A fonottka sütemény egy nagyon könnyű, foszlós kelt tésztából készül. A fonottka formázását lépésről lépésre mutatom a receptvideóban. Trükkös ezeknek a kis fonatoknak az elkészítése, de egyáltalán nem bonyolult csak türelem kell hozzá, nem pedig extra kézügyesség.
Fonottka lépésről lépésre
Amikor megláttam ezt a fonottka süteményt én azonnal el akartam készíteni. Remélem ti jobban bírjátok türtőztetni magatokat és nem álltok neki este a fonottka készítésnek. Én egyszerűen egy olthatatlan izgalmat érzek egy szép sütemény láttán, hogy ezt nekem minél előbb ki kell próbálnom. Na és a vékony vajas, szaftos, kakaós fahéjas rétegek nagyon sok jóval kecsegtettek. Igazi család kényeztető és vendégváró finomság.
A töltése kb. ugyanolyan egyszerű, mint a kakaócsigának, de itt háromba hajtjuk a tésztát. Aztán feldaraboljuk csinos kis csíkokra. Ezeket kétszer bemetsszük hosszanti irányban, hogy simán hármas fonással elkészítsük és feltekerve már csücsülhet is a muffin tepsibe.
Ha nincs muffin formád, nyugodtan sorakoztasd őket szorosan egy sima tepsire és úgy süsd meg.
Foszlós kelt tészta készítés
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a kelesztésre nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő. Mindig a tészta méretét nézd, hogy megnőtt-e. Illetve az ujj teszt is segít. Nyomd be a tészta felületét, ha rögtön visszaugrik, akkor még nem jó. Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább. Ha benne marad a ujjlenyomatod, akkor túl kelesztetted.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Kakaós és fahéjas fonottka recept
Hozzávalók
A fonottka tésztájához:
- 2 dl tej (langyos)
- 3 dkg friss élesztő (7 gr porélesztő)
- 7 dkg porcukor (lehet kristály is)
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 25 dkg finomliszt (BL55, + a formázáshoz egy kevés)
- ½ teáskanál só
- 10 dkg tejföl
- 8 dkg teavaj (puha)
- 1 db tojás
A kakaós töltelékhez:
- 8 dkg teavaj (puha)
- 2 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg porcukor
A fahéjas töltelékhez:
- 8 dkg teavaj (puha)
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
- A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt (ha porélesztőt használunk, azt a liszthez adjuk közvetlenül), egy teáskanál cukorral elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. Addig a liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, a sót és elkeverjük. Közepén egy mélyedést alakítunk ki. Ide jön a tejföl, a puha vaj, a tojás és a felfutott élesztős tej. Egy spatulával nagyjából összedolgozzuk a tésztát, majd a kezünkre váltva alaposan kidagasztjuk. Ez egy lágyabb, ragacsosabb tészta, de pont ettől lesz ellenállhatatlanul finom is az eredmény. Kitartás, megéri a szenvedős munka. Ha már szép selymes és fényes, egy fóliával lefedve hagyjuk minimum 1 órát kelni, amíg nem lesz 2,5 szer nagyobb.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül és előkészítünk két muffintepsit. A kakaós töltelékhez először a puha vajat átkeverjük. Majd beleszitáljuk a kakaóport, elkeverjük és több adagban beledolgozzuk a porcukrot is. A fahéjasnál ugyanígy, először a vajat magában majd a fahéjjal keverjük el. Végül több adagban mehet bele a porcukor is.
- A nyújtódeszkát alaposan meglisztezzük és a megkelt tésztát rászedjük. Kicsit megigazítjuk, hogy ne ragadjon és kettéosztjuk. Az egyiket visszatesszük a tálba. A másikat 45 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A kakaós tölteléket elosztjuk a felületén és egyenletesen elkenjük. A harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a szabadon maradt részt is. A nyújtófával kicsit kinyújtjuk, hogy a rétegek szépen egymásba simuljanak és vékonyabb legyen a tészta. A legkönnyebben úgy tudjuk 12 egyforma részre vágni a tésztát, hogy először kettévágjuk. Aztán a két felet tovább felezzük, így 4 egyforma részünk van már. Ezeket már könnyű szemre 3-3 részre osztani.
- A formázáshoz az elsőt magunk elé vesszük és 3 szálra vágjuk úgy, hogy a teteje egyben maradjon. Így könnyedén összefonhatjuk őket. A végét összefogva feltekerjük és a tepsi mélyedésébe tesszük. A maradék 11-et ugyanígy készítsük el. Metsszük be két helyen, hogy három egyforma szárat kapjunk, fonjuk be, tekerjük fel és tegyük a tepsire. Ha megvagyunk a kakaóssal, jöhet a fahéjas. Enyhén lisztezett deszkán ugyanúgy kinyújtjuk a tésztát egy nagy téglalappá. A fahéjas tölteléket egyenletesen elkenjük rajta. A harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a szabadon levő részt is. A nyújtófával kicsit kinyújtjuk, hogy lapítsunk rajta és szépen egybesimuljanak a rétegek. 12 egyforma részre daraboljuk a tésztát. Egyesével bemetsszük, fonjuk, feltekerjük és egy másik tepsire pakoljuk őket. Mire ezzel megvagyunk, a kakaós újra megkelt és már mehet is az előmelegített sütőbe 15-20 percre sülni. A sütés alatt van ideje a fahéjasnak is megkelni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?