Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kakaós és fahéjas fonottka recept ◾ KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉS

Amikor megláttam ezt a fonottka süteményt én azonnal el akartam készíteni. Remélem ti jobban bírjátok türtőztetni magatokat és nem álltok neki este a fonottka készítésnek. Én egyszerűen egy olthatatlan izgalmat érzek, hogy ezt nekem minél előbb ki kell próbálnom. Na és a vékony vajas, szaftos, kakaós fahéjas rétegek nagyon sok jóval kecsegtettek. Pláne a látványa… azok a csinos kis fonatok. Igazi család kényeztető és vendégváró finomság.

Hozzávalók 24 db-hoz:

A tésztához:

2 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő vagy 7 gr szárított élesztő
7 dkg porcukor (lehet kristály is)
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg finomliszt BL50  (plusz a formázáshoz egy kevés)
1/2 teáskanál só
10 dkg tejföl
8 dkg puha vaj
1 tojás

A kakaós töltelékhez:

8 dkg puha vaj
2 teáskanál kakaópor
10 dkg porcukor (elég lehet 7-8 dkg is)

A fahéjas töltelékhez:

8 dkg puha vaj
1-2 teáskanál őrölt fahéj (én 1,5 teáskanállal szeretem)
10 dkg porcukor (elég lehet 7-8 dkg is)

Elkészítés:

1. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt (ha porélesztőt használunk, azt a liszthez adjuk közvetlenül), egy teáskanál cukorral elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. Addig a liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, a sót és elkeverjük. Közepén egy mélyedést alakítunk ki. Ide jön a tejföl, a puha vaj, a tojás és a felfutott élesztős tej. Egy spatulával nagyjából összedolgozzuk a tésztát, majd a kezünkre váltva alaposan kidagasztjuk. Ez egy lágyabb, ragacsosabb tészta, de pont ettől lesz ellenállhatatlanul finom is az eredmény. Kitartás, megéri a szenvedős munka. Ha már szép selymes és fényes, egy fóliával lefedve hagyjuk minimum 1 órát kelni, amíg nem lesz 2,5 szer nagyobb.

2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül és előkészítünk két muffintepsit. A kakaós töltelékhez először a puha vajat átkeverjük. Majd beleszitáljuk a kakaóport, elkeverjük és több adagban beledolgozzuk a porcukrot is. A fahéjasnál ugyanígy, először a vajat magában majd a fahéjjal keverjük el. Végül több adagban mehet bele a porcukor is.

3. A nyújtódeszkát alaposan meglisztezzük és a megkelt tésztát rászedjük. Kicsit megigazítjuk, hogy ne ragadjon és kettéosztjuk. Az egyiket visszatesszük a tálba. A másikat 45 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A kakaós tölteléket elosztjuk a felületén és egyenletesen elkenjük. A harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a szabadon maradt részt is. A nyújtófával kicsit kinyújtjuk, hogy a rétegek szépen egymásba simuljanak és vékonyabb legyen a tészta. A legkönnyebben úgy tudjuk 12 egyforma részre vágni a tésztát, hogy először kettévágjuk. Aztán a két felet tovább felezzük, így 4 egyforma részünk van már. Ezeket már könnyű szemre 3-3 részre osztani.

4. A formázáshoz az elsőt magunk elé vesszük és 3 szálra vágjuk úgy, hogy a teteje egyben maradjon. Így könnyedén összefonhatjuk őket. A végét összefogva feltekerjük és a tepsi mélyedésébe tesszük. A maradék 11-et ugyanígy készítsük el. Metsszük be két helyen, hogy három egyforma szárat kapjunk, fonjuk be, tekerjük fel és tegyük a tepsire. Ha megvagyunk a kakaóssal, jöhet a fahéjas. Enyhén lisztezett deszkán ugyanúgy kinyújtjuk a tésztát egy nagy téglalappá. A fahéjas tölteléket egyenletesen elkenjük rajta. A harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a szabadon levő részt is. A nyújtófával kicsit kinyújtjuk, hogy lapítsunk rajta és szépen egybesimuljanak a rétegek. 12 egyforma részre daraboljuk a tésztát. Egyesével bemetsszük, fonjuk, feltekerjük és egy másik tepsire pakoljuk őket. Mire ezzel megvagyunk, a kakaós újra megkelt és már mehet is az előmelegített sütőbe 15-20 percre sülni. A sütés alatt van ideje a fahéjasnak is megkelni. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .