A fonottka sütemény egy nagyon könnyű, foszlós kelt tésztából készül. A fonottka formázását lépésről lépésre mutatom a receptvideóban. Trükkös ezeknek a kis fonatoknak az elkészítése, de egyáltalán nem bonyolult csak türelem kell hozzá, nem pedig extra kézügyesség.

Fonottka lépésről lépésre

Amikor megláttam ezt a fonottka süteményt én azonnal el akartam készíteni. Remélem ti jobban bírjátok türtőztetni magatokat és nem álltok neki este a fonottka készítésnek. Én egyszerűen egy olthatatlan izgalmat érzek egy szép sütemény láttán, hogy ezt nekem minél előbb ki kell próbálnom. Na és a vékony vajas, szaftos, kakaós fahéjas rétegek nagyon sok jóval kecsegtettek. Igazi család kényeztető és vendégváró finomság.
A töltése kb. ugyanolyan egyszerű, mint a kakaócsigának, de itt háromba hajtjuk a tésztát. Aztán feldaraboljuk csinos kis csíkokra. Ezeket kétszer bemetsszük hosszanti irányban, hogy simán hármas fonással elkészítsük és feltekerve már csücsülhet is a muffin tepsibe.
Ha nincs muffin formád, nyugodtan sorakoztasd őket szorosan egy sima tepsire és úgy süsd meg.

Foszlós kelt tészta készítés

Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a kelesztésre nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő. Mindig a tészta méretét nézd, hogy megnőtt-e. Illetve az ujj teszt is segít. Nyomd be a tészta felületét, ha rögtön visszaugrik, akkor még nem jó. Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább. Ha benne marad a ujjlenyomatod, akkor túl kelesztetted.

Kakaós és fahéjas fonottka recept

Előkészítési idő 10 perc
Főzési idő 20 perc
Kelesztési idő 1 óra
Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Adag 8
Amikor megláttam ezt a fonottka süteményt én azonnal el akartam készíteni. Egyszerűen olthatatlan izgalmat éreztem arra, hogy ezeket a gyönyörű kelt süteményeket elkészítsem a családomnak.

Hozzávalók

A fonottka tésztájához:

  • 2 dl tej (langyos)
  • 3 dkg friss élesztő (7 gr porélesztő)
  • 7 dkg porcukor (lehet kristály is)
  • 25 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 25 dkg finomliszt (BL55, + a formázáshoz egy kevés)
  • ½ teáskanál
  • 10 dkg tejföl
  • 8 dkg vaj (puha)
  • 1 db tojás

A kakaós töltelékhez:

  • 8 dkg vaj (puha)
  • 2 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg porcukor

A fahéjas töltelékhez:

  • 8 dkg vaj (puha)
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés 

  • A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt (ha porélesztőt használunk, azt a liszthez adjuk közvetlenül), egy teáskanál cukorral elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. Addig a liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, a sót és elkeverjük. Közepén egy mélyedést alakítunk ki. Ide jön a tejföl, a puha vaj, a tojás és a felfutott élesztős tej. Egy spatulával nagyjából összedolgozzuk a tésztát, majd a kezünkre váltva alaposan kidagasztjuk. Ez egy lágyabb, ragacsosabb tészta, de pont ettől lesz ellenállhatatlanul finom is az eredmény. Kitartás, megéri a szenvedős munka. Ha már szép selymes és fényes, egy fóliával lefedve hagyjuk minimum 1 órát kelni, amíg nem lesz 2,5 szer nagyobb.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül és előkészítünk két muffintepsit. A kakaós töltelékhez először a puha vajat átkeverjük. Majd beleszitáljuk a kakaóport, elkeverjük és több adagban beledolgozzuk a porcukrot is. A fahéjasnál ugyanígy, először a vajat magában majd a fahéjjal keverjük el. Végül több adagban mehet bele a porcukor is.
  • A nyújtódeszkát alaposan meglisztezzük és a megkelt tésztát rászedjük. Kicsit megigazítjuk, hogy ne ragadjon és kettéosztjuk. Az egyiket visszatesszük a tálba. A másikat 45 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A kakaós tölteléket elosztjuk a felületén és egyenletesen elkenjük. A harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a szabadon maradt részt is. A nyújtófával kicsit kinyújtjuk, hogy a rétegek szépen egymásba simuljanak és vékonyabb legyen a tészta. A legkönnyebben úgy tudjuk 12 egyforma részre vágni a tésztát, hogy először kettévágjuk. Aztán a két felet tovább felezzük, így 4 egyforma részünk van már. Ezeket már könnyű szemre 3-3 részre osztani.
  • A formázáshoz az elsőt magunk elé vesszük és 3 szálra vágjuk úgy, hogy a teteje egyben maradjon. Így könnyedén összefonhatjuk őket. A végét összefogva feltekerjük és a tepsi mélyedésébe tesszük. A maradék 11-et ugyanígy készítsük el. Metsszük be két helyen, hogy három egyforma szárat kapjunk, fonjuk be, tekerjük fel és tegyük a tepsire. Ha megvagyunk a kakaóssal, jöhet a fahéjas. Enyhén lisztezett deszkán ugyanúgy kinyújtjuk a tésztát egy nagy téglalappá. A fahéjas tölteléket egyenletesen elkenjük rajta. A harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a szabadon levő részt is. A nyújtófával kicsit kinyújtjuk, hogy lapítsunk rajta és szépen egybesimuljanak a rétegek. 12 egyforma részre daraboljuk a tésztát. Egyesével bemetsszük, fonjuk, feltekerjük és egy másik tepsire pakoljuk őket. Mire ezzel megvagyunk, a kakaós újra megkelt és már mehet is az előmelegített sütőbe 15-20 percre sülni. A sütés alatt van ideje a fahéjasnak is megkelni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: cinnamon bun, fonottka, kelt tészta

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .