A reggeli asztalra tenni egy ilyen szívekből álló kalács koszorút megalapozza a napunk hangulatát. Este el tudod készíteni és reggel csak sütni kell a családnak.
Hozzávalók
A tésztához:
25dkgkenyérliszt(BL80)
25dkgfinomliszt(BL55)
7dkgporcukor
½teáskanálsó
7grammporélesztő(vagy 3 dkg friss)
2dltej
10dkgtejföl
1dbtojás
8dkgteavaj(puha)
Töltelékhez:
6dkgétcsokoládé
7dkgteavaj(puha)
3evőkanálporcukor
1evőkanálkakaópor
Az összeállításhoz:
2dkgporcukor
Elkészítés
A liszteket átszitáljuk egy tálba. Beleszórjuk a porcukrot, a sót, az élesztőt és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a tejet, a tejfölt és a tojást. Egy spatulával nagyjából összekeverjük, majd a kezünkre váltva dagasztani kezdjük.
Dolgozzuk bele a vaj felét alaposan, és ha felvette a másik felét is dagasszuk hozzá. Amikor már selymes a tészta és nem tapad ragacsosan a tenyerünkhöz, készen is vagyunk vele. Fedjük le fóliával és hagyjuk a duplájára kelni egy óra alatt.
A töltelékhez aprítsuk fel a csokoládét kis kockákra. A puha vajat egy tálkába tesszük és kicsit átkeverjük, hogy könnyebb legyen beledolgozni a porcukrot. Ha már szépen felvette, jöhet a kakaópor is, amivel keverjük teljesen simára a vajas krémet. A sütő melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és két 24 cm-es tortaformát sütőpapírral béleljünk ki.
A deszkát enyhén belisztezzük és a megkelt tésztát a deszkára borítjuk, egyenletesre igazítjuk és 2 egyenlő részre vágjuk. Egyesével feszes gombóccá formázzuk. Az első tésztát fokozatosan kinyújtjuk. Ha szükséges időnként lisztezzük meg, hogy 3 -5 mm vékonyra tudjuk nyújtani. A kakaós krém felével megkenjük vékonyan, majd megszórjuk a csokoládé felével is. Szorosan tekerjük fel a feléig. Majd a másik oldalról is ugyanígy. Emeljük egy fóliára és szorosan csomagoljuk be. Így tegyük a hűtőbe 20 percre, hogy szebben lehessen szeletelni és formázni. A vaj szuper jól megkeményedik benne és így a vágási felülete nem lesz maszatos. Ezt a lépést nyugodtan átugorhatod, ha téged nem izgat túlságosan a vágási felület. A második tésztát ugyanígy formázzuk meg.
A lehűlt csíkot 8 egyforma széles darabra vágjuk. Emeljük őket koszorúalakban a sütőpapírral bélelt formába és hagyjuk duplájára kelni kb. 30 perc alatt. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készresütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
A második tésztát is ugyanígy készítsük el, de nem kell feltétlen megsütni. Így ahogy van lefóliázva a hütőben tarthatod akár 16 órát is, hogy mondjuk csak reggel süssed ki. Vagy akár le is fagyaszthatod 3 hónapra.