A csokis szívkalács koszorú különleges napokra készült, amikor a valami látványossal szeretnénk kedveskedni a családunknak. A csokis kalács mindenki nagy kedvence és a látványát felturbózva ellenállhatatlan is. Ha végig nézel az oldalamon, akkor biztos látod, hogy nálam kiemelt helyen vannak a kelt sütemények, mert a családunk nagyon szereti. Ez a szíves kalács is pont olyan népszerű, mint a korábban bemutatott fonottka, amit fahéjasan és csokisan is szoktam sütni. Na meg a tekert csokis párna, ami annyira puha, hogy elolvad a szádban. És persze a kedvenc csokis babka receptről se feledkezzünk meg, ami kihagyhatlan ebben a kategóriában. Na de térjünk vissza erre a csokis szív alakú kalácskoszorúra.
Szív kalács más töltelékkel
A receptben megadott mennyiségből kettő csokis kalács készül. Gyakran szoktam az egyiket másképpen ízesíteni, ha neked is kedved van hozzá, akkor itt találsz pár ötletet:
- Fahéjas szívkalácshoz keverj ki 4 dkg puha vajat, 3/4 teáskanál őrölt fahéjjal és 2 evőkanál porcukorral.
- Diós szívkalácshoz a 2 dkg olvasztott vajba, 4 evőkanál darált diót, 1 teáskanál vaníliás cukrot és 2 evőkanál porcukrot kell kikeverned.
- Mákos szívkalácshoz 2 dkg olvasztott vajba, 4 evőkanál darált mákot és 2 evőkanál porcukrot és kevés reszelt citromhéjat kell kikeverned.
- Túrós szívkalácshoz keverj ki 10 dkg túrót 2 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál tejföllel.
- Zserbó ízű szívkalácshoz, kend meg a kinyújtott tésztát 3 evőkanál baracklekvárral. Majd szórd meg 4 evőkanál darált dió, 1 teáskanál kakaópor és 4 evőkanál porcukor keverékével.
- Ha gyümölcsös szívkalácsot szeretnél például almásat, akkor 1 almát vágj apró kockákra és 1 evőkanál vajon kezd el párolni. Ízesítsd 2 evőkanál porcukorral és kevés őrölt fahéjjal. Amikor elfőtte a levét, hagyd kihűlni, majd ezzel töltsd meg a kinyújtott kalácsot.
- Ha inkább a bogyós gyümölcsös szívkalácsot szereted, akkor szórd meg a felületét fagyos bogyós gyümölcsökkel és hintsd meg cukorral az ízlésednek megfelelően. Erre reszelhetsz még étcsokoládét is, ha tovább szeretnéd turbózni az ízeket. A lényeg, hogy vagy friss gyümölccsel vagy jéghideggel dolgozz. Ha hagyod kiengedni a gyümölcsöt el fogja áztatni a tésztát.A megadott mennyiségek 1 szívkalácsra vonatkoznak. Ha mindkettőt ebben az ízben szeretnéd elkészíteni, akkor duplázd a mennyiséget.
A szívkalács formázása
Szerencsére nincs szükség hozzá semmilyen eszközre, vagy bonyolult eljárásra. A vékonyra nyújtott tésztát a teljes felületén megkenjük a választott, és kelesztési időben elkészített töltelékkel. Így minden szelet egyformán gazdag és ízes lesz. Nem egyben tekerjük fel, ahogy a sima kalácsot szoktuk, hanem csak a feléig mindkét oldalról, ahogy a szívkalács receptvideóban mutatom. Így a vágási felülete már egy kicsit hasonlít a szívre, de ha a kezünkkel kicsi meghúzzuk az alját csücskösre, már teljesen kirajzolódik a szív alak. Így a vágási felülettel lefelé tegyük őket egy kerek sütőformába úgy, hogy legyen még helye nőni is kicsit a második kelesztés alatt.
