és összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk az olajat és 6-8 percig dagasszuk a tésztát. Feszes labdává formázzuk és duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Egyenletesre igazítjuk és 5 egyforma részre vágjuk. Egyesével labdává formázzuk és helyet csinálunk a deszkán. Hosszú rudakat sodrunk belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket egymás mellé.

3. Egy tojást ketté választunk és a sárgáját kikeverjük a tejszínnel. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és közben hagyjuk 30 percet kelni a tésztát. Kenjük le a tojással alaposan a tetejét és tegyük a sütőbe sülni.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..