A hagyományos fonás helyett most inkább rózsa alakba tekergettem a kalács tésztát. Vendégvárónak tökéletes! Nézd meg a videót is!
Hozzávalók a tésztához:
2 dl tej
2 dl kefír
1 egész tojás
30 dkg fehér kenyérliszt
30 dkg fehér finomliszt
10 dkg porcukor
10 gramm szárított élesztő
fél teáskanál só
5 dkg puha vaj
- A tésztához a tejet, tejszínt és a tojást a keverőtálba öntjük. Egy tálban összekeverjük a két lisztet, porcukrot, élesztőt és sót, majd a tejes keverékhez öntjük. Kézzel vagy a robotgép dagasztókarjával dagasztani kezdjük. Kb. 3-4 perc dagasztás után, amikor selymes a tészta hozzáadjuk a puha vajat is és további 5 percig dagasztjuk, amíg nyom nélkül elválik a tál oldalától és a kezünktől. Szép egyenletesre formázzuk a kezünktől és hagyjuk a duplájára kellni. Nálam ehhez 1 óra kellett, de ha hűvösebb van, hagyj neki több időt.
- Vékonyan olajozzunk ki egy 25 cm átmérőjű piteformát. A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és felezd el. Az egyik felét gömbölyítsük simára és letakarva tegyük félre a hűtőbe. Felhasználhatjuk bármikor a következő 3 napban. Én általában másnap reggel sütöm ki a családnak. Kicsit lisztezzük meg a deszkát és a tészta nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra. Szaggassunk egy kör alakú (4-8 cm átmérőjű jó hozzá, én 5-cm-es kiszúróval dolgoztam) kiszúróval kis korongokat. Fektessünk három korongot egymásra úgy, hogy félig fedjék egymást. Tekerjük fel, vágjuk félbe és a talpára forgatva készen is van két kis rózsa. A többit is készítsük el ugyanígy és a kész rózsákat rakosgassuk úgy a formába, hogy legyen helyük kellni. További 1 órát kelesszük, hogy ismét a duplájukra nőjenek. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ha megkeltek, mehet is a sütőbe 20 percre.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?