A háromkirályok kalács sok országban vízkereszti hagyomány őrzésére készül. Ez a háromkirályok kalács csokis, könnyű és foszlós kelt tészta. Ez a Gasztro (hi)sztorim soron következő része.
Napkeleti bölcsek süteménye
A hagyományok szerint vízkereszt napján megemlékezünk a napkeleti bölcsekről. Számos országban a háromkirályok kalács az a tradicionális sütemény, amivel készülnek, pl. a germán országokban háromkirályok kalácsot sütnek. Érdemes a háromkirályok kalács sütést hétvégi napra időzíteni, mert extra elfoglaltsággal jár.
Ugyanis a koronát formázó, 1 nagy és 8 kis buciból álló kalács egyikébe egy bab vagy mandula szemet szokás elrejteni. Az, aki reggelinél megtalálja egész napra király vagy királynő lehet a családban, ennek minden előjogával. Nálunk a fiam volt a szerencsés megtaláló, és az uralma kifejezetten kellemes volt. Bezzeg, ha én találom meg... 😀 Ezt a remek családi programot megéri reggelinek elkészíteni, akár előző esti sütéssel. Aztán lesni a szerencsés megtaláló óhajait.
Csokoládéval és kandírozott gyümölcsökkel
A háromkirályok kalács tésztáját nem csak Ausztriában, Németországban és Svájcban készítik kicsit máshogyan, hanem országon belül is vannak egyetnemértések. Hol csak mazsolás, hol meg benne van a fél csemegepult az összes aszalt és kandírozott gyümölccsel. Én azt gondolom, hogy mindenki a család szája íze szerint alakíthatja az alap tésztát. Nekem a sáfrány sem illik bele.
Ha te mazsolásan, aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel szeretnéd készíteni, akkor arra figyelj, hogy összesen 20 dkg lehet benne ez a mennyiség. Én csak csokoládéval készítem a karácsonyi sütemények után jól esik egy másik ízvilág. Hiszen pont búcsút is intünk neki a vízkereszt napjával, a fa leszedésével és a farsangi időszak megnyitásával.
Precíz formázás
Őszintén szólva, szemre is nyugodtan fel lehet osztani, sok sütit én is csak úgy szoktam. Viszont a háromkirályok kalács az a süti, aminél nekem fontos, hogy egy csinos koronát formálva tegyem a reggeli asztalra és ezért használom a számológépet és a mérleget a tészta formázásához.
A kalács, ami minden országban más
Ez a sütemény a többi országban egészen másképp készül, egy kész gasztro utazás. A franciák Galette des Rois néven jegyzik és természetesen leveles tésztából készítik, mint a croissantot és marcipánnal töltik meg. A spanyolok Roscón de Reyes -nek nevezik, koszorút formáznak jó sok kandírozott gyümölccsel és pudingkrémmel töltik meg. A görögök vasilopitanak hívják és üresen hagyják a tésztát, de a tetejét sütés előtt bevágásokkal és szezámmaggal díszítik.
Kérlek írd meg nekem kommentben, hogy ha te találod meg, milyen törvényt rendelnél el a családodban aznapra. Én a háromkirályok kalács evés után azonnal elrendelném a társasjáték partit.
Kelttészta alap tudnivalók
- Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük.
- Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
- A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
- Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
- Ha nem szeretnél porélesztőt használni, akkor első lépésként, a receptben megadott langyos tejben oldódásig keverd a friss élesztőt és hagyd felfutni, mielőtt a tésztához adod. (Akkor, amikor a tejet bele kell önteni.)
Kelttészta ujjteszt
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
📖 Recept
Háromkirályok kalácsa, vízkereszti hagyomány
Hozzávalók
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 25 dkg finomliszt (BL55 + a formázáshoz)
- 7 dkg porcukor
- 1 dkg vaníliás cukor
- ¼ teáskanál só
- 7 gramm porélesztő (vagy 2 dkg friss)
- 10 dkg étcsokoládé (lencse vagy apróra vágott)
- 3 dl tej (langyos)
- 7 dkg teavaj (puha)
- 1 db száraz bab (vagy mandula)
- 1 db tojás
- 2 evőkanál hántolt mandula
Elkészítés
- A liszteket a porcukrot és a vaníliás cukrot átszitáljuk egy nagy keverőtálba. A só csak simán az egyik oldalra és az élesztő a másikra. Így keverjük össze a száraz alapanyagokat majd a csokoládét is.
- Ha beleforgattuk jöhet hozzá a langyos tej (ha friss élesztőt használunk, akkor azt a tejben oldjuk fel) és a dagasztás. Ha már felvette a folyadékot adjuk hozzá a puha vaj felét és dolgozzuk bele. Ekkor jöhet a maradék is és elszántan dolgozzuk ki. Addig kell dagasztani, amíg szépen elválik a táltól és a kezünktől is.
- A csoki a kezünk melegétől kicsit megolvadt és megszínezte a tésztát. Szép feszes gombócot alakítunk belőle, fóliázzuk le és kelesszük a duplájára, ami lehet egy óra, de ha hűvösebb van, akkor több idő is kellhet hozzá.
- Enyhén lisztezett deszkára borítjuk és levágjuk az ötödét, a középső nagy bucihoz. Formázzunk egy feszes golyót belőle és tegyük egy sütőpapírral bélelt 30 x 40 cm-es tepsi közepére. A maradék tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és egyesével golyóvá formázzuk úgy, hogy közepe felé feszesre húzgáljuk és a deszkán gömbölyítjük. Így sorakoztatjuk körben a nagy mellé. Ne felejtsünk el, az egyik közepébe elrejteni egy babszemet.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és a megformázott kalácsot kelesszük újra a duplájára, ami mindenképpen kevesebb idő, mint az első, de a méretét nézzük ne az órát. Nálam 30 perc kellett.
- Egy tojást kettéválasztunk és a sárgáját összekeverjük. Alaposan kenjük le vele a tésztát mindenhol. Végül hintsük meg hántolt mandulával. Így mehet az előmelegített sütőbe, 30 percre sülni. Ha kopogásra üreges a hangja, akkor jó.
További Gasztro (hi)sztori epizódok:
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?