Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Foszlós fonott kalács recept ◾ HATOS FONÁS LÉPÉSEI

A kalács nálunk minden hétvégén szerepel a reggeliző asztalon. Szerintem a hatos fonással lesz igazán szép, nekem ez az egyik kedvenc formázásom. Ezzel a fonással gyakran riogatják az embereket, pedig egy kevés gyakorlással hamar ráérez az ember. Sokkal nehezebb szerintem a saját kezünkkel szépen kidagasztani a tésztát, hogy szép foszlós legyen az eredmény. A kalács az olaj miatt 2-3 napig is friss marad. Természetesen lehet készíteni vajjal is helyette, de akkor hamarabb kiszárad. Még több kalács receptem itt.

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg kenyérliszt BL80 (lehet helyettesíteni finomliszttel is)
25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
6 dkg porcukor
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
2 dl langyos víz
1 egész tojás
4 evőkanál olaj

A lekenéshez:

1 tojás sárgája
1 evőkanál tejszín (vagy tej)

Elkészítés:

1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a sót  és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, a tojást és a kezünkkel összedolgozzuk a tésztát. Belekanalazzuk az olajat és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Ha kezdő vagy a kelt tészta készítésben a vízzel együtt add hozzá az olajat, úgy könnyebb kidolgozni a tésztát. Ha már szép homogén a tészta, egy feszes labdává formázzuk és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

2. A megkelt tésztát a deszkára borítjuk. Egyenletesre igazítjuk, félbevágjuk majd 3-3 egyforma részre daraboljuk. Egyesével hengerré formázzuk és helyet csinálunk a deszkán. Hosszú rudakat sodrunk belőle. Ha nehezen megy hagyjuk 10- 15 percet pihenni a tésztát.

3. A fonáshoz 3-3 szálat összecsípünk az egyik végén és egymás mellé fektetjük őket. A tetejüket jó szorosan összenyomjuk és két oldalra igazítjuk a 3-3 szálat. A kezünket keresztezve megfogjuk a két szélső szálat és egyet csavarva letesszük a jobbat belülre a jobb oldali részre és felvesszük a külsőt. Alulról megcsavarjuk őket a balt letesszük belülre és felvesszük a szélsőt. Az a lényeg, hogy középen megtekerjük őket és mindig belülre tesszük le, kívülről vesszük fel. A vége lezárásnál ügyeljünk rá, hogy ne húzzuk túl a szálakat, inkább csak dugjuk be őket alulra, ha már nem elég a fonáshoz az anyag.

4. Fordítsuk keresztbe és óvatosan hengergessük meg a deszkán a kalácsot, hogy a szálak eligazodjanak. Emeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le egy fóliával és hagyjuk 40 percet kelni. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra*. Egy tojást ketté választunk és a sárgáját kikeverjük a tejszínnel. Kenjük le a kalácsot alaposan és hagyjuk még 20 percet kelni. Végül 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.

*Alsó-felső mód, nem légkeverés.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .