Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gasztro (hi)sztori: Birsalmasajt recept

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

A birsalmasajtot lehet agyonbonyolítani és egyszerűsíteni is. Én a középutat választom, mert jót is akarok, de a szöszölést sem szeretem. Ugyanis, ha bő vízben főzzük, akkor oké, hogy lesz finom birsalma ízű vizünk, de sok aromát veszít a gyümölcs. Pont, mint a burgonya héjában sütve vagy vízben főzve.
A cukor mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni hozzá, mert függ a gyümölcs édességétől és az ízlésünktől. Baklava imádók nyugodtan tegyenek bele annyi cukrot, amennyi a tisztított gyümölcs súlya. Nekem ebbe az adagba 60 dkg elég volt.

Hozzávalók egy családi adaghoz, ami jó eséllyel kitart az ünnepig:

2,5 kg birsalma
1-2 kg cukor

Elkészítés:

1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Körömkefével alaposan megsikáljuk, megmossuk a gyümölcsöket. Félbevágjuk és egy tepsire rakosgatjuk. Alufóliával szorosan lefedjük és 3 órát a sütjük.

2. Ezután kivesszük és hagyjuk langyosra hűlni. Húzzuk le a héját és a csumát körbevágva szeleteljük egy lábosba a gyümölcshúst. Nekem 1,8 kg lett a tiszta súlya. Botmixerrel pürésítjük, de ne ijedjünk meg, ha nem sikerül teljesen simára. Kezdjük el közepes lángon melegíteni. Adjunk hozzá annyi cukrot, amennyivel elég édesnek ítéljük(nekem 60 dkg kellett az 1,8 kg gyümölcshöz), és kevergetve kezdjük el főzni. Ha már folyékonyabb, lágyabb a botmixerrel újra dolgozzuk át, hogy sima legyen.

3. Közepes lángon, kevergetve 15-20 percig főzzük. Mindenképpen kevergessük, mert a sűrűsége miatt köpködni fog. Ha már nehezebben tudjuk keverni és a fakanálról a tetejére csepegtetve megmarad a formája, nem terül el, akkor készen van. Egy nagy tálcát (az enyém 30 x 30 cm-es) fóliával kibélelünk és belesimítjuk a masszát. 24 órán át hagyjuk így szikkadni, majd fordítsuk át egy sütőpapírral bélelt tálcára. 24 óránként újra fordítsuk át, hogy egyenletesen tudjon szikkadni mindkét oldalról. Függ a páratartalomtól és a hőmérséklettől is, de kb. 4-5 nap elteltével megszikkad annyira, hogy szeletelni tudjuk. Semmiképpen ne tároljuk lefedve, befóliázva. Hagyjuk szellőzni és akkor hetekig eltartható marad.

Tipp: Van, aki fűszerezi fahéjjal, szegfűszeggel, citrommal, naranccsal, vaníliával. Engem sosem visz rá a lélek, hogy az illatos birsalma, bódító parfümös aromáit elnyomjam bármivel, de a botmixerezés után lehet gazdagítani ízlés szerint. A végén pedig ki lehet díszíteni dióval, mogyoróval vagy más magokkal is.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..