Új sorozatba kezdek Gasztro (hi)sztori névvel, amiben a recept mellett egy kicsit felkutatjuk az eredetét is. Remélem örültök az ilyen többet beszélős, informatívabb videóknak is.
Amikor először találkoztam ezzel a termékkel egy ázsiai üzletben, annyira megtetszett a neve, hogy azonnal rákerestem és egyik oldal után jött a másik... biztos ismeritek ezt az érzést, amikor nem tudsz leállni. Aztán egyszer csak ott álltam a szilvákkal és paradicsomokkal a konyha közepén és nem volt megállás. Annyira kellemes, gyümölcsös ízű lett ez a szósz, hogy szerintem a jövő évi ketchup is szilvás lesz. Sokkal-sokkal finomabb, mint az eddig megszokott házi volt.
További Gasztro (hi)sztori epizódok:
📖 Recept
Kê-Tsiap, Szilvás ketchup
Hozzávalók
- 2,5 kg paradicsom (Lucullus a legjobb hozzá)
- 80 dkg szilva
- 2 fej lilahagyma
- 5 cm gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt vegyes bors
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- 20 dkg barna cukor
- 1,5 dl fehérborecet (lehet vörös is, vagy balzsamecet is)
- 3 evőkanál étolaj
- 4 db babérlevél
- 2 teáskanál só
- 5 evőkanál Worcester szósz
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az alapanyagokat előkészítjük egy nagy, magas falú tepsire: A paradicsomokat negyedeljük, a szilvákat felezzük és kimagvaljuk. A lila hagymákat meghámozzuk és negyedeljük. A gyömbér héját egy kiskanál segítségével lekapargatjuk és vékonyan felkarikázzuk. A fokhagymákat a kés lapjával kicsit megroppantjuk és meghámozzuk. Fűszerezzük borssal, szegfűszeggel, szegfűborssal, barna cukorral, borecettel, olajjal és 2 órára a sütőbe tesszük sülni.
- Kivesszük a tepsit, meglocsoljuk a Worcester szósszal és átkeverve visszatesszük még 2 órára sülni.
- Ha letelt az idő átszedjük az egészet egy tálba vagy kancsóba úgy, hogy közben a babérleveleket és a gyömbér szeleteket kiemeljük belőle. A sűrűjét szedjük csak át. Ha maradt alatt híg folyadék (mint nekem is), akkor arra nem lesz szükség. Egy botmixerrel alaposan, simára pürésítjük és egy passzírozó segítségével simára dolgozzuk. Egy lábasba felforraljuk, és ha elérte a sűrű állagot, sterilizált üvegekbe szedjük át. Lezárás után 5 percre fejjel lefelé állítjuk, majd dunsztban hagyjuk kihűlni az üvegeket.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?