Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gasztro (hi)sztori: Kê-Tsiap

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Új sorozatba kezdek Gasztro (hi)sztori névvel, amiben a recept mellett egy kicsit felkutatjuk az eredetét is. Remélem örültök az ilyen többet beszélős, informatívabb videóknak is.
Amikor először találkoztam ezzel a termékkel egy ázsiai üzletben, annyira megtetszett a neve, hogy azonnal rákerestem és egyik oldal után jött a másik… biztos ismeritek ezt az érzést, amikor nem tudsz leállni. Aztán egyszer csak ott álltam a szilvákkal és paradicsomokkal a konyha közepén és nem volt megállás. Annyira kellemes, gyümölcsös ízű lett ez a szósz, hogy szerintem a jövő évi ketchup is szilvás lesz. Sokkal-sokkal finomabb, mint az eddig megszokott házi volt.

Hozzávalók 2 literhez:

2,5 kg paradicsom (Lucullus a legjobb hozzá)
80 dkg szilva
2 lilahagyma
5 cm-es gyömbér
4 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál őrölt vegyes bors
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt szegfűbors
20 dkg barna cukor
1,5 dl fehér borecet (lehet vörös is vagy balzsamecet is)
3 evőkanál olaj
4 babérlevél
2 teáskanál só
5 evőkanál Worcester szósz

Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az alapanyagokat előkészítjük egy nagy, magas falú tepsire: A paradicsomokat negyedeljük, a szilvákat felezzük és kimagvaljuk. A lila hagymákat meghámozzuk és negyedeljük. A gyömbér héját egy kiskanál segítségével lekapargatjuk és vékonyan felkarikázzuk. A fokhagymákat a kés lapjával kicsit megroppantjuk és meghámozzuk. Fűszerezzük borssal, szegfűszeggel, szegfűborssal, barna cukorral, borecettel, olajjal és 2 órára a sütőbe tesszük sülni.

2. Kivesszük a tepsit, meglocsoljuk a Worcester szósszal és átkeverve visszatesszük még 2 órára sülni.

3. Ha letelt az idő átszedjük az egészet egy tálba vagy kancsóba úgy, hogy közben a babérleveleket és a gyömbér szeleteket kiemeljük belőle. A sűrűjét szedjük csak át. Ha maradt alatt híg folyadék (mint nekem is), akkor arra nem lesz szükség. Egy botmixerrel alaposan, simára pürésítjük és egy passzírozó segítségével simára dolgozzuk. Egy lábasba felforraljuk, és ha elérte a sűrű állagot, sterilizált üvegekbe szedjük át. Lezárás után 5 percre fejjel lefelé állítjuk, majd dunsztban hagyjuk kihűlni az üvegeket.

Felbontás után hűtőben tároljuk és fogyasszuk el 3 héten belül. Ezért jobb több kisebb üvegbe eltenni és mindig annyit kinyitni, amennyi elfogy.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..