A második szívkalács elkészítése
A második tésztát is ugyanígy készítsük el, akár ugyanazzal, akár más töltelékkel. Nem kell azonnal megsütni, két lehetőséged is van:
- A sütőformába rendezés után fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe, ahol 2-16 órát tölthet. Majd mehet közvetelenül az előmelegített sütőbe. Nem kell kivenni és melegedni hagyni.
- Akár le is fagyaszthatod 3 hónapra. Formázás után hagyd megkelni, majd tedd a fagyasztóba. Miután keményre fagyott kiveheted a formából és tárolhatod fóliába csomagolva, ha neked is helyhiányod van. Amikor szeretnéd megsütni, akkor tedd vissza fólia nélkül csak a sütőpapírral egy sütőformába és így fagyosan mehet az előmelegített sütőbe sülni. 5-10 perccel tovább kell sütnöd.
A jó kelt tészta készítése
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Csokis szívkalács recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 7 dkg porcukor
- ½ teáskanál só
- 7 gramm porélesztő (vagy 3 dkg friss)
- 2 dl tej
- 10 dkg tejföl
- 1 db tojás
- 8 dkg teavaj (puha)
Töltelékhez:
- 6 dkg étcsokoládé
- 7 dkg teavaj (puha)
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
Az összeállításhoz:
- 2 dkg porcukor
Elkészítés
- A liszteket átszitáljuk egy tálba. Beleszórjuk a porcukrot, a sót, az élesztőt és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a tejet, a tejfölt és a tojást. Egy spatulával nagyjából összekeverjük, majd a kezünkre váltva dagasztani kezdjük.
- Dolgozzuk bele a vaj felét alaposan, és ha felvette a másik felét is dagasszuk hozzá. Amikor már selymes a tészta és nem tapad ragacsosan a tenyerünkhöz, készen is vagyunk vele. Fedjük le fóliával és hagyjuk a duplájára kelni egy óra alatt.
- A töltelékhez aprítsuk fel a csokoládét kis kockákra. A puha vajat egy tálkába tesszük és kicsit átkeverjük, hogy könnyebb legyen beledolgozni a porcukrot. Ha már szépen felvette, jöhet a kakaópor is, amivel keverjük teljesen simára a vajas krémet. A sütő melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és két 24 cm-es tortaformát sütőpapírral béleljünk ki.
- A deszkát enyhén belisztezzük és a megkelt tésztát a deszkára borítjuk, egyenletesre igazítjuk és 2 egyenlő részre vágjuk. Egyesével feszes gombóccá formázzuk. Az első tésztát fokozatosan kinyújtjuk. Ha szükséges időnként lisztezzük meg, hogy 3 -5 mm vékonyra tudjuk nyújtani. A kakaós krém felével megkenjük vékonyan, majd megszórjuk a csokoládé felével is. Szorosan tekerjük fel a feléig. Majd a másik oldalról is ugyanígy. Emeljük egy fóliára és szorosan csomagoljuk be. Így tegyük a hűtőbe 20 percre, hogy szebben lehessen szeletelni és formázni. A vaj szuper jól megkeményedik benne és így a vágási felülete nem lesz maszatos. Ezt a lépést nyugodtan átugorhatod, ha téged nem izgat túlságosan a vágási felület. A második tésztát ugyanígy formázzuk meg.
- A lehűlt csíkot 8 egyforma széles darabra vágjuk. Emeljük őket koszorúalakban a sütőpapírral bélelt formába és hagyjuk duplájára kelni kb. 30 perc alatt. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készresütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
- A második tésztát is ugyanígy készítsük el, de nem kell feltétlen megsütni. Így ahogy van lefóliázva a hütőben tarthatod akár 16 órát is, hogy mondjuk csak reggel süssed ki. Vagy akár le is fagyaszthatod 3 hónapra.
További kalácsformázási ötletek:
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek aFacebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Kiss Bori
Köszönöm ezt a finom, puha kelt kalács receptet. A formázás nagyon látványos és mégis egyszerű a kialakítása.
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